Ovaj švedski grad biće potpuno premješten

Kiruna je švedski gradić koji se nalazi na samom obodu arktičkog kruga i broji nešto više od 18.000 stanovnika, a činjenica da će uskoro biti premešten tri kilometara istočno nema ništa zajedničko sa klimatskim promenama.

Zanimljivosti 23.05.2016 | 09:18
Ovaj švedski grad biće potpuno premješten

Kiruna je osnovana 1900. godine od strane državnog rudarskog preduzeća i od tada više od jednog veka opstaje kao industrijski grad. Danas se grad nalazi u situaciji da su njegovi temelji ugroženi jer se rudnicima koji se nalaze u neposrednoj blizini produbljuju kopovi ispod površine samog mesta koji direktno prete da ugroze stanovništvo Kirune.


Rudarska firma "LKAB" je odlučila da uloži više od milijardu dolara u projekat preseljenja celokupnog stanovništva Kirune na novu lokaciju.

Proces preseljenja će se vršiti u fazama i u septembru 2014. već se pristupilo izgradnji zgrade Gradske skupštine na novoj lokaciji. Erika Lindblad, predstavnica rudarske firme koja sprovodi projekat, izjavila je da će stanovništvo biti preseljeno u narednih nekoliko godina, a 400 porodica se već preselilo.

Blic

foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Surfer

23.05.2016 20:49

Luleå nije tako daleko. Tamo su serveri facebook. Svedska vlada je platila ogromno svotu da ima dostup do facebook racuna u potjeri za porezima. Mnogi su se opekli mislivsi kao oni ' nista ne znaju'.

ODGOVORITE