У току засиједање Сабора СПЦ

Владике Српске православне цркве данас би требало да одлуче да ли ће епископ Филарет бити враћен на чело Милешевске епархије - сазнају “Новости”.

Србија 24.05.2016 | 09:10
У току засиједање Сабора СПЦ

О његовом повратку у Милешеву владике ће се изјаснити - гласањем. Према сазнањима нашег листа, Филарет ужива подршку великог дела Сабора, који сматра да је његов повратак, упркос нападима, у интересу Цркве.

Владика Филарет, како се чује у Патријаршији, почетком месеца упутио је писмо Сабору и патријарху у коме је од архијереја СПЦ затражио поверење за повратак, али и најавио велике подухвате у овој епархији. Неке владике, иначе, незадовољни су начином на који је он смењен прошле године, али и учинком једногодишње администрације у Милешеви владике будимљанско-никшићког Јоаникија.

- Део Сабора као проблем види чињеницу да поједини епископи располажу са неколико гласова на седници - преноси наши извор близак врху СПЦ. - Реч је о владикама који, осим матичним, као администратори управљају другим, тренутно упражњеним епархијама и у својим рукама држе гласачку машину.

Филарету наруку иде и идеја о арондацији Милешевске епархије, односно о припајању њених делова који се простиру у Црној Гори тамошњим епархијама. Ова идеја супротна је вишегодишњем опредељењу СПЦ да епархијске границе не прате линије разграничења држава у региону.

Сабор СПЦ требало би да донесе и формалну одлуку о смени владике Јована (Пурића) са трона епархије у Нишу. Сабор је овом архијереју већ ставио до знања да је сигурно да после овог заседања више неће бити нишки владика.

Оваквом епилогу допринео је сукоб са локалним свештеницима, због чега је прошле године привремено суспендован. Неке владике на овогодишњем Сабору су, међутим, затражиле и ревизију академских и црквених звања владике Јована, због сумње да поједине дипломе које поседује - нису валидне.

- Међу владикама се говори о писму које је Патријаршији наводно упутио владика Санкт Петербурга, под чијом је ингеренцијом и тамошња Духовна академија - каже извор “Новости” близак врху СПЦ. - У њему је наводно оспорена валидност дипломе факултета на основу које је Јован касније докторирао и дошао до звања професора универзитета.

Део чланова Сабора наводно је затражио проверу Јованове биографије, као и, уколико спекулације буду потврђене, санкције по црквеним канонима.

Сарајево чека митрополита

Сабор СПЦ на крају пролећног заседања требало би да донесе и неколико кадровских одлука. Очекује се да буде изабран нови митрополит дабробосански, где многи виде садашњег владику зворничко-тузланског Хризостома. На епископску катедру у Канади претендују владике Иринеј (Добријевић), Митрофан и Лонгин. Епархија у Нишу највероватније ће бити поверена патријарху Иринеју, који ће обављати дужност администратора.

(Новости)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Синнy Боy

24.05.2016 07:53

Предпостављам следећи дневни ред:1.Проневјера црквених пара, 2.бијес пастве због наших луксузних возила и разматрање набавке још скупљих возила, 3. педофиља у нашим редовима, 4. Извештај Партријарха о свом боравку на слави код Додика и разматрање приједлога да се Додик прогласи за живог свеца, 5. бијес народа због градње цркве у бањалучком Борику и приједлог о подмицивању градских вјецника, 6. Истовремена наплата осигурања и прикупљање добровољних прилога од вјерника за попаљену цркву у Њујорку, 7. повећање личних доходака епископа и владика, 8.разматрање приједлога да се сабор СПЦ убудуће стално одржава у периоду када није пост да би уцесници сабора што квалитетније и обилније и разноврсније и масније јели јер се много исцрпљују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медо

24.05.2016 09:21

...9. прихватање Додиковог приједлога да се владици Григорију оснује митрполија и да исти добије чин митрополита.

Name

'ре соннy боy

24.05.2016 09:27

На удаљеност од само 100 метара од дјечијег игралиşта у Борику има 5-6 атрактивних локација ако не и бољих од постојеће на које се идеалисте може премјестити без икаквих проблема.Игралиште заузима мању површину од цркве па је то главни разлог његовог измјештања.Све је то само изговор да се не направи цркве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борик

24.05.2016 09:59

У кругу 100 м од садашњег игралишта не постоји би једна локација где би било премештено игралиште. Да ли си из БЛ из Борика? Да јеси то би знао. Игралиште се свесно годинама запушта тј. не поправља већ су чак поједини дијелови срушени. Свјесно јер је ту нешто друго планирано. Задњих педесет година а можда и више на том брду генерације дјеце се зими санка јер нема пара да иде на скупа зимовања. У кругу километар се налазе три цркве, Св Спаситеља, Саборна Св. Тројице и Реброцацка црква. Аргумент да Борик треба имати своју цркву може да пије воде ако се прије тога за Борик направи Дом здравља јер његови становници сада иду у Дом здравља који се налази управо у непосредној близини цркве Св Спаситеља. Па ако по властима Боричани могу доктору у центар онда могу тамо и у цркву. По истом обрасцу у Борику би прије цркве требала бити направљена цак и полицијска станица.