Забрањено точење лож уља у Српској

На бензинским пумпама у Републици Српској неће се више моћи точити лож уље због ступања на снагу новог Правилника о условима за обављање трговине на мало уљем за ложење. Грађанима ће овај дериват бити доступан у посебно одвојеним просторијама на пумпама и доставом цистерни на кућну адресу купца.

Република Српска 21.05.2016 | 21:48
Забрањено точење лож уља у Српској

Министарство трговине и туризма Републике Српске донијело је Правилник који се односи на проблем прекомјерног трошења уља за ложење, који је нарочито био примјетан у љетњем периоду, када би промет и потрошња уља за ложење, због природе његове намјене, требало да опадају. Из тога је произлазило да се уље за ложење користи супротно његовој намјени.

Из ресорног Министарства за Клиx.ба наводе да се донесеним Законом о измјенама и допунама Закона о трговини и Правилником о условима за обављање трговине на мало уљем за ложење екстра лаког и лаког специјалног није забранио промет лож уља, већ се уредио начин промета. Наиме, потрошачи лож уља, који користе ово гориво као енергент, и даље ће моћи набављати ово гориво на начин да ће им исто бити достављено аутоцистерном од стране трговца на мало.

"Правилником о условима за обављање трговине на мало уљем за ложење екстра лаког и лаког специјалног, чије је доношење предвиђено Законом о измјенама и допунама Закона о трговини, прописују се услови у погледу простора, опреме и уређаја за обављање трговине на мало лож уља на продајним мјестима, облик и садржај евиденције о прометованим количинама и стању залиха у резервоарима уља за ложење, као и облик и садржај евиденције о купцима уља за ложење и начину достављања евиденција Министарству трговине и туризма.

Наведеним Законом и Правилником прописано је да ће се промет уља за ложење вршити на бензинским станицама издвојених од мјеста предвиђеног за снабдијевање погонским моторним горивом и из посебно утврђених складишних пословних просторија - резервоара. Без обзира на мјесто са кога ће се вршити прометовање уља за ложење, исто ће се искључиво достављати аутоцистернама на адресу купца", казали су за Клиx.ба из Министарства трговине и туризма.

Додају како су се заједно са Републичком управом за инспекцијске послове, предузеле активности на спречавању злоупотребе лож уља, а у циљу спречавања сиве економије у Републици Српској.

"У наредном периоду очекује се учесталије контролисање привредних субјеката од стране тржишне инспекције, те заједнички рад са Министарством како би злоупотреба лож уља била сведена на минимум. Свака уочена злоупотреба биће санкционисана у складу са казненим одредбама које су прописане законом и које се крећу у распону од 1.000 до 15.000 КМ", наводе из ресорног Министарства.

На бензинским пумпама у Српској годишње се у просјеку прода око 160 милиона литара лож уља. У цијену лож уља није урачуната акциза за аутопутеве од 0,15 КМ и за путеве 0,10 КМ. Из "Крајинапетрола" у Бањалуци за Клиx.ба истичу како овај дериват, односно роба није намијењена за аутомобиле.

"На нашим пумпама никада се није користило и точило лож уље. Управа поздравља овакву одлуку Министарства трговине и туризма, те сматрамо како лож уље није намијењено за аутомобиле. Мислимо да ће оваква одлука донијети добре резултате у борби против сиве економије", наводе из "Крајинапетрола“.

Што се тиче Федерације Босне и Херцеговине, промет лож уља на бензинским пумпама не може се вршити ако пиштољи за истакање нису издвојени од других уређаја који служе за снабдијевање погонским горивом моторних возила и возила на моторни погон.

Извор: Клиx

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

па

21.05.2016 13:01

Паметан домацин набавља огрев(ДРВА УГАЉ ЛОЗ УЉЕ) у љетном периоду кад су и цијене мало низе него у сезони а "ови"сад недају , а ја таман мислио натоцит у голфа за десет "маруна" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

21.05.2016 14:29

Ђаво ради на томе да у име демократије богати буду још богатији а сиромашни још сиромашнији. Сами сте криви. Умјесто СВЕТОСАВСКЕ филозофије државе и друштва тражили сте "демократију". Зато сада уживајте у њезиним лажним УСПЈЕСИМА!

Name

Опет по дјепу

21.05.2016 13:17

Ко мислите да је сипао наравно сиротиња и сад морају купит нафту која је скупља хвала овим на овом закону

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економија

21.05.2016 13:32

Јос један корак да народ у РС зиви тезе.Није исто платити лозу 1КМ-1ЛИТ и на нафту по цијени 1,5КМ-1ЛИТ...ОВО ЈЕ НАПАД НА РАДНИЦКУ КЛАСУ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

21.05.2016 13:56

Дакле годисњи губитак по будзет РС је био 40 милиона КМ. А за 10 год. 400 милиона КМ. И све је у реду нико нијеодговоран. Напред у задузивање брацо. 160 милиона литара годисње потросње X 0,25 КМ ненаплацене акцизе= 40 милиона КМ. Е мој Миле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

21.05.2016 14:33

У Федерацији БИХ, нема таквог закона, изволите на бензинске пумпе у Федерацију БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еххехе

21.05.2016 14:36

Хахахах, људи овим се ниста не добија, осим сто це лоза да додје на куцну адресу хаххахаха....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дизелас

21.05.2016 14:41

Када бих вас у Сведској или у некој нормалнијој дрзави ухватили да возите на лоз уље истог момента бих вас послали на психијатријско посматрање а овде у Нагорњем Карабаху мозете да возите и на мрки угаљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер+

21.05.2016 15:27

Па нису нам ни плате бас једнаке , ове су "МАЛО" мање !

Name

Керозинаш

21.05.2016 15:32

Па да имамо стандард као ти твоји Швеђани или као нека нормалнија држава како ти кажеш вјероватно не би ни возили јер не би ни било потребе.Овако испадаш као бјелочизмићка када даје изјаве типа када је нешто мало лоше одмах се латиш региона а када је много лоше онда на Шведску, Њемачку итд.А у стварности се не можемо поредити ни са ким јер смо дно дна.

Name

Гаги

21.05.2016 18:07

ЈАДАН ГАГИ СТА ЦЕ САД ПРОДАВАТИ ТРЕБА ВИДЈЕТИ КОЛИКО СУ ДО САДА ПРОДАЛИ И СВИМА ОБРАЦУНАТИ АКЦИЗУ 020 км по Литри

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

21.05.2016 19:27

Опет за ове гласајте, немојте низа живу главу омашити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

22.05.2016 09:13

Ко нема да наспе нормално гориво, на бицикл па удри. Не може се дисати у Бијељини од лошег ћумура и ложе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кућни Мајстор

22.05.2016 20:37

Народе, у мој мк2 за оволико година колико га возим, није насуто више од 30 БАМ "еуродизела", све ложа. Сад сипам "€дизел" и могу вам рећи да ауто осетно више дими и слабије иде. + што је скупљи па се и казаљка не креће у десно. Још мало па ће нам и ЛПГ укинути. Зна ли ико колика је минимална поруџбина лож уља и хоће ли бити разлике у цени?

ОДГОВОРИТЕ