Zabranjeno točenje lož ulja u Srpskoj

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj neće se više moći točiti lož ulje zbog stupanja na snagu novog Pravilnika o uslovima za obavljanje trgovine na malo uljem za loženje. Građanima će ovaj derivat biti dostupan u posebno odvojenim prostorijama na pumpama i dostavom cisterni na kućnu adresu kupca.

Republika Srpska 21.05.2016 | 21:48
Zabranjeno točenje lož ulja u Srpskoj

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske donijelo je Pravilnik koji se odnosi na problem prekomjernog trošenja ulja za loženje, koji je naročito bio primjetan u ljetnjem periodu, kada bi promet i potrošnja ulja za loženje, zbog prirode njegove namjene, trebalo da opadaju. Iz toga je proizlazilo da se ulje za loženje koristi suprotno njegovoj namjeni.

Iz resornog Ministarstva za Klix.ba navode da se donesenim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini i Pravilnikom o uslovima za obavljanje trgovine na malo uljem za loženje ekstra lakog i lakog specijalnog nije zabranio promet lož ulja, već se uredio način prometa. Naime, potrošači lož ulja, koji koriste ovo gorivo kao energent, i dalje će moći nabavljati ovo gorivo na način da će im isto biti dostavljeno autocisternom od strane trgovca na malo.

"Pravilnikom o uslovima za obavljanje trgovine na malo uljem za loženje ekstra lakog i lakog specijalnog, čije je donošenje predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, propisuju se uslovi u pogledu prostora, opreme i uređaja za obavljanje trgovine na malo lož ulja na prodajnim mjestima, oblik i sadržaj evidencije o prometovanim količinama i stanju zaliha u rezervoarima ulja za loženje, kao i oblik i sadržaj evidencije o kupcima ulja za loženje i načinu dostavljanja evidencija Ministarstvu trgovine i turizma.

Navedenim Zakonom i Pravilnikom propisano je da će se promet ulja za loženje vršiti na benzinskim stanicama izdvojenih od mjesta predviđenog za snabdijevanje pogonskim motornim gorivom i iz posebno utvrđenih skladišnih poslovnih prostorija - rezervoara. Bez obzira na mjesto sa koga će se vršiti prometovanje ulja za loženje, isto će se isključivo dostavljati autocisternama na adresu kupca", kazali su za Klix.ba iz Ministarstva trgovine i turizma.

Dodaju kako su se zajedno sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove, preduzele aktivnosti na sprečavanju zloupotrebe lož ulja, a u cilju sprečavanja sive ekonomije u Republici Srpskoj.

"U narednom periodu očekuje se učestalije kontrolisanje privrednih subjekata od strane tržišne inspekcije, te zajednički rad sa Ministarstvom kako bi zloupotreba lož ulja bila svedena na minimum. Svaka uočena zloupotreba biće sankcionisana u skladu sa kaznenim odredbama koje su propisane zakonom i koje se kreću u rasponu od 1.000 do 15.000 KM", navode iz resornog Ministarstva.

Na benzinskim pumpama u Srpskoj godišnje se u prosjeku proda oko 160 miliona litara lož ulja. U cijenu lož ulja nije uračunata akciza za autoputeve od 0,15 KM i za puteve 0,10 KM. Iz "Krajinapetrola" u Banjaluci za Klix.ba ističu kako ovaj derivat, odnosno roba nije namijenjena za automobile.

"Na našim pumpama nikada se nije koristilo i točilo lož ulje. Uprava pozdravlja ovakvu odluku Ministarstva trgovine i turizma, te smatramo kako lož ulje nije namijenjeno za automobile. Mislimo da će ovakva odluka donijeti dobre rezultate u borbi protiv sive ekonomije", navode iz "Krajinapetrola“.

Što se tiče Federacije Bosne i Hercegovine, promet lož ulja na benzinskim pumpama ne može se vršiti ako pištolji za istakanje nisu izdvojeni od drugih uređaja koji služe za snabdijevanje pogonskim gorivom motornih vozila i vozila na motorni pogon.

Izvor: Klix

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

pa

21.05.2016 13:01

Pametan domacin nabavlja ogrev(DRVA UGALJ LOZ ULJE) u ljetnom periodu kad su i cijene malo nize nego u sezoni a "ovi"sad nedaju , a ja taman mislio natocit u golfa za deset "maruna" !

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

21.05.2016 14:29

Ђаво ради на томе да у име демократије богати буду још богатији а сиромашни још сиромашнији. Сами сте криви. Умјесто СВЕТОСАВСКЕ филозофије државе и друштва тражили сте "демократију". Зато сада уживајте у њезиним лажним УСПЈЕСИМА!

Name

Opet po djepu

21.05.2016 13:17

Ko mislite da je sipao naravno sirotinja i sad moraju kupit naftu koja je skuplja hvala ovim na ovom zakonu

ODGOVORITE
Name

Ekonomija

21.05.2016 13:32

Jos jedan korak da narod u RS zivi teze.Nije isto platiti lozu 1KM-1LIT i na naftu po cijeni 1,5KM-1LIT...OVO JE NAPAD NA RADNICKU KLASU!!!

ODGOVORITE
Name

laki

21.05.2016 13:56

Dakle godisnji gubitak po budzet RS je bio 40 miliona KM. A za 10 god. 400 miliona KM. I sve je u redu niko nijeodgovoran. Napred u zaduzivanje braco. 160 miliona litara godisnje potrosnje X 0,25 KM nenaplacene akcize= 40 miliona KM. E moj Mile...

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

21.05.2016 14:33

U Federaciji BIH, nema takvog zakona, izvolite na benzinske pumpe u Federaciju BIH.

ODGOVORITE
Name

ehhehe

21.05.2016 14:36

Hahahah, ljudi ovim se nista ne dobija, osim sto ce loza da dodje na kucnu adresu hahhahaha....

ODGOVORITE
Name

Dizelas

21.05.2016 14:41

Kada bih vas u Svedskoj ili u nekoj normalnijoj drzavi uhvatili da vozite na loz ulje istog momenta bih vas poslali na psihijatrijsko posmatranje a ovde u Nagornjem Karabahu mozete da vozite i na mrki ugalj.

ODGOVORITE
Name

super+

21.05.2016 15:27

Pa nisu nam ni plate bas jednake , ove su "MALO" manje !

Name

Керозинаш

21.05.2016 15:32

Па да имамо стандард као ти твоји Швеђани или као нека нормалнија држава како ти кажеш вјероватно не би ни возили јер не би ни било потребе.Овако испадаш као бјелочизмићка када даје изјаве типа када је нешто мало лоше одмах се латиш региона а када је много лоше онда на Шведску, Њемачку итд.А у стварности се не можемо поредити ни са ким јер смо дно дна.

Name

Gagi

21.05.2016 18:07

JADAN GAGI STA CE SAD PRODAVATI TREBA VIDJETI KOLIKO SU DO SADA PRODALI I SVIMA OBRACUNATI AKCIZU 020 km po Litri

ODGOVORITE
Name

Cezar

21.05.2016 19:27

Opet za ove glasajte, nemojte niza živu glavu omašiti.

ODGOVORITE
Name

Bn

22.05.2016 09:13

Ko nema da naspe normalno gorivo, na bicikl pa udri. Ne može se disati u Bijeljini od lošeg ćumura i lože.

ODGOVORITE
Name

Kućni Majstor

22.05.2016 20:37

Narode, u moj mk2 za ovoliko godina koliko ga vozim, nije nasuto više od 30 BAM "eurodizela", sve loža. Sad sipam "€dizel" i mogu vam reći da auto osetno više dimi i slabije ide. + što je skuplji pa se i kazaljka ne kreće u desno. Još malo pa će nam i LPG ukinuti. Zna li iko kolika je minimalna porudžbina lož ulja i hoće li biti razlike u ceni?

ODGOVORITE