Hofer:Incko ne obavlja dobar posao u BiH

Kandidat Slobodarske partije (FPO) za predsjednika Austrije, Norbert Hofer, dao je intervju za Tanjug u kome je govorio o odnosima država u regionu, Evropskoj Uniji, ali i o primanju Kosova u međunarodne organizacije.

Bosna i Hercegovina 21.05.2016 | 07:52
Hofer:Incko ne obavlja dobar posao u BiH

Govoreći o odnosima ui Bosni i Hercegovini i ulozi visokog predstavnika Valentina Incka, Hofer je rekao da je ustanovio da Inckovo djelovanje kao međunarodnog predstavnika nije bilo krunisano velikim uspjesima.

“Uvjeren sam da ćemo biti suočeni još sa mnogo problema u Bosni i vjerujem da visoki predstavnik, ako bude obavljao dužnost kao do sada, ne može doprinijeti rješenju”, naglasio je on.

Primanje Kosova u međunarodne organizacije bilo bi pogrešno, jer bi samo izazvalo probleme, smatra Hofer.

On ističe da su, kad je riječ o Kosovu, “rane još svježe, a problemi preveliki”, tako da bi učlanjivanje Kosova u međunarodne organizacije, uključujući EU i UN, podstaklo samo negativno raspoloženje.

“Smatram i da bi prijem Kosova u međunarodne organizacije u ovom trenutku stvorio više problema, nego što bi riješio”, istakao je on. Hofer, koji je u prvom krugu glasanja osvojio daleko najveći broj glasova, uvjeren je da će se riješiti problem hrvatske blokade puta Srbije u EU. “

In ističe da kada je riječ o Srbiji i Hrvatskoj - radi se o prošlosti punoj emocija.

Bio sam mlad vojnik kada je izbio rat na prostoru bivše Jugoslavije. Imam i komšije koji su sa tog prostora, koji dolaze kod mene na katolički Božić, a ja idem na njihove pravoslavne praznike. Ako se želi ovaj problem razumeti neophodno je sagledati istoriju. Vjerujem da će se pitanje blokade riješiti. Srbija je na dobrom putu. Austrija, kao neutralna zemlja, može dati svoj doprinos posredovanjem kako bi se omogućio prijem Srbije u EU”, objasnio je on.

Hofer je dodao da kao predsjednik Austrije želi da posjeti zemlje Balkana i posreduje.

“Želim da riješim probleme, jer sam uvjeren da je za mir u Evropi veoma važno da Srbija i Hrvatska imaju dobre odnose”, podvukao je on.

Upitan da li Srbija mora priznati Kosovo da bi postala članica EU Hofer je rekao da je to jedan uslov koji postavlja EU, iako na drugoj strani djeluje suprotno takvim zahtjevima, te, i pored neriješenog kiparskog pitanja, želi da ubrza pregovore s Turskom.

“Smatram da treba primjenjivati iste aršine”, poručio je treći predsjednik austrijskog parlamenta.

On je rekao da je Srbija veoma važan partner Austriji zbog svojih ekonomskih kontakata, te ističe da namjerava tu saradnju da podstiče i forsira. U vezi s EU on je podvukao da Unija ima budućnost, jer je to najvažniji projekat – bitan mirovni i ekonomski projekat.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Već viđeno

21.05.2016 06:17

Ma da pričam ti priču, ono kao sve najnaj, al biće kako smo mi odlučil za Kosovo. Tapšem te po ramenu i kažem kako si dobar, al radićeš kako ja kažem. sTARA PRAKSA !

ODGOVORITE
Name

zumba

21.05.2016 06:37

Kada se uzme u obzir da su mu Srbi ubili vladara,Ferdinanda,onda ovaj covjek zvuci tako umiljato.Valjda ga Dodik uvjerio da ce Srbi u Austriji glasati za njega na izborima.Ovaj valjda zaboravio da ima puno Bosnjaka u Austriji koji ce glasati protiv njega.

ODGOVORITE
Name

ре

24.05.2016 18:43

Срби нису отишли у Беч и убули Фердинанда. Уосталом тако се поступа са окупатором.

Name

Pero

21.05.2016 07:45

Gospodin Hofner kao i lider Slobodarske partije Austrije gospodin Strahe su veliki prijatelji Srba i Republike Srpske. Ljudi iz Slobodarske partije Austrije su vise puta javno porucili da ce podrzati nezavisnost Republike Srpske. Milsim da u nedelju svi Sri koji zive u Austriji i imaju pravo glasa trebaj svoju glas dati gospodinu Hofneru. A u Francuskoj treba podrzati Nacionalni front Marin Le Pen. Vazno je da postoji svjetlo na kraju tunela.

ODGOVORITE
Name

Re.Pero

21.05.2016 08:13

E moj Pero sigurno ce on sprovesti referendum koji tvoj poltron baja nesmije. Ja glupih komentara e svasta.

Name

U pravu si 1000 posto

21.05.2016 08:15

Haj sto ovaj demamog prica vrati se 100 godina unazad i naces Ferdinanda koji je od svih na Austrijskom dvoru bio najblazi s rezorikom i svima prijatelj pa je strado kako je strado. E sad te vrijednosti koje zagovara njegova stranka da rijesi pitanje stranaca u Austriji progonima to valjda Srbi vole i rado bi da ih neko ugnjetava. A le Pen je posebna prica i njihov odnos prema fasistima iz Njemacke i price kako sama okupacija Francuske i nije bas tako losa i sve sto s tim je u vezi

Name

#

21.05.2016 09:09

"U pravu si 1000 posto", ovdje si samo ti demagog.

Name

Re.Pero

21.05.2016 13:04

Ti i takvi Srbi kao Dodik i kompanija se busate u prsa da ste protiv fasista i nacista,a na izborima glasate upravo za naci stranku za Hofera ,Strahea itd.pa cak ste i clanovi takve naci stranke koja bi sve strance pa i vas istjerala ovog trenutka da moze. Njima su bitni glasovi od Srba i briga njih za Kosovo,Rep.Srpsku Srbiju.Srbi su neshvatljiv narod

Name

os

21.05.2016 08:15

Hoce li podrzati i nezavisnost Republike Srpske Krajine? Mislim da hoce. A sve s ciljem povratka na stanje od prije II svjetskog rata. Austrija zeli povratiti te teritorije. Tu se misli na dio Slovenije sjeverno od Save, veci dio Hrvstske, a mozda i cijelu Bosnu ponovo. I Italija hoce svoje, sto je imala do II svjetskog rata. Zato se balkanske igre i igraju. To je visefecenijski proces. Hrvati se nece ni buniti, ujedinice se sa gradiscanskim Hrvatims koji su uvijek i zivjeli u Austriji.

ODGOVORITE