Прича о посрнулој бањалучкој привреди

Бањалука је прије 40 година имала близу 70.000 запослених, углавном у привреди.

 

Република Српска 22.05.2016 | 14:21
Прича о посрнулој бањалучкој привреди

Било је то златно доба намјенске, металске, текстилне, али и прехрамбене индустрије.

Зашто је и како пропала бањалучка привреда, објашњавају се директори бивших гиганата, некадашњи високи функционери Града, али и синдикалци.

Препознатљив лого, на црно бијелим телевизорима...ТВ пријемници Руди Чајевеца из Бањалуке с краја педесетих година, били су у многим домовима симбол привредног раста и економског напретка и Града, али и бивше државе.

Сам Чајевец који је некад запошљавао 10.000 људи, пропао је, расцјепкан приватизацијама, претворен у свадбене салоне, пословне просторе за странке, фитнес центре и приватне факултете.

Живко Радишић, био је градоначелник Бањалуке прије 40 година, био и директор Чајевца. У Дејтонској БиХ, члан Предсјеништва БиХ. Сјећа се како је пропала бањалучка привреда.

"Ми смо извозили до Америке, Чајевец је учествовао за амерички Аполо програм, космички програм. Многима није било стало да се сачува Чајевец, требало све раскрчмити", рекао је Живко Радишић, бивши директор Чајевца.

Од 2000. го­ди­не до кра­ја 2014. го­ди­не, према истраживању Цапитала, при­ва­ти­зо­ва­но је уку­пно 131 бањалучко пре­ду­зе­ће, што је 70 одсто уку­пног бро­ја за при­ва­ти­за­ци­ју.

Сви се сјећају протеста радника Фруктоне, која је пропала, Мљекара данас ради, али са десетоструко мање капацитета. Преживјела је приватизована Фабрика дувана, Инцел је распарчан.

Некадашњи руководиоци кривце налазе и у стечајним управницима.

"Ни један стечајни управник није довео фирму гдје је била, а ево Чајевец гдје сам ја био. Кад су дошли странци у БиХ, забранили су рад намјенске индустрије", изјавио је Драгован Петровић, бивши директор Чајевца.

Звучници, транзистори, системи за видео надзор, војна опрема, све то је Чајевец извозио у доба прије транзиције у вриједности од близу 50 милиона долара годишње.

Рудолф Руди Чајевец из Какња, током другог свјетског рата, у бањалучкој ваздушној луци, постаје зачетник југословенског ваздухопловства. Механичар и пилот, добио је одликовање народног хероја, а комплекс предузећа у постратној Бањалуци носио је његово име.

Данас је на мјесту некадашњег гиганта тржни центар, који ничим не показује да је овдје годинама "цвјетала" индустрија.

(Н1)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

црни милојко

22.05.2016 13:01

Србовањем се народ храни то смо видјели и сада на протестима, то наород зели какав посао каве фабрике. Калдионице, кафице и трзен центре и то је и висе него довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потписивац

22.05.2016 13:42

Потписујем Црни Милојко.

Name

Брле

23.05.2016 06:44

Ниста ново, има и данас толико запослених у ванпривреди. Битно је да су запослени, не битно ста раде, не битно и да ли раде. Тако је народ хтио и добио.

Name

Тигањ

22.05.2016 13:04

Чајавец телевизори су били далеко најлошији социјалистички бренд. А коштали су као да су прави

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни милојко

22.05.2016 13:15

Управу си кинески су данас пуно бољи

Name

ре Тигањ

22.05.2016 13:20

Наравно да су били најлосији у ствари ти погони су слузили за социјално збрињавање незапослених,несто као влада,градске-опстинске институције данас ту је разлика некада се користила производња за несто корисно,а намјенска индустрија је у Цајевец-у је вец била озбиљна прица не бих се слозио да нису ваљали,јер да нису нико је не би угусио.

Name

бивши

22.05.2016 13:14

Космос је успјешно ремонтоваро радарске и ракетне системе, поправљао и баждарио професионалне инструменте производјача као што су Тектрониx, Флуке, Хеwлет-Пацкард касније Агилент па сада Кеyсигхт, Рходе Сwартз, затим све руске, инксасирао сваке годинне стотине милиона долара. Добијао је послове у Ирану, Ираку, Египту, Либији и кад су на тендерима учествовале и америчке фирме! Сад није остало ништа од тога. Све су упропастили багрови на власти који су само гледали шта ће опљачкати. Постављали су глупане за директоре и то је то. Риба смрди од главе, али и све до репа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.05.2016 13:24

Од индустријско самоодрживог до административно презадуженог града. Хвала Бакинцима и Мркоњић Граду, што су дали "јунаке" овог процеса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бум бум

22.05.2016 15:07

Нема џабе ни код старе бабе,а хтјели сте Бакинце.А како рекоше,кад их НИСТЕ изабрали,прави представници РС у БиХ су Човић и ХДЗ.Они су Мркоњићу направили први капитални објекат-гробље.Или сте можда и то ЗАБОРАВИЛИ.СИГУРНО ЈЕСТЕ,ЈЕР ИМ ПАРТНЕРЕ ДРЖИТЕ НА ВЛАСТИ- у Мркоњић Граду,наравно

Name

Трас бум

22.05.2016 16:17

Као да су Каји, Тегелтији или Кесићу свети српски интереси...они само у паре гледају, то је њихова једина вјера. Продали би све!

Name

грађанин

22.05.2016 13:40

Уништена привреда комплет РС. Сад ће ђаво однијети и ово што је остало, у стечају итд. отићиће у бесцијење. Онда смо квита. Смишљено је ово све од међународне заједнице. Затим висестраначки систем, да се народ добро подијели и завади. Кад завадиш, можеш и да владаш. Села углавном опустјела, биће на крају.Узми Аго, колико ти драго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се не лажемо

22.05.2016 15:07

Бањалучани могу живети и од администрације (фин.центар РС) и трговине. Нека велика индустрија им није потребна за запошљавање. У другим дијеловима РС слаба привреда је много већи проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехех

22.05.2016 19:13

Није власт крива за пропаст, сами смо криви сто нисмо куповали њихове производе, а и криви су радници сто нису појацавали квалитет, једноставно су се изгубили у транзицији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Манда

23.05.2016 05:27

Чајавец/Чајавеца. Ваздушна лука је ипак аеродром. Као Н1 прави епохалну причу, нешто као "ко нас завади". Није случајно ни спонтано уништена привреда, нису случајно барабе и комплексаши пуштени да владају. Рат није завршен, на снази је његова тиха фаза. Ускоро ће ипак опет мирисати барут, да би нас довршили овако посрнуле.

ОДГОВОРИТЕ