Судбину Аустрије, али и ЕУ одлучиће пошта

Аустрија на дан избора неће добити новог предсједника, јер су два кандидата готово изједначена, па је неопходно да се преброје гласови предати путем поште.

Свијет 22.05.2016 | 21:30
Судбину Аустрије, али и ЕУ одлучиће пошта

Више од 885.000 грађана затражило је гласачки листић за гласање путем поште, а пошто је исход на биралиштима био тијесан, тих 14 одсто гласачког тијела одлучиће ко ће бити највиши државни функционер.

Према привременим прелиминарним резултатима, које је објавило Министарство унутрашњих послова, је кандидат Слободарске партије Аустрије (ФПО) Норберт Хофер освојио је 51,93 одсто гласова, а независни кандидат Александер ван дер Белен 48,07.

Имајући у виду да 14 одсто, то јест 885.437 гласачких листића који су издати за гласање путем поште није избројано, два кандидати су, према проценама које укључују и те гласове, потпуно изједначена са по 50 одсто.

Други круг избора био је обиљежен већим изласком гласача, јер је излазност достигла 72 одсто.

Хофер је, након проглашења привремених коначних резултата, рекао да ће бити потребно још сачекати.

Исход 13-тих предсједничких избора у Аустрији биће ријешени тек сутра, указао је он, додајући да је неоходно да се преброје гласачки листићи предати путем поште.

Он се у изјави медијима осврнуо и на оптужбе да је политичар екстремне деснице, поручивши да је он политичар десне оријентације, али централне деснице, а не екстремне.

Такође је и Ван дер Белен пренио да се коначан резултат још не зна и да се мора чекати на гласачке листиће предате путем поште.

Сутра ће надлежне власти пребројати гласачке листиће који су послати путем поште и очекује се да ће коначан резултат бити познат касно послије подне.

Оваку тијесну борбу за предсједника Аустрије ова земља не памти.

Најприје је, на основу нешто мање од 60 одсто избројаних гласова, Хофер био испред Ван дер Белена, а потом, након 70 одсто избројаних гласова дошло је до преокрета, да би послије тога два кандидата била потпуно изједначена.

Иначе, Хофер је у првом кругу гласања био јасни побједник са освојених 35 одсто, а Ван дер Белен други са 21 одсто добијених гласова.

Према наводима аустријских медија, данашњи избори су показали да је аустријско друштво потпуно подијељено, као и да постоји јаднак број оних који желе промјене и оних који се плаше већих промјена у земљи.

Долазак политичара ФПО на чело државе свакако би била драматична промјена на политичкој сцени Аустрије.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар