Бив. епископу Јовану провјеравају факултет?

Епископ шабачки Лаврентије, који не присуствује засједању овогодишњег Светог архијерејског сабора СПЦ због повреде ноге која је у гипсу, упутио је у суботу писмо патријарху српском Иринеју у ком га извјештава да је код њега у Шапцу био епископ Јован Пурић, "али само у посјети, без икаквих ријечи о могућем доласку тог великодостојника СПЦ у Епархију
шабачку на рад".

Србија 22.05.2016 | 12:14
Бив. епископу Јовану провјеравају факултет?

Тиме је епископ Лаврентије, практично, демантовао наводе многих медија по којима је "главна тема разговора била долазак вјероватно за који дан, и званично, већ бившег епископа нишког у Епархију шабачку за његовог помоћника".

"Епископ је глас на Сабору СПЦ повјерио патријарху Иринеју, истичући да даљи ангажман владике Јована може само да ријеши Сабор српских архијереја и нико други", сазнајемо из кругова који су веома блиски епископу Јовану.У манипулацијама да су, тобоже, вођени разговори о доласку Јована у Шабац, нажалост, на скандалозан начин, учествовали су неки од свештеника које је владика Јован одводио са собом, пошто је постао епископ нишки.

Владика Лаврентије као добар и честит човјек скоро увијек је нудио да прими код себе владике који су остали без епархија, али наравно, само под условом да то буде одлука највиших црквених органа СПЦ.

На овом Сабору није присутан, па самим тим није ни на који начин ни могао, а ни хтио да, евентуално, било ко дође код њега, посебно што је кадар и те како да обавља епископску дужност у једној од најуређенијих епархија не само у СПЦ.

С друге стране, како сазнајемо у круговима блиским Патријаршији СПЦ, наредних дана, осим смјене епископа Јована, са трона у Нишу могло би да се постави питање његовог формалног образовања, прије свега колико је испита положио на Богословском факултету у Београду, а колико на Духовној академији у Петрограду.

Наводно, митрополити петроградски послали су патријарху Иринеју званични допис о Јовановом школовању у Духовној академији, који не иде у прилог том архијереју СПЦ. Од тога колико ће се ићи дубоко у испитивање таквих ствари, кажу упућени, знаће се и да ли ће се "врх" СПЦ са владиком Пурићем бавити смјеном епископа нишког.

Сасвим је извјесно да неће доћи ни за каквог помоћника епископу Лаврентију у Шабац, нарочито послије "представе за јавност када је његова посјета злоупотребљена, а да би се приказало да шабачки владика једва чека да му буде помоћник".

БН телевизија (В.М.)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

.

22.05.2016 10:38

А, да се мало манемо "добро обавјештених извора" из СПЦ и да пустимо Сабор да засједа? На крају засједања увијек буде саопштење и тачка. Сабор и постоји зато да рјешава разна питања и тако је било од вајкада. А, сви ми да се запитамо, када смо задњи пут били на Литургији и када смо се причестили? Е, то је наша срамота и брига, а не шта се одлучује у зидовима патријаршије! Свако нека ради своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

23.05.2016 06:51

Ти би био потпуно у праву али, да се поједини црквени великодостојници не баве политиком

Name

Милорад

23.05.2016 08:58

Срамотно је то што му раде. Да је изабрао "праву" страну ништа не би било спорно

ОДГОВОРИТЕ