Austrijska desnica se dodvorava Srbima

Biračko tijelo u Austriji je pred današnje izbore bilo toliko podijeljeno, da bi ovaj put na izbore u većem broju mogli da izađu čak i doseljenici i izbjeglice iz bivše Jugoslavije, navodi Dojče vele (DW) i tvrdi da se “austrijska desnica dodvorava Srbima”.

Svijet 22.05.2016 | 16:18
Austrijska desnica se dodvorava Srbima

Novinar DW razgovarao je s izvjesnim Petrom iz Kragujevca koji je iznio sopstveno mišljenje o današnjem drugom krugu predsjedničkih izbora u Austriji.

„Desničari se dodvoravaju nama Srbima, ali ja ne znam koliko je to iskreno. Istovremeno je dobro što hoće da smanje broj stranaca u zemlji, svega se nakupilo, previše je“, kaže Petar.

Njemački radio ocjenjuje da se “nikada za mjesto austrijskog predsjednika nisu borile dvije ovako oprečne političke opcije”, navodeći da Aleksander Van der Belen i Norbert Hofer, kandidati Zelenih i Slobodnjaka, zastupaju liberalnu i oštru desničarsku političku opciju.

Goran Novaković, autor i kulturni radnik, zaposlen u bečkom Odjeljenju za pitanja integracije, navodi da doseljenici i izbjeglice iz bivše Jugoslavije “generalno rijetko izlaze na izbore i često nemaju jasno definisan politički stav, no upravo bi oprečnost političkih pozicija mogla biti presudna da i oni ovaj put ipak izađu na izbore“.

„Moguće je da će desničari mobilisati više birača porijeklom iz Srbije, ali eventualno i iz Hrvatske i BiH, nego u prvom krugu. Tu se radi o ljudima kojima je politika Zelenih pretjerano liberalna, a pogotovu kada se radi o pravima manjina i izbjeglica, posebno iz muslimanskih zemalja. Tu se birači iz bivše zajedničke države ne razlikuju od rođenih Austrijanaca koji misle da nema više mjesta ni za koga, a kamoli za potencijalne teroriste“, kaže Novaković za DW.

Nedad Memić, publicista i dugogodišnji urednik časopisa “Kosmo”, glasila za ljude sa područja bivše zajedničke države, kaže da se Slobodarska partija Austrije (FPO) “aktivno trudi da se obrati srpskoj zajednici, prvo s pitanjem Kosova, zatim s vrlo problematičnim stavovima oko Bosne i Hercegovine, te pozivanjem Milorada Dodika u Beč, koji evo već druge izbore zaredom Srbima u Austriji daje otvorenu preporuku da glasaju za FPO i njihove kandidate“.

On smatra da „tako ofanzivna politika“ nailazi na prihvatanje kod onih Austrijanaca srpskog porijekla koji „posebnu pažnju pridaju nacionalnim pitanjima i emotivno reaguju na pitanje položaja Kosova ili Republike Srpske“.

DW tvrdi da je “populizam dio strategije slobodnjaka, u to se austrijska javnost mogla uvjeriti i tokom brojnih duela predsjedničkih kandidata” i dodaje da to “strategija koja se pokazuje efikasnom i kod klijentele u kafani “‘Lepa Brena’, gdje se već u prijepodnevnim satima uz rakiju sluša turbo-folk”.

„Gledao sam tv-duel Hofera sa Van der Belenom i Hofer ga je rasturio. I za Hofera ću da glasam, on je za to da muslimani više ne smiju u Austriju“, kaže tako Marko, jedan od gostiju kafane.

(Agencije)

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ll

22.05.2016 14:24

Ovi naši su stvarno BOLIDI !

ODGOVORITE
Name

?????

22.05.2016 14:27

A štoo? Pojasni

Name

blbl

22.05.2016 14:54

Ako trebas pojasnjenje onda nisi nista bolji od ovih glupana u Austriji.

Name

blbl

22.05.2016 14:41

Budale, glasat ce protiv sebe. Za nacistu su SVI stranci isti. Za ne poverovati je da ovako razmisljaju ljudi koji su dosli i dobili azil zahvaljujuci normalnim ljudima koji ne razmisljaju kao ovi.

ODGOVORITE
Name

Md

22.05.2016 19:15

Znaju nazisti gdje je plodno tlo za njihove ideje.

Name

sa

22.05.2016 15:24

Uskoro se nasi vracaju kucama. Taman da uzivaju u lavovima i labudovima koje su postavili po svojim dvoristima hahahha. Nema nista gore od toga kada se osipaju na useljenike, a i sami su dosli na takav nacin

ODGOVORITE
Name

Pavle

23.05.2016 08:01

Svi Hitlerovi najvažniji okupacijski generali Wermahta i SS-a bili su austrijanci. Tvorac po zlu čuvenog 100 za jednog, austrijanac. E moji kragujevčani i kraljevčani, ponosa malo! Čovjek koji je bombardovao Beograd, austrijanac. E moji beogradjani, u pamet se!

ODGOVORITE