ПДП: Власт угрозила Електропривреду

"Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања", наводи се у саопштењу те странке.

Република Српска 23.05.2016 | 13:10
ПДП: Власт угрозила Електропривреду

АФЕРА „142“

„Арбитража са Словенијом“

Арбитражни поступак који је покренуло Електрогосподарство Словеније против БиХ због спора око ТЕ Угљевик, тежак 750 милиона евра, могао би да баци на кољена Електропривреду РС и озбиљно да угрози финансијску стабилност Републике Српске.

Пред Републиком Српском и енергетским сектором је још једна арбитража за бригу, али је проблем што власт Српске ниједног тренутка није показала интересовање да ријеши овај проблем.

Треба подсјетити да је на скоро идентичан начин као ТЕ Угљевик, својевремено финансирана градња појединих блокова ТЕ Тузла, али је Електропривреда БиХ послије рата направила споразум са Електропривредом Словеније и своја дуговања извршила кроз испоруку електричне енергије закључно са 2009. годином.

Међутим, и у Правобранилаштву БиХ су медијима потврдили да су морали сами да преузму бригу о Електопривреди РС јер се Српска повукла.

Електрогоспода рство Словеније-развој и инжењеринг д.о.о. Марибор као правни наследник словеначке Електропривреде је код Међународног центра за рјешавање спорова у Вашингтону покренуло арбитражни поступак против БиХ, али се овај поступак итекако тиче Републике Српске и њене привреде.

Предмет арбитраже је одштетни захтјев у износу од око 750 милиона евра на име средства уложених у пријератну изградњу ТЕ Угљевик (пуштена у рад 1985. године) затим на име накнаде за управљање удруженим средствима, као и на име одштете због неиспоручене електричне енергије.

Само на име обрачунате камате од 1995. године до данас Словенија тражи додатних 69,9 милиона КМ.

Ово је веома озбиљна ситуација за Електропривреду Републике Српске.

Уколико се институције Републике Српске хитно и на професионалан начин не укључе у овај случај са увјерљивим аргументима и уколико се и даље настави са игнорантским односом ,како већ дуже година то ради актуелна власт Српскеи Електропривреда, доћи ћемо олако у ситуацију да буду изгубљена значајна финансијска средства по основу плаћања предметног одштетног захтјева.

Самим тим, Електропривреда Српске ће бити бачена на кољена, а Српска ће остати без комплетног једногодишњег буџета.

Саопштење ПДП-а

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БРАЋА ПО БАБИНУ ЛИНИЈУ

23.05.2016 11:34

РЕПУБЛИКА СРПСКА ГОРИ (У ДУГОВИМА) А ВЛАДА СЕ ЧЕ(ЉА)ШЕ, ПО ОНОЈ СТВАРИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

23.05.2016 11:56

Све су странке угрозиле,продале,опљацкале!?све странке сатрати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицко

23.05.2016 15:00

"Угрозила" са отварањем Станара..Која злоба..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

23.05.2016 15:03

Типицан примјер неозбиљног, приступа прпблемима. Као прво, ако је постојао дуг, након немилих догодаја могло се приступити рјесавању истих, ста су радили силини правници, будимо искрени ми Срби имамо најбоље (Томо Фила...)Оцито је неко зарад лицних интереса само пролонгирао проблем по принципу "нека други то одраде". Залосно да се ми ударамо у прса као велики домацини, а сто и јесмо, а да нас ситни преваранти воде у овакве и слицне дубиозе, а ми као слијепи поред оцију. Ако су комсије рјесиле проблем 2009 године, ми смо могли бити бољи. Погледајте Семберију и Угљевик, љепота, рај за зивот. Ста ако доде на наплату, па када це наса дјеца прогледати? Када це стати на ноге , улагати у тракторе, комбајне , фабрике, а не да одплацују туде махинације. немојте да наса дјеца по бијелом свијету раде за друге како би платили греске ових сто поцинисе, остадосмо без дјеце и младости, коме онда Српска Земља!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XX

24.05.2016 08:29

висе ми је овог пдп на врх .... главе

ОДГОВОРИТЕ