Кућа на Дрини поново међу најбизарнијим грађевинама свијета

Новинари британског "Дејли мејла" одлучили су да креирају листу најбизарнијих грађевина света, а одмах испод манастира у Грузији нашла се и кућица на Дрини код Бајине Баште.

Занимљивости 23.05.2016 | 09:16
 Кућа на Дрини поново међу најбизарнијим грађевинама свијета

Ово није први пут да страни медији пишу о интересантној кући коју почео да гради Милија Мандић са друговима 1969. године. Напротив, између осталог и "Дејли мејл" јој је већ посветио чланак у ком је изражено чуђење како структура одолева времену.

Ипак, сада се нашла на листи "најбизарнијих грађевина света". Осим ње, ту су и манастир у Грузији, португалска "Флинстон" кућа у камену, "усамљена" кућа на исландском острву, необична грађевина осмишљена као кућа за госте у Чилеу, шведска кућица на дрвету обгрљена огледалима, округласта дрвена грађевина у Канади и кућа од гранита у Намбији.

За кућу на Дрини овај пут само су навели да је "45 година преживела нетакнута све што јој је природа сервирала", да се налази поред Бајине Баште и да је позната атракција која мами пролазнике, али и коју реч о њеном настанку.

Подсетимо, идеја о изградњи "Дринске куће" настала је током лета 1968. године када се неколико бајнобаштанских дечака после купања сунчало на стени. С обзиром на то да стена није била баш најудобније место за лежање, одлучили су да са обале донесу даске од оближње срушене шупе, а како би се заштитили од сунца почели су да их исправљају и идеја је рођена.

Наредног лета Милија Мандић, тада седамнаестогодишњак, са другарима почиње градњу "Дринске куће". Материјал су преносили кајацима и чамцима, а веће комаде који су били сувише тешки пуштали су у реку неколико километара узводно, па их потом вадили и извлачли на стену.

Блиц

фото:фацебоок

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јоцо

26.05.2016 09:50

ПРЕЛИЈЕПО ЗА УЗОР ДРУГИМА ФАНТАСТИЦНО

ОДГОВОРИТЕ