Овај шведски град биће потпуно премјештен

Кируна је шведски градић који се налази на самом ободу арктичког круга и броји нешто више од 18.000 становника, а чињеница да ће ускоро бити премештен три километара источно нема ништа заједничко са климатским променама.

Занимљивости 23.05.2016 | 09:18
Овај шведски град биће потпуно премјештен

Кируна је основана 1900. године од стране државног рударског предузећа и од тада више од једног века опстаје као индустријски град. Данас се град налази у ситуацији да су његови темељи угрожени јер се рудницима који се налазе у непосредној близини продубљују копови испод површине самог места који директно прете да угрозе становништво Кируне.


Рударска фирма "ЛКАБ" је одлучила да уложи више од милијарду долара у пројекат пресељења целокупног становништва Кируне на нову локацију.

Процес пресељења ће се вршити у фазама и у септембру 2014. већ се приступило изградњи зграде Градске скупштине на новој локацији. Ерика Линдблад, представница рударске фирме која спроводи пројекат, изјавила је да ће становништво бити пресељено у наредних неколико година, а 400 породица се већ преселило.

Блиц

фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сурфер

23.05.2016 20:49

Лулеå није тако далеко. Тамо су сервери фацебоок. Сведска влада је платила огромно своту да има доступ до фацебоок рацуна у потјери за порезима. Многи су се опекли мисливси као они ' ниста не знају'.

ОДГОВОРИТЕ