Priča o posrnuloj banjalučkoj privredi

Banjaluka je prije 40 godina imala blizu 70.000 zaposlenih, uglavnom u privredi.

 

Republika Srpska 22.05.2016 | 14:21
Priča o posrnuloj banjalučkoj privredi

Bilo je to zlatno doba namjenske, metalske, tekstilne, ali i prehrambene industrije.

Zašto je i kako propala banjalučka privreda, objašnjavaju se direktori bivših giganata, nekadašnji visoki funkcioneri Grada, ali i sindikalci.

Prepoznatljiv logo, na crno bijelim televizorima...TV prijemnici Rudi Čajeveca iz Banjaluke s kraja pedesetih godina, bili su u mnogim domovima simbol privrednog rasta i ekonomskog napretka i Grada, ali i bivše države.

Sam Čajevec koji je nekad zapošljavao 10.000 ljudi, propao je, rascjepkan privatizacijama, pretvoren u svadbene salone, poslovne prostore za stranke, fitnes centre i privatne fakultete.

Živko Radišić, bio je gradonačelnik Banjaluke prije 40 godina, bio i direktor Čajevca. U Dejtonskoj BiH, član Predsjeništva BiH. Sjeća se kako je propala banjalučka privreda.

"Mi smo izvozili do Amerike, Čajevec je učestvovao za američki Apolo program, kosmički program. Mnogima nije bilo stalo da se sačuva Čajevec, trebalo sve raskrčmiti", rekao je Živko Radišić, bivši direktor Čajevca.

Od 2000. go­di­ne do kra­ja 2014. go­di­ne, prema istraživanju Capitala, pri­va­ti­zo­va­no je uku­pno 131 banjalučko pre­du­ze­će, što je 70 odsto uku­pnog bro­ja za pri­va­ti­za­ci­ju.

Svi se sjećaju protesta radnika Fruktone, koja je propala, Mljekara danas radi, ali sa desetostruko manje kapaciteta. Preživjela je privatizovana Fabrika duvana, Incel je rasparčan.

Nekadašnji rukovodioci krivce nalaze i u stečajnim upravnicima.

"Ni jedan stečajni upravnik nije doveo firmu gdje je bila, a evo Čajevec gdje sam ja bio. Kad su došli stranci u BiH, zabranili su rad namjenske industrije", izjavio je Dragovan Petrović, bivši direktor Čajevca.

Zvučnici, tranzistori, sistemi za video nadzor, vojna oprema, sve to je Čajevec izvozio u doba prije tranzicije u vrijednosti od blizu 50 miliona dolara godišnje.

Rudolf Rudi Čajevec iz Kaknja, tokom drugog svjetskog rata, u banjalučkoj vazdušnoj luci, postaje začetnik jugoslovenskog vazduhoplovstva. Mehaničar i pilot, dobio je odlikovanje narodnog heroja, a kompleks preduzeća u postratnoj Banjaluci nosio je njegovo ime.

Danas je na mjestu nekadašnjeg giganta tržni centar, koji ničim ne pokazuje da je ovdje godinama "cvjetala" industrija.

(N1)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

crni milojko

22.05.2016 13:01

Srbovanjem se narod hrani to smo vidjeli i sada na protestima, to naorod zeli kakav posao kave fabrike. Kaldionice, kafice i trzen centre i to je i vise nego dovoljno.

ODGOVORITE
Name

Potpisivac

22.05.2016 13:42

Potpisujem Crni Milojko.

Name

Brle

23.05.2016 06:44

Nista novo, ima i danas toliko zaposlenih u vanprivredi. Bitno je da su zaposleni, ne bitno sta rade, ne bitno i da li rade. Tako je narod htio i dobio.

Name

Tiganj

22.05.2016 13:04

Čajavec televizori su bili daleko najlošiji socijalistički brend. A koštali su kao da su pravi

ODGOVORITE
Name

crni milojko

22.05.2016 13:15

Upravu si kineski su danas puno bolji

Name

re Tiganj

22.05.2016 13:20

Naravno da su bili najlosiji u stvari ti pogoni su sluzili za socijalno zbrinjavanje nezaposlenih,nesto kao vlada,gradske-opstinske institucije danas tu je razlika nekada se koristila proizvodnja za nesto korisno,a namjenska industrija je u Cajevec-u je vec bila ozbiljna prica ne bih se slozio da nisu valjali,jer da nisu niko je ne bi ugusio.

Name

bivši

22.05.2016 13:14

Kosmos je uspješno remontovaro radarske i raketne sisteme, popravljao i baždario profesionalne instrumente proizvodjača kao što su Tektronix, Fluke, Hewlet-Packard kasnije Agilent pa sada Keysight, Rhode Swartz, zatim sve ruske, inksasirao svake godinne stotine miliona dolara. Dobijao je poslove u Iranu, Iraku, Egiptu, Libiji i kad su na tenderima učestvovale i američke firme! Sad nije ostalo ništa od toga. Sve su upropastili bagrovi na vlasti koji su samo gledali šta će opljačkati. Postavljali su glupane za direktore i to je to. Riba smrdi od glave, ali i sve do repa.

ODGOVORITE
Name

Dragan

22.05.2016 13:24

Od industrijsko samoodrživog do administrativno prezaduženog grada. Hvala Bakincima i Mrkonjić Gradu, što su dali "junake" ovog procesa.

ODGOVORITE
Name

bum bum

22.05.2016 15:07

Nema džabe ni kod stare babe,a htjeli ste Bakince.A kako rekoše,kad ih NISTE izabrali,pravi predstavnici RS u BiH su Čović i HDZ.Oni su Mrkonjiću napravili prvi kapitalni objekat-groblje.Ili ste možda i to ZABORAVILI.SIGURNO JESTE,JER IM PARTNERE DRŽITE NA VLASTI- u Mrkonjić Gradu,naravno

Name

Tras bum

22.05.2016 16:17

Kao da su Kaji, Tegeltiji ili Kesiću sveti srpski interesi...oni samo u pare gledaju, to je njihova jedina vjera. Prodali bi sve!

Name

građanin

22.05.2016 13:40

Uništena privreda komplet RS. Sad će đavo odnijeti i ovo što je ostalo, u stečaju itd. otićiće u bescijenje. Onda smo kvita. Smišljeno je ovo sve od međunarodne zajednice. Zatim visestranački sistem, da se narod dobro podijeli i zavadi. Kad zavadiš, možeš i da vladaš. Sela uglavnom opustjela, biće na kraju.Uzmi Ago, koliko ti drago.

ODGOVORITE
Name

Da se ne lažemo

22.05.2016 15:07

Banjalučani mogu živeti i od administracije (fin.centar RS) i trgovine. Neka velika industrija im nije potrebna za zapošljavanje. U drugim dijelovima RS slaba privreda je mnogo veći problem.

ODGOVORITE
Name

heheh

22.05.2016 19:13

Nije vlast kriva za propast, sami smo krivi sto nismo kupovali njihove proizvode, a i krivi su radnici sto nisu pojacavali kvalitet, jednostavno su se izgubili u tranziciji...

ODGOVORITE
Name

Manda

23.05.2016 05:27

Čajavec/Čajaveca. Vazdušna luka je ipak aerodrom. Kao N1 pravi epohalnu priču, nešto kao "ko nas zavadi". Nije slučajno ni spontano uništena privreda, nisu slučajno barabe i kompleksaši pušteni da vladaju. Rat nije završen, na snazi je njegova tiha faza. Uskoro će ipak opet mirisati barut, da bi nas dovršili ovako posrnule.

ODGOVORITE