U toku zasijedanje Sabora SPC

Vladike Srpske pravoslavne crkve danas bi trebalo da odluče da li će episkop Filaret biti vraćen na čelo Mileševske eparhije - saznaju “Novosti”.

Srbija 24.05.2016 | 09:10
U toku zasijedanje Sabora SPC

O njegovom povratku u Mileševu vladike će se izjasniti - glasanjem. Prema saznanjima našeg lista, Filaret uživa podršku velikog dela Sabora, koji smatra da je njegov povratak, uprkos napadima, u interesu Crkve.

Vladika Filaret, kako se čuje u Patrijaršiji, početkom meseca uputio je pismo Saboru i patrijarhu u kome je od arhijereja SPC zatražio poverenje za povratak, ali i najavio velike poduhvate u ovoj eparhiji. Neke vladike, inače, nezadovoljni su načinom na koji je on smenjen prošle godine, ali i učinkom jednogodišnje administracije u Mileševi vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija.

- Deo Sabora kao problem vidi činjenicu da pojedini episkopi raspolažu sa nekoliko glasova na sednici - prenosi naši izvor blizak vrhu SPC. - Reč je o vladikama koji, osim matičnim, kao administratori upravljaju drugim, trenutno upražnjenim eparhijama i u svojim rukama drže glasačku mašinu.

Filaretu naruku ide i ideja o arondaciji Mileševske eparhije, odnosno o pripajanju njenih delova koji se prostiru u Crnoj Gori tamošnjim eparhijama. Ova ideja suprotna je višegodišnjem opredeljenju SPC da eparhijske granice ne prate linije razgraničenja država u regionu.

Sabor SPC trebalo bi da donese i formalnu odluku o smeni vladike Jovana (Purića) sa trona eparhije u Nišu. Sabor je ovom arhijereju već stavio do znanja da je sigurno da posle ovog zasedanja više neće biti niški vladika.

Ovakvom epilogu doprineo je sukob sa lokalnim sveštenicima, zbog čega je prošle godine privremeno suspendovan. Neke vladike na ovogodišnjem Saboru su, međutim, zatražile i reviziju akademskih i crkvenih zvanja vladike Jovana, zbog sumnje da pojedine diplome koje poseduje - nisu validne.

- Među vladikama se govori o pismu koje je Patrijaršiji navodno uputio vladika Sankt Peterburga, pod čijom je ingerencijom i tamošnja Duhovna akademija - kaže izvor “Novosti” blizak vrhu SPC. - U njemu je navodno osporena validnost diplome fakulteta na osnovu koje je Jovan kasnije doktorirao i došao do zvanja profesora univerziteta.

Deo članova Sabora navodno je zatražio proveru Jovanove biografije, kao i, ukoliko spekulacije budu potvrđene, sankcije po crkvenim kanonima.

Sarajevo čeka mitropolita

Sabor SPC na kraju prolećnog zasedanja trebalo bi da donese i nekoliko kadrovskih odluka. Očekuje se da bude izabran novi mitropolit dabrobosanski, gde mnogi vide sadašnjeg vladiku zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma. Na episkopsku katedru u Kanadi pretenduju vladike Irinej (Dobrijević), Mitrofan i Longin. Eparhija u Nišu najverovatnije će biti poverena patrijarhu Irineju, koji će obavljati dužnost administratora.

(Novosti)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

24.05.2016 07:53

Predpostavljam sledeći dnevni red:1.Pronevjera crkvenih para, 2.bijes pastve zbog naših luksuznih vozila i razmatranje nabavke još skupljih vozila, 3. pedofilja u našim redovima, 4. Izveštaj Partrijarha o svom boravku na slavi kod Dodika i razmatranje prijedloga da se Dodik proglasi za živog sveca, 5. bijes naroda zbog gradnje crkve u banjalučkom Boriku i prijedlog o podmicivanju gradskih vjecnika, 6. Istovremena naplata osiguranja i prikupljanje dobrovoljnih priloga od vjernika za popaljenu crkvu u Njujorku, 7. povećanje ličnih dohodaka episkopa i vladika, 8.razmatranje prijedloga da se sabor SPC ubuduće stalno održava u periodu kada nije post da bi ucesnici sabora što kvalitetnije i obilnije i raznovrsnije i masnije jeli jer se mnogo iscrpljuju.

ODGOVORITE
Name

Medo

24.05.2016 09:21

...9. prihvatanje Dodikovog prijedloga da se vladici Grigoriju osnuje mitrpolija i da isti dobije čin mitropolita.

Name

're sonny boy

24.05.2016 09:27

Na udaljenost od samo 100 metara od dječijeg igralişta u Boriku ima 5-6 atraktivnih lokacija ako ne i boljih od postojeće na koje se idealiste može premjestiti bez ikakvih problema.Igralište zauzima manju površinu od crkve pa je to glavni razlog njegovog izmještanja.Sve je to samo izgovor da se ne napravi crkve...

ODGOVORITE
Name

Borik

24.05.2016 09:59

U krugu 100 m od sadašnjeg igrališta ne postoji bi jedna lokacija gde bi bilo premešteno igralište. Da li si iz BL iz Borika? Da jesi to bi znao. Igralište se svesno godinama zapušta tj. ne popravlja već su čak pojedini dijelovi srušeni. Svjesno jer je tu nešto drugo planirano. Zadnjih pedeset godina a možda i više na tom brdu generacije djece se zimi sanka jer nema para da ide na skupa zimovanja. U krugu kilometar se nalaze tri crkve, Sv Spasitelja, Saborna Sv. Trojice i Rebrocacka crkva. Argument da Borik treba imati svoju crkvu može da pije vode ako se prije toga za Borik napravi Dom zdravlja jer njegovi stanovnici sada idu u Dom zdravlja koji se nalazi upravo u neposrednoj blizini crkve Sv Spasitelja. Pa ako po vlastima Boričani mogu doktoru u centar onda mogu tamo i u crkvu. Po istom obrascu u Boriku bi prije crkve trebala biti napravljena cak i policijska stanica.