Kuća na Drini ponovo među najbizarnijim građevinama svijeta

Novinari britanskog "Dejli mejla" odlučili su da kreiraju listu najbizarnijih građevina sveta, a odmah ispod manastira u Gruziji našla se i kućica na Drini kod Bajine Bašte.

Zanimljivosti 23.05.2016 | 09:16
 Kuća na Drini ponovo među najbizarnijim građevinama svijeta

Ovo nije prvi put da strani mediji pišu o interesantnoj kući koju počeo da gradi Milija Mandić sa drugovima 1969. godine. Naprotiv, između ostalog i "Dejli mejl" joj je već posvetio članak u kom je izraženo čuđenje kako struktura odoleva vremenu.

Ipak, sada se našla na listi "najbizarnijih građevina sveta". Osim nje, tu su i manastir u Gruziji, portugalska "Flinston" kuća u kamenu, "usamljena" kuća na islandskom ostrvu, neobična građevina osmišljena kao kuća za goste u Čileu, švedska kućica na drvetu obgrljena ogledalima, okruglasta drvena građevina u Kanadi i kuća od granita u Nambiji.

Za kuću na Drini ovaj put samo su naveli da je "45 godina preživela netaknuta sve što joj je priroda servirala", da se nalazi pored Bajine Bašte i da je poznata atrakcija koja mami prolaznike, ali i koju reč o njenom nastanku.

Podsetimo, ideja o izgradnji "Drinske kuće" nastala je tokom leta 1968. godine kada se nekoliko bajnobaštanskih dečaka posle kupanja sunčalo na steni. S obzirom na to da stena nije bila baš najudobnije mesto za ležanje, odlučili su da sa obale donesu daske od obližnje srušene šupe, a kako bi se zaštitili od sunca počeli su da ih ispravljaju i ideja je rođena.

Narednog leta Milija Mandić, tada sedamnaestogodišnjak, sa drugarima počinje gradnju "Drinske kuće". Materijal su prenosili kajacima i čamcima, a veće komade koji su bili suviše teški puštali su u reku nekoliko kilometara uzvodno, pa ih potom vadili i izvlačli na stenu.

Blic

foto:facebook

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

joco

26.05.2016 09:50

PRELIJEPO ZA UZOR DRUGIMA FANTASTICNO

ODGOVORITE