Biv. episkopu Jovanu provjeravaju fakultet?

Episkop šabački Lavrentije, koji ne prisustvuje zasjedanju ovogodišnjeg Svetog arhijerejskog sabora SPC zbog povrede noge koja je u gipsu, uputio je u subotu pismo patrijarhu srpskom Irineju u kom ga izvještava da je kod njega u Šapcu bio episkop Jovan Purić, "ali samo u posjeti, bez ikakvih riječi o mogućem dolasku tog velikodostojnika SPC u Eparhiju
šabačku na rad".

Srbija 22.05.2016 | 12:14
Biv. episkopu Jovanu provjeravaju fakultet?

Time je episkop Lavrentije, praktično, demantovao navode mnogih medija po kojima je "glavna tema razgovora bila dolazak vjerovatno za koji dan, i zvanično, već bivšeg episkopa niškog u Eparhiju šabačku za njegovog pomoćnika".

"Episkop je glas na Saboru SPC povjerio patrijarhu Irineju, ističući da dalji angažman vladike Jovana može samo da riješi Sabor srpskih arhijereja i niko drugi", saznajemo iz krugova koji su veoma bliski episkopu Jovanu.U manipulacijama da su, tobože, vođeni razgovori o dolasku Jovana u Šabac, nažalost, na skandalozan način, učestvovali su neki od sveštenika koje je vladika Jovan odvodio sa sobom, pošto je postao episkop niški.

Vladika Lavrentije kao dobar i čestit čovjek skoro uvijek je nudio da primi kod sebe vladike koji su ostali bez eparhija, ali naravno, samo pod uslovom da to bude odluka najviših crkvenih organa SPC.

Na ovom Saboru nije prisutan, pa samim tim nije ni na koji način ni mogao, a ni htio da, eventualno, bilo ko dođe kod njega, posebno što je kadar i te kako da obavlja episkopsku dužnost u jednoj od najuređenijih eparhija ne samo u SPC.

S druge strane, kako saznajemo u krugovima bliskim Patrijaršiji SPC, narednih dana, osim smjene episkopa Jovana, sa trona u Nišu moglo bi da se postavi pitanje njegovog formalnog obrazovanja, prije svega koliko je ispita položio na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, a koliko na Duhovnoj akademiji u Petrogradu.

Navodno, mitropoliti petrogradski poslali su patrijarhu Irineju zvanični dopis o Jovanovom školovanju u Duhovnoj akademiji, koji ne ide u prilog tom arhijereju SPC. Od toga koliko će se ići duboko u ispitivanje takvih stvari, kažu upućeni, znaće se i da li će se "vrh" SPC sa vladikom Purićem baviti smjenom episkopa niškog.

Sasvim je izvjesno da neće doći ni za kakvog pomoćnika episkopu Lavrentiju u Šabac, naročito poslije "predstave za javnost kada je njegova posjeta zloupotrebljena, a da bi se prikazalo da šabački vladika jedva čeka da mu bude pomoćnik".

BN televizija (V.M.)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

.

22.05.2016 10:38

А, да се мало манемо "добро обавјештених извора" из СПЦ и да пустимо Сабор да засједа? На крају засједања увијек буде саопштење и тачка. Сабор и постоји зато да рјешава разна питања и тако је било од вајкада. А, сви ми да се запитамо, када смо задњи пут били на Литургији и када смо се причестили? Е, то је наша срамота и брига, а не шта се одлучује у зидовима патријаршије! Свако нека ради своје.

ODGOVORITE
Name

Brle

23.05.2016 06:51

Ti bi bio potpuno u pravu ali, da se pojedini crkveni velikodostojnici ne bave politikom

Name

Милорад

23.05.2016 08:58

Срамотно је то што му раде. Да је изабрао "праву" страну ништа не би било спорно

ODGOVORITE