На удару инспектора музичари, фотографи и...

Инспекција рада почела је претходног викенда да контролише рад на црно чак и на свадбама. На мети су били сниматељи, фотографи и музичари. Наиме, општа пометња настала је када су се у суботу увече инспектори појавили на једној свадби у Краљеву и тражили папире о регистрованим фирмама за обављање поменутих делатности.

Србија 20.05.2016 | 19:40
На удару инспектора музичари, фотографи и...

"Свирам на свадбама и осталим весељима последњих десетак година. Не прође викенд, а да не радимо. У паузи између свирања пришао ми је господин и питао чији је ово бенд. Питао сам га зашто га то занима, а он ми одговорио да је из инспекције и да контролишу да ли музичари, сниматељи и фотографи раде легално", испричао је П. М., клавијатуриста из Краљева.

Поменути бенд би могао да добије прекршајну новчану казну и забрану свирања.

"Инспектори су тражили да им доставимо ПИБ и матични број фирме или да им покажемо решење из АПР да можемо да радимо наш посао", навео је сниматељ из Краљева, који је такође желео да остане анониман због новонастале ситуације са инспекцијом рада.

Законом о инспекцијском надзору, инспектори у контроли рада на црно добили су нова, много већа овлашћења. Од сада ће моћи да контролишу и нерегистроване привредне субјекте, а уз наредбу суда моћи ће да улазе у куће, станове, дворишта.

Казне су од 50.000 до 500.000 динара за делатност која је у нивоу предузетника, а од 200.000 до два милиона ако се баве послом за који је предвиђено да то буде правно лице.

У Инспекторату за рад кажу да је законом о инспекцијском надзору домен надлежности инспекције рада проширен и да су овлашћени да контролишу свакога ко се бави снимањем, фотографисањем, као и музичком делатношћу, без обзира на то да ли су регистровали обављање делатности или не, преноси Блиц.

Инспекторат за рад је од септембра прошле године, на целој територији Србије извршио појачане инспекцијске надзоре, пре свега, у угоститељским објектима који поседују сале за прославе, као и у салама које власници изнајмљују за прославе.

"Уколико се свадбено весеље организује у приватном поседу, а власник или корисник простора не дозволи инспектору надзор, инспектор рада је у обавези да прибави наредбу основног суда за вршење инспекцијског надзора", кажу инспектори.

Инспекцијским надзорима је обухваћено укупно 209 сала за организовање прослава. Инспектори су од 736 затечених особа на раду утврдили да су 183 радиле на црно, односно да са њима послодавци нису закључили уговоре о раду и нису их пријавили на обавезно социјално осигурање.

Извор: Телеграф.рс

Фото: Профимедиа/Хемис

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Логика...

20.05.2016 18:04

У Цроатиа наплацују казну због спавања на клупи. Дупла казна ако и ХРЦЕС...Знамо да људи нису СВЈЕСНИ властитога хркања. Мислио сам да је сала, али на залост није. И људи и даље СУТЕ без обзира сто це у будуцности све висе плацати АПСТРАКТНЕ казне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

суљо

20.05.2016 18:36

Па ово је у Србији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

20.05.2016 18:38

Сви ти инспектори када добију коју кинту подвију реп. Корумпирани до срзи. Само себи гураји у дзеп. Сами лопови. Треба провјерити поријекло њихове имовине и имовине њихових близњих. А ови сто снимају и пјевају су најмањи проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

20.05.2016 19:34

Вучко купи рекет. Увалио је Србију у дужничко ропство и сад јури фотографе и музичаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

20.05.2016 19:44

Па нека наплаћују казне и треба. Знате ли колико пара дигну ови музичари и фотографи на црно, још једу и пију и веселе се а све бесплатно. Наручиш једну пјесму тарифа се зна а пјевају на плеј-бек,још су се и "осигурали" ако буде слабо наручених пјесама они младожењи наплате "своју охохо дневницу", затим те фотограф "одере" за фотографије за које и не знаш да си се фотографисао а онда он за рукав као фол успомена. Па сада видите

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

20.05.2016 23:37

Какав си ти уствари паценик,ауу стиди се.

Name

За Милоша

21.05.2016 10:23

Тата ти је паћеник па се заједно стидите, али не умијете јер образа немате а гу..цом се поносите. Мора да си се нашао прозваним у коментару. Сви нормални који раде тј. зарађују (кажем ако раде) требали би плаћати порез и доприносе јер ако не плаћају нема школства, здравства,пензија, полиције,....А ако ћемо сви бити себични и алави као ти све пропада. Поз сад научи мало или нека ти неко покаже како да се стидиш.