Аустријска десница се додворава Србима

Бирачко тијело у Аустрији је пред данашње изборе било толико подијељено, да би овај пут на изборе у већем броју могли да изађу чак и досељеници и избјеглице из бивше Југославије, наводи Дојче веле (ДW) и тврди да се “аустријска десница додворава Србима”.

Свијет 22.05.2016 | 16:18
Аустријска десница се додворава Србима

Новинар ДW разговарао је с извјесним Петром из Крагујевца који је изнио сопствено мишљење о данашњем другом кругу предсједничких избора у Аустрији.

„Десничари се додворавају нама Србима, али ја не знам колико је то искрено. Истовремено је добро што хоће да смање број странаца у земљи, свега се накупило, превише је“, каже Петар.

Њемачки радио оцјењује да се “никада за мјесто аустријског предсједника нису бориле двије овако опречне политичке опције”, наводећи да Александер Ван дер Белен и Норберт Хофер, кандидати Зелених и Слободњака, заступају либералну и оштру десничарску политичку опцију.

Горан Новаковић, аутор и културни радник, запослен у бечком Одјељењу за питања интеграције, наводи да досељеници и избјеглице из бивше Југославије “генерално ријетко излазе на изборе и често немају јасно дефинисан политички став, но управо би опречност политичких позиција могла бити пресудна да и они овај пут ипак изађу на изборе“.

„Могуће је да ће десничари мобилисати више бирача поријеклом из Србије, али евентуално и из Хрватске и БиХ, него у првом кругу. Ту се ради о људима којима је политика Зелених претјерано либерална, а поготову када се ради о правима мањина и избјеглица, посебно из муслиманских земаља. Ту се бирачи из бивше заједничке државе не разликују од рођених Аустријанаца који мисле да нема више мјеста ни за кога, а камоли за потенцијалне терористе“, каже Новаковић за ДW.

Недад Мемић, публициста и дугогодишњи уредник часописа “Космо”, гласила за људе са подручја бивше заједничке државе, каже да се Слободарска партија Аустрије (ФПО) “активно труди да се обрати српској заједници, прво с питањем Косова, затим с врло проблематичним ставовима око Босне и Херцеговине, те позивањем Милорада Додика у Беч, који ево већ друге изборе заредом Србима у Аустрији даје отворену препоруку да гласају за ФПО и њихове кандидате“.

Он сматра да „тако офанзивна политика“ наилази на прихватање код оних Аустријанаца српског поријекла који „посебну пажњу придају националним питањима и емотивно реагују на питање положаја Косова или Републике Српске“.

ДW тврди да је “популизам дио стратегије слободњака, у то се аустријска јавност могла увјерити и током бројних дуела предсједничких кандидата” и додаје да то “стратегија која се показује ефикасном и код клијентеле у кафани “‘Лепа Брена’, гдје се већ у пријеподневним сатима уз ракију слуша турбо-фолк”.

„Гледао сам тв-дуел Хофера са Ван дер Беленом и Хофер га је растурио. И за Хофера ћу да гласам, он је за то да муслимани више не смију у Аустрију“, каже тако Марко, један од гостију кафане.

(Агенције)

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

лл

22.05.2016 14:24

Ови наши су стварно БОЛИДИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

?????

22.05.2016 14:27

А штоо? Појасни

Name

блбл

22.05.2016 14:54

Ако требас појасњење онда ниси ниста бољи од ових глупана у Аустрији.

Name

блбл

22.05.2016 14:41

Будале, гласат це против себе. За нацисту су СВИ странци исти. За не поверовати је да овако размисљају људи који су досли и добили азил захваљујуци нормалним људима који не размисљају као ови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

22.05.2016 19:15

Знају назисти гдје је плодно тло за њихове идеје.

Name

са

22.05.2016 15:24

Ускоро се наси врацају куцама. Таман да узивају у лавовима и лабудовима које су поставили по својим двористима хахахха. Нема ниста горе од тога када се осипају на усељенике, а и сами су досли на такав нацин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павле

23.05.2016 08:01

Сви Хитлерови најважнији окупацијски генерали Wермахта и СС-а били су аустријанци. Творац по злу чувеног 100 за једног, аустријанац. Е моји крагујевчани и краљевчани, поноса мало! Човјек који је бомбардовао Београд, аустријанац. Е моји београдјани, у памет се!

ОДГОВОРИТЕ