Sudbinu Austrije, ali i EU odlučiće pošta

Austrija na dan izbora neće dobiti novog predsjednika, jer su dva kandidata gotovo izjednačena, pa je neophodno da se prebroje glasovi predati putem pošte.

Svijet 22.05.2016 | 21:30
Sudbinu Austrije, ali i EU odlučiće pošta

Više od 885.000 građana zatražilo je glasački listić za glasanje putem pošte, a pošto je ishod na biralištima bio tijesan, tih 14 odsto glasačkog tijela odlučiće ko će biti najviši državni funkcioner.

Prema privremenim preliminarnim rezultatima, koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, je kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer osvojio je 51,93 odsto glasova, a nezavisni kandidat Aleksander van der Belen 48,07.

Imajući u vidu da 14 odsto, to jest 885.437 glasačkih listića koji su izdati za glasanje putem pošte nije izbrojano, dva kandidati su, prema procenama koje uključuju i te glasove, potpuno izjednačena sa po 50 odsto.

Drugi krug izbora bio je obilježen većim izlaskom glasača, jer je izlaznost dostigla 72 odsto.

Hofer je, nakon proglašenja privremenih konačnih rezultata, rekao da će biti potrebno još sačekati.

Ishod 13-tih predsjedničkih izbora u Austriji biće riješeni tek sutra, ukazao je on, dodajući da je neohodno da se prebroje glasački listići predati putem pošte.

On se u izjavi medijima osvrnuo i na optužbe da je političar ekstremne desnice, poručivši da je on političar desne orijentacije, ali centralne desnice, a ne ekstremne.

Takođe je i Van der Belen prenio da se konačan rezultat još ne zna i da se mora čekati na glasačke listiće predate putem pošte.

Sutra će nadležne vlasti prebrojati glasačke listiće koji su poslati putem pošte i očekuje se da će konačan rezultat biti poznat kasno poslije podne.

Ovaku tijesnu borbu za predsjednika Austrije ova zemlja ne pamti.

Najprije je, na osnovu nešto manje od 60 odsto izbrojanih glasova, Hofer bio ispred Van der Belena, a potom, nakon 70 odsto izbrojanih glasova došlo je do preokreta, da bi poslije toga dva kandidata bila potpuno izjednačena.

Inače, Hofer je u prvom krugu glasanja bio jasni pobjednik sa osvojenih 35 odsto, a Van der Belen drugi sa 21 odsto dobijenih glasova.

Prema navodima austrijskih medija, današnji izbori su pokazali da je austrijsko društvo potpuno podijeljeno, kao i da postoji jadnak broj onih koji žele promjene i onih koji se plaše većih promjena u zemlji.

Dolazak političara FPO na čelo države svakako bi bila dramatična promjena na političkoj sceni Austrije.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar