Кузмић: И отказ је за људе!

Српски кошаркаш из Добоја Огњен Кузмић у кратком разговору за МОНДО говорио о разлазу са Панатинаикосом, плановима, "орловима", те почецима у бањалучком Борцу и Финској.

Кошарка 01.06.2016 | 08:20
Кузмић: И отказ је за људе!

Огњен Кузмич прошлог љета заблистао је у НДБЛ лиги, потом је освојио и шампионски прстен НБА лиге са Голден Стејтом, постао репрезентативац, потом потписао уговор са грчким Панатинаикосом.

Ове године ситуација је другачија јер је Кузмић у међувремену добио отказ у Панатинаикосу па ће овог љета поново у потрагу за новим клубом.

"Мислим да је ово добро искуство за мене. Ово је први пут да сам добио отказ. Треба у животу све да се прође. Могао сам много боље да одиграм, треба сада да радим на томе. Криво ми је што нисмо прошли на Фајнал фор јер смо имали екипу за то. Играо сам грчку лигу и Евролигу све до једног тренутка када су довели друге играче и био сам вишак за грчку лигу", прилично мирно прича Кузмић на почетку разговора за МОНДО.

У Панатинаикос га је довео Александар Ђорђевић, а када је селектор Србије добио отказ, челници грчког клуба уручили су отказе и Кузмићу и Аши Павловићу.


"Вјероватно је отказ Ђорђевићу који нас је довео је један од разлога. Мислим да је Ђорђевић одличан тренер и психолог, што је много важније за неке играче".

Иако је дошао у ПАО на захтјев Ђорђевића, то му није била олакшавајућа околност или повластица.


"Више смо били под притиском да оправдамо то што нас је Ђорђевић довео него што је то био неки плус. Ту смо били заједно, Радуљица, Павловић, ја, тренер. Било је неко оптерећење, морали смо више да радимо и да се доказујемо", истакао је Кузмић.

Планови за будућност?

"Идем у Америку, тражићу нови клуб, видјећу да ли ћу успјети или ћу поново у Европу. Тренутно имам проблема са зглобом, радио сам неке терапије. Желим да нађем што бољу екипу гдје могу да добијем шансу да играм. Још није готова сезона тако да не могу о неким понудама. На љето ћу донијети одлуку, најбољу за мене, с обзиром на то да желим и да играм и да је добар клуб. НБА је увијек моја жеља, али видјећемо".

Свјестан је Кузмић да након лошијих игара у Панатинаикосу и не баш добре сезоне тешко да може да се нађе на списку Александра Ђорђевића за Еуробаскет, иако такав позив не би одбио.

"Нисам сезону одиграо на неком нивоу да бих могао да очекујем позив на шири списак репрезентације, па да касније евентуално имам прилику да се борим за мјесто на Еуробаскету. Има играча који имају много боље сезоне иза себе. Уколико пак добијем позив дилема нема, увијек ћу се одазвати".

Може ли његов бивши клуб, Голден Стејт, ове да одбрани титулу шамопна НБА лиге?

"Мислим да ће Голден Стејт освојити поново, не видим неког ко их може зауставити, поготово када су сви здрави. Одличан шут имају, Стеф Кари, Клеј Томпсон и Морис Грин одлични су ове сезоне и незаустављиви су. Имају ту невјероватну екипу, екипа је састављена тако да тешко неко може да их добије, поготово серију од четири побједе. Не вјерујем да ико тренутно може то да ради".

О Карију све најљепше…

"Нисмо се толико дружили када сам био тамо. ако ћемо искрено. Међутим, Кари је много посвећен породици, Цркви. Он је МВП и на терену и ван њега".

Када су Кузмић и Немања Недовић стигли у Голден Стејт имали су традиционални ритуал добродошлице, на којем су морали нешто да отпјевају. Недовић је пјевао пјесму "Била ми је к'о гитара" од Шабана Шаулића, док се Кузмић одлучио за звездашку навијачку пјесму "Добро знај".

"Не могу да се сјетим шта је Немања пјевао, ја сам пјевао «Добро знај». Имали смо среће да смо те године пјевали само пред породицама, у дворани гдје тренирамо, а не у великој као што је то било нпр. сљедеће године. Тад је био отворени тренинг и било је много навијача. Ми смо добро прошли, а нисам баш пјевач… А избор пјесме је логичан (осмијех)", прокоментарисао је Кузмић.

Он се присјетио и почетака каријере када је једно вријеме био и у бањалучком Борцу. Према једној причи која кружи није остао у Бањалуци, јер на тренингу није могао да закуца на захтјев тренера, међутим сам Кузмић каже да то ипак није било тако.


"Не сјећам се најбоље тога, али да будем искрен, закуцавао сам ја тада, тако да та прича није баш тачна. Имао сам добро искуство, тренирао сам са Ђером, Бојаном, који је сад у Борцу, играо сам ту мислим неку другу лигу РС, не могу се сјетити тачно. Нисам потписао уговор, у међувремену сам добио позивницу за пробу у Олимпију и отишао сам", наводи Кузмић.

Из Бањалуке је ипак отишао у Финску, нетипично мјесто када је развојни пут кошаркаша у питању. И дан данас, признаје, прати кошаркаше резултате у овој земљи.

"У том тренутку финска лига је за мене била озбиљна лига. То је била једна степеница у животу коју сам морао прећи. Пратим финску лигу и даље, имам пријатеља који је тренер тамо, као и пријатеља из Добоја који је тамо још па пратим резултате", рекао је Кузмић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар