Аустрија на раскршћу, броји се "пошта"

Резултати председничких избора у Аустрији биће, како се очекује, саопштени поподне, а након што се преброје и гласови пристигли поштом, јавља извештач Тањуга.

Регион 23.05.2016 | 10:40
Аустрија на раскршћу, броји се "пошта"

Према привременим прелиминарним резултатима, које је објавило Министарство унутрашњих послова, кандидат Слободарске партије Аустрије (ФПО) Норберт Хофер освојио је 51,93 одсто гласова, а независни кандидат Александер ван дер Белен 48,07.

Имајући у виду да 14 одсто, то јест 885.437 гласачких листића које су издате за гласање путем поште, није избројано, а кандидати су, како се процењује, потпуно изједначени са по 50 одсто.

Хофер је у првом кругу избора био јасни победник са више од 35 одсто гласова, а Ван дер Белен је тада освојио свега 21 одсто.

Најтешњу победу, у историји Друге Републике Аустрије остварио је 1965. Франц Јонас освојивши 50,69 одсто гласова.

Шест година касније он је победио на изборима са 52,78 одсто свог јединог противкандидата Курта Валдхајма, који је 15 година каснија исто постао председник Аустрије.

Уколико Ван дер Белен победи на председничким изборима он би био тек трећи кандидат, који је у послератној историји Аустрије успео у другом кругу да преокрене гласање у своју корист.

О председнику Аустрије данас ће одлучити пребројавање гласова предатих путем поште, а затражено их је више од 885.000, што је 14 одсто бирачког тела.

Пошто су га медији и међународна јавност, посебно суседних држава, нападали да је кандидат екстремне деснице Хофер је, после гласања поручио да је он политичар десне оријентације, али централне деснице, а не екстремне.

Ван дер Белен је страх од доласка ФПО искористио да уједини све снаге које су против деснице око себе, док је Хофер, освојивши огроман број гласова без подршке других партија, показао колика је актуелно снага ФПО на политичкој сцени Аустрије.

Страх многих Аустријанаца, али и међународне јавности од доласка на власт политичара екстремне десне политичке опције није најразумљивији имајући у виду да је у Аустрији дужност председника, у два мандата, обављао Курт Валдхајм, који је имао доказану нацистичку прошлост, а и с том прошлошћу био је и шеф УН.

Исход јучерашњих избора јасно показује подељеност друштва у Аустрији, између оних који желе промене због незадовољства дугогодишњом владавином „велике“ коалиције, и оних који се плаше промена и повратку у десничарску прошлост.

Незадовољство радом владе је испољено у првом кругу када су кандидати Социјалдемократске партије (СПО) и Народне странке (ОВП) освојили по свега нешто испод 12 одсто.

Долазак на једну високу државну функцију странке десне оријентације плаши европске земље, јер у готово свим расте њихова популарност, али је само у Аустрији ФПО успела да достигне популарност вишу од 30 одсто.

ФПО се често приказује као странка која би могла да угрози ЕУ, али је она партија која критикује актуелно стање у Унији и жели већа овлашћења националних држава-чланица.

Кандидат ФПО за председника Хофер је у интервјуу Тањугу уочи избора јасно поручио да је ЕУ пројекат који има будућност, који је најважнији мировни и економски пројекат на старом континенту.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар