Хофер:Инцко не обавља добар посао у БиХ

Кандидат Слободарске партије (ФПО) за предсједника Аустрије, Норберт Хофер, дао је интервју за Тањуг у коме је говорио о односима држава у региону, Европској Унији, али и о примању Косова у међународне организације.

Босна и Херцеговина 21.05.2016 | 07:52
Хофер:Инцко не обавља добар посао у БиХ

Говорећи о односима уи Босни и Херцеговини и улози високог представника Валентина Инцка, Хофер је рекао да је установио да Инцково дјеловање као међународног представника није било крунисано великим успјесима.

“Увјерен сам да ћемо бити суочени још са много проблема у Босни и вјерујем да високи представник, ако буде обављао дужност као до сада, не може допринијети рјешењу”, нагласио је он.

Примање Косова у међународне организације било би погрешно, јер би само изазвало проблеме, сматра Хофер.

Он истиче да су, кад је ријеч о Косову, “ране још свјеже, а проблеми превелики”, тако да би учлањивање Косова у међународне организације, укључујући ЕУ и УН, подстакло само негативно расположење.

“Сматрам и да би пријем Косова у међународне организације у овом тренутку створио више проблема, него што би ријешио”, истакао је он. Хофер, који је у првом кругу гласања освојио далеко највећи број гласова, увјерен је да ће се ријешити проблем хрватске блокаде пута Србије у ЕУ. “

Ин истиче да када је ријеч о Србији и Хрватској - ради се о прошлости пуној емоција.

Био сам млад војник када је избио рат на простору бивше Југославије. Имам и комшије који су са тог простора, који долазе код мене на католички Божић, а ја идем на њихове православне празнике. Ако се жели овај проблем разумети неопходно је сагледати историју. Вјерујем да ће се питање блокаде ријешити. Србија је на добром путу. Аустрија, као неутрална земља, може дати свој допринос посредовањем како би се омогућио пријем Србије у ЕУ”, објаснио је он.

Хофер је додао да као предсједник Аустрије жели да посјети земље Балкана и посредује.

“Желим да ријешим проблеме, јер сам увјерен да је за мир у Европи веома важно да Србија и Хрватска имају добре односе”, подвукао је он.

Упитан да ли Србија мора признати Косово да би постала чланица ЕУ Хофер је рекао да је то један услов који поставља ЕУ, иако на другој страни дјелује супротно таквим захтјевима, те, и поред неријешеног кипарског питања, жели да убрза преговоре с Турском.

“Сматрам да треба примјењивати исте аршине”, поручио је трећи предсједник аустријског парламента.

Он је рекао да је Србија веома важан партнер Аустрији због својих економских контаката, те истиче да намјерава ту сарадњу да подстиче и форсира. У вези с ЕУ он је подвукао да Унија има будућност, јер је то најважнији пројекат – битан мировни и економски пројекат.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Већ виђено

21.05.2016 06:17

Ма да причам ти причу, оно као све најнај, ал биће како смо ми одлучил за Косово. Тапшем те по рамену и кажем како си добар, ал радићеш како ја кажем. сТАРА ПРАКСА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

21.05.2016 06:37

Када се узме у обзир да су му Срби убили владара,Фердинанда,онда овај цовјек звуци тако умиљато.Ваљда га Додик увјерио да це Срби у Аустрији гласати за њега на изборима.Овај ваљда заборавио да има пуно Босњака у Аустрији који це гласати против њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.05.2016 18:43

Срби нису отишли у Беч и убули Фердинанда. Уосталом тако се поступа са окупатором.

Name

Перо

21.05.2016 07:45

Господин Хофнер као и лидер Слободарске партије Аустрије господин Страхе су велики пријатељи Срба и Републике Српске. Људи из Слободарске партије Аустрије су висе пута јавно поруцили да це подрзати независност Републике Српске. Милсим да у недељу сви Сри који зиве у Аустрији и имају право гласа требај своју глас дати господину Хофнеру. А у Француској треба подрзати Национални фронт Марин Ле Пен. Вазно је да постоји свјетло на крају тунела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Перо

21.05.2016 08:13

Е мој Перо сигурно це он спровести референдум који твој полтрон баја несмије. Ја глупих коментара е сваста.

Name

У праву си 1000 посто

21.05.2016 08:15

Хај сто овај демамог прица врати се 100 година уназад и нацес Фердинанда који је од свих на Аустријском двору био најблази с резориком и свима пријатељ па је страдо како је страдо. Е сад те вриједности које заговара његова странка да ријеси питање странаца у Аустрији прогонима то ваљда Срби воле и радо би да их неко угњетава. А ле Пен је посебна прица и њихов однос према фасистима из Њемацке и прице како сама окупација Француске и није бас тако лоса и све сто с тим је у вези

Name

#

21.05.2016 09:09

"У праву си 1000 посто", овдје си само ти демагог.

Name

Ре.Перо

21.05.2016 13:04

Ти и такви Срби као Додик и компанија се бусате у прса да сте против фасиста и нациста,а на изборима гласате управо за наци странку за Хофера ,Страхеа итд.па цак сте и цланови такве наци странке која би све странце па и вас истјерала овог тренутка да мозе. Њима су битни гласови од Срба и брига њих за Косово,Реп.Српску Србију.Срби су несхватљив народ

Name

ос

21.05.2016 08:15

Хоце ли подрзати и независност Републике Српске Крајине? Мислим да хоце. А све с циљем повратка на стање од прије ИИ свјетског рата. Аустрија зели повратити те територије. Ту се мисли на дио Словеније сјеверно од Саве, веци дио Хрвстске, а мозда и цијелу Босну поново. И Италија хоце своје, сто је имала до ИИ свјетског рата. Зато се балканске игре и играју. То је висефеценијски процес. Хрвати се неце ни бунити, ујединице се са градисцанским Хрватимс који су увијек и зивјели у Аустрији.

ОДГОВОРИТЕ