PDP: Vlast ugrozila Elektroprivredu

"Partija demokratskog progresa očekuje od nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Tražimo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja", navodi se u saopštenju te stranke.

Republika Srpska 23.05.2016 | 13:10
PDP: Vlast ugrozila Elektroprivredu

AFERA „142“

„Arbitraža sa Slovenijom“

Arbitražni postupak koji je pokrenulo Elektrogospodarstvo Slovenije protiv BiH zbog spora oko TE Ugljevik, težak 750 miliona evra, mogao bi da baci na koljena Elektroprivredu RS i ozbiljno da ugrozi finansijsku stabilnost Republike Srpske.

Pred Republikom Srpskom i energetskim sektorom je još jedna arbitraža za brigu, ali je problem što vlast Srpske nijednog trenutka nije pokazala interesovanje da riješi ovaj problem.

Treba podsjetiti da je na skoro identičan način kao TE Ugljevik, svojevremeno finansirana gradnja pojedinih blokova TE Tuzla, ali je Elektroprivreda BiH poslije rata napravila sporazum sa Elektroprivredom Slovenije i svoja dugovanja izvršila kroz isporuku električne energije zaključno sa 2009. godinom.

Međutim, i u Pravobranilaštvu BiH su medijima potvrdili da su morali sami da preuzmu brigu o Elektoprivredi RS jer se Srpska povukla.

Elektrogospoda rstvo Slovenije-razvoj i inženjering d.o.o. Maribor kao pravni naslednik slovenačke Elektroprivrede je kod Međunarodnog centra za rješavanje sporova u Vašingtonu pokrenulo arbitražni postupak protiv BiH, ali se ovaj postupak itekako tiče Republike Srpske i njene privrede.

Predmet arbitraže je odštetni zahtjev u iznosu od oko 750 miliona evra na ime sredstva uloženih u prijeratnu izgradnju TE Ugljevik (puštena u rad 1985. godine) zatim na ime naknade za upravljanje udruženim sredstvima, kao i na ime odštete zbog neisporučene električne energije.

Samo na ime obračunate kamate od 1995. godine do danas Slovenija traži dodatnih 69,9 miliona KM.

Ovo je veoma ozbiljna situacija za Elektroprivredu Republike Srpske.

Ukoliko se institucije Republike Srpske hitno i na profesionalan način ne uključe u ovaj slučaj sa uvjerljivim argumentima i ukoliko se i dalje nastavi sa ignorantskim odnosom ,kako već duže godina to radi aktuelna vlast Srpskei Elektroprivreda, doći ćemo olako u situaciju da budu izgubljena značajna finansijska sredstva po osnovu plaćanja predmetnog odštetnog zahtjeva.

Samim tim, Elektroprivreda Srpske će biti bačena na koljena, a Srpska će ostati bez kompletnog jednogodišnjeg budžeta.

Saopštenje PDP-a

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

BRAĆA PO BABINU LINIJU

23.05.2016 11:34

REPUBLIKA SRPSKA GORI (U DUGOVIMA) A VLADA SE ČE(LJA)ŠE, PO ONOJ STVARI!

ODGOVORITE
Name

lijan

23.05.2016 11:56

Sve su stranke ugrozile,prodale,opljackale!?sve stranke satrati!!!

ODGOVORITE
Name

micko

23.05.2016 15:00

"Ugrozila" sa otvaranjem Stanara..Koja zloba..

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

23.05.2016 15:03

Tipican primjer neozbiljnog, pristupa prpblemima. Kao prvo, ako je postojao dug, nakon nemilih dogodaja moglo se pristupiti rjesavanju istih, sta su radili silini pravnici, budimo iskreni mi Srbi imamo najbolje (Tomo Fila...)Ocito je neko zarad licnih interesa samo prolongirao problem po principu "neka drugi to odrade". Zalosno da se mi udaramo u prsa kao veliki domacini, a sto i jesmo, a da nas sitni prevaranti vode u ovakve i slicne dubioze, a mi kao slijepi pored ociju. Ako su komsije rjesile problem 2009 godine, mi smo mogli biti bolji. Pogledajte Semberiju i Ugljevik, ljepota, raj za zivot. Sta ako dode na naplatu, pa kada ce nasa djeca progledati? Kada ce stati na noge , ulagati u traktore, kombajne , fabrike, a ne da odplacuju tude mahinacije. nemojte da nasa djeca po bijelom svijetu rade za druge kako bi platili greske ovih sto pocinise, ostadosmo bez djece i mladosti, kome onda Srpska Zemlja!!

ODGOVORITE
Name

XX

24.05.2016 08:29

vise mi je ovog pdp na vrh .... glave

ODGOVORITE