Након 13 година угашена Привредна банка Источно Сарајево

Скупштина повјерилаца Привредне банке Источно Сарајево данас је на рочишту за главну диобу у Окружном привредном суду у Бијељини, усвојила одлуку о закључењу стечајног поступка над овом банком.

Република Српска 23.05.2016 | 20:30
Након 13 година угашена Привредна банка Источно Сарајево

Након готово десет година, колико је трајала привремена управа и ликвидациони поступак, и три године вођења стечајног поступка, закључен је и стечај.

Стечајни управник Драгомир Стјепановић информисао је Скупштину повјерилаца да су дјелимичном диобом, која је претходила главној диоби, намирени сви повјериоци у стодостотном износу, којима су призната потраживања из општег исплатног реда у укупном износу од 323.356 КМ.

„Измирени су трошкови стечајног поступка у износу од 105.594 КМ и дугови стечајне масе у износу од 682.499 КМ, што укупно износи 788.093 КМ. Као ванредни приход евидентирали смо око милион КМ, јер на три јавна позива нико није пријавио своја потраживања по основу депонованих средстава“, рекао је Стјепановић.

Стјепановић је истакао да је од 29. марта 2013. године, односно од дана отварања стечаја, па до 16. маја ове године укупан прилив новца износио 1,75 милиона КМ.

Управну зграду банке и канцеларијску опрему у Зворнику купио је Гордан Павловић из Фоче за од 937.900 КМ.

На жиро – рачуну са данашњим даном евидентирано је око 635.827 КМ, од чега је за три судска спора у Требињу, на Сокоцу и Палама резервисано 446.854 КМ. Остатак средстава припада акционарима, сходно њиховом учешћу у власништву, закључено је на рочишту за главну диобу којом је и окончан овај стечајни поступак.

Мандић: Тужићу Тоби Робинсон и Славицу Ињац

Већински акционар банке Момчило Мандић рекао је за ЦАПИТАЛ да је привремени управник Тоби Робинсон потрошила 1,4 милиона евра само на име обезбјеђења.

„Украла ми је око пет милиона долара. С обзиром на то да ми, акционари, преузимамо све парнице и поступке у којима је оштећена Привредна банка, тужићу Тоби Робинсон. Тужићу и Агенцију за банкарство Републике Српске и директора Славицу Ињац. Тужићу и ОХР који је отео једну домаћу, добру и стабилну банку, уништио је и ослободио простор за аустријске, њемачке и италијанске банке“, изјавио је Мандић.

Мандић је истакао да је за 13 година потрошено 46,2 милиона КМ.

„Још је остало некретнина у вриједности око шест милиона марака. Можете мислити у којој мјери је то била здрава банка и шта би она значила источном дијелу Републике Српске. Ниједна банка у источном дијелу Републике Српске тада није постојала. Странци су је уништили, не ради Радована Караџића, већ због тога што је то била домаћа банка“, рекао је Мандић.

Мандић каже да ће уложити додатне напоре и окупити привреднике уз чију помоћ ће поново покушати оживјети Привредну банку Источно Сарајево.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Брле

23.05.2016 19:14

Тузице Мандиц Тоби, мој Мандицу, пуна је РС Тобиста, да је немогуце тузити свије. Узалудан посао, не троси паре џаба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

банка

24.05.2016 06:41

Угусице нас стране банке, мој Саровицу , слазем се да треба да озивис своју банку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знамо ко си

24.05.2016 06:52

Стабилна банка и неко ко упадом заузме 10 ил 20 пословних простора а послије му дрзава прогледа кроз прсте и то књизи као имовину банке... Или банка која нема пласмана нит је била у стању да сервисира иког озбиљнијег. А у моменту кад је Тоби Робинсон усла банка је мозда и могла да послује ал посто није било доказа цији је капитал банке и дал се финансирају хаски бјегунци банку су затворили. А брат брату пола насих банака је зрело за затварање због муљања које се ради

ОДГОВОРИТЕ