Nakon 13 godina ugašena Privredna banka Istočno Sarajevo

Skupština povjerilaca Privredne banke Istočno Sarajevo danas je na ročištu za glavnu diobu u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, usvojila odluku o zaključenju stečajnog postupka nad ovom bankom.

Republika Srpska 23.05.2016 | 20:30
Nakon 13 godina ugašena Privredna banka Istočno Sarajevo

Nakon gotovo deset godina, koliko je trajala privremena uprava i likvidacioni postupak, i tri godine vođenja stečajnog postupka, zaključen je i stečaj.

Stečajni upravnik Dragomir Stjepanović informisao je Skupštinu povjerilaca da su djelimičnom diobom, koja je prethodila glavnoj diobi, namireni svi povjerioci u stodostotnom iznosu, kojima su priznata potraživanja iz opšteg isplatnog reda u ukupnom iznosu od 323.356 KM.

„Izmireni su troškovi stečajnog postupka u iznosu od 105.594 KM i dugovi stečajne mase u iznosu od 682.499 KM, što ukupno iznosi 788.093 KM. Kao vanredni prihod evidentirali smo oko milion KM, jer na tri javna poziva niko nije prijavio svoja potraživanja po osnovu deponovanih sredstava“, rekao je Stjepanović.

Stjepanović je istakao da je od 29. marta 2013. godine, odnosno od dana otvaranja stečaja, pa do 16. maja ove godine ukupan priliv novca iznosio 1,75 miliona KM.

Upravnu zgradu banke i kancelarijsku opremu u Zvorniku kupio je Gordan Pavlović iz Foče za od 937.900 KM.

Na žiro – računu sa današnjim danom evidentirano je oko 635.827 KM, od čega je za tri sudska spora u Trebinju, na Sokocu i Palama rezervisano 446.854 KM. Ostatak sredstava pripada akcionarima, shodno njihovom učešću u vlasništvu, zaključeno je na ročištu za glavnu diobu kojom je i okončan ovaj stečajni postupak.

Mandić: Tužiću Tobi Robinson i Slavicu Injac

Većinski akcionar banke Momčilo Mandić rekao je za CAPITAL da je privremeni upravnik Tobi Robinson potrošila 1,4 miliona evra samo na ime obezbjeđenja.

„Ukrala mi je oko pet miliona dolara. S obzirom na to da mi, akcionari, preuzimamo sve parnice i postupke u kojima je oštećena Privredna banka, tužiću Tobi Robinson. Tužiću i Agenciju za bankarstvo Republike Srpske i direktora Slavicu Injac. Tužiću i OHR koji je oteo jednu domaću, dobru i stabilnu banku, uništio je i oslobodio prostor za austrijske, njemačke i italijanske banke“, izjavio je Mandić.

Mandić je istakao da je za 13 godina potrošeno 46,2 miliona KM.

„Još je ostalo nekretnina u vrijednosti oko šest miliona maraka. Možete misliti u kojoj mjeri je to bila zdrava banka i šta bi ona značila istočnom dijelu Republike Srpske. Nijedna banka u istočnom dijelu Republike Srpske tada nije postojala. Stranci su je uništili, ne radi Radovana Karadžića, već zbog toga što je to bila domaća banka“, rekao je Mandić.

Mandić kaže da će uložiti dodatne napore i okupiti privrednike uz čiju pomoć će ponovo pokušati oživjeti Privrednu banku Istočno Sarajevo.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Brle

23.05.2016 19:14

Tuzice Mandic Tobi, moj Mandicu, puna je RS Tobista, da je nemoguce tuziti svije. Uzaludan posao, ne trosi pare džaba.

ODGOVORITE
Name

banka

24.05.2016 06:41

Ugusice nas strane banke, moj Sarovicu , slazem se da treba da ozivis svoju banku.

ODGOVORITE
Name

Znamo ko si

24.05.2016 06:52

Stabilna banka i neko ko upadom zauzme 10 il 20 poslovnih prostora a poslije mu drzava progleda kroz prste i to knjizi kao imovinu banke... Ili banka koja nema plasmana nit je bila u stanju da servisira ikog ozbiljnijeg. A u momentu kad je Tobi Robinson usla banka je mozda i mogla da posluje al posto nije bilo dokaza ciji je kapital banke i dal se finansiraju haski bjegunci banku su zatvorili. A brat bratu pola nasih banaka je zrelo za zatvaranje zbog muljanja koje se radi

ODGOVORITE