Kuzmić: I otkaz je za ljude!

Srpski košarkaš iz Doboja Ognjen Kuzmić u kratkom razgovoru za MONDO govorio o razlazu sa Panatinaikosom, planovima, "orlovima", te počecima u banjalučkom Borcu i Finskoj.

Košarka 01.06.2016 | 08:20
Kuzmić: I otkaz je za ljude!

Ognjen Kuzmič prošlog ljeta zablistao je u NDBL ligi, potom je osvojio i šampionski prsten NBA lige sa Golden Stejtom, postao reprezentativac, potom potpisao ugovor sa grčkim Panatinaikosom.

Ove godine situacija je drugačija jer je Kuzmić u međuvremenu dobio otkaz u Panatinaikosu pa će ovog ljeta ponovo u potragu za novim klubom.

"Mislim da je ovo dobro iskustvo za mene. Ovo je prvi put da sam dobio otkaz. Treba u životu sve da se prođe. Mogao sam mnogo bolje da odigram, treba sada da radim na tome. Krivo mi je što nismo prošli na Fajnal for jer smo imali ekipu za to. Igrao sam grčku ligu i Evroligu sve do jednog trenutka kada su doveli druge igrače i bio sam višak za grčku ligu", prilično mirno priča Kuzmić na početku razgovora za MONDO.

U Panatinaikos ga je doveo Aleksandar Đorđević, a kada je selektor Srbije dobio otkaz, čelnici grčkog kluba uručili su otkaze i Kuzmiću i Aši Pavloviću.


"Vjerovatno je otkaz Đorđeviću koji nas je doveo je jedan od razloga. Mislim da je Đorđević odličan trener i psiholog, što je mnogo važnije za neke igrače".

Iako je došao u PAO na zahtjev Đorđevića, to mu nije bila olakšavajuća okolnost ili povlastica.


"Više smo bili pod pritiskom da opravdamo to što nas je Đorđević doveo nego što je to bio neki plus. Tu smo bili zajedno, Raduljica, Pavlović, ja, trener. Bilo je neko opterećenje, morali smo više da radimo i da se dokazujemo", istakao je Kuzmić.

Planovi za budućnost?

"Idem u Ameriku, tražiću novi klub, vidjeću da li ću uspjeti ili ću ponovo u Evropu. Trenutno imam problema sa zglobom, radio sam neke terapije. Želim da nađem što bolju ekipu gdje mogu da dobijem šansu da igram. Još nije gotova sezona tako da ne mogu o nekim ponudama. Na ljeto ću donijeti odluku, najbolju za mene, s obzirom na to da želim i da igram i da je dobar klub. NBA je uvijek moja želja, ali vidjećemo".

Svjestan je Kuzmić da nakon lošijih igara u Panatinaikosu i ne baš dobre sezone teško da može da se nađe na spisku Aleksandra Đorđevića za Eurobasket, iako takav poziv ne bi odbio.

"Nisam sezonu odigrao na nekom nivou da bih mogao da očekujem poziv na širi spisak reprezentacije, pa da kasnije eventualno imam priliku da se borim za mjesto na Eurobasketu. Ima igrača koji imaju mnogo bolje sezone iza sebe. Ukoliko pak dobijem poziv dilema nema, uvijek ću se odazvati".

Može li njegov bivši klub, Golden Stejt, ove da odbrani titulu šamopna NBA lige?

"Mislim da će Golden Stejt osvojiti ponovo, ne vidim nekog ko ih može zaustaviti, pogotovo kada su svi zdravi. Odličan šut imaju, Stef Kari, Klej Tompson i Moris Grin odlični su ove sezone i nezaustavljivi su. Imaju tu nevjerovatnu ekipu, ekipa je sastavljena tako da teško neko može da ih dobije, pogotovo seriju od četiri pobjede. Ne vjerujem da iko trenutno može to da radi".

O Kariju sve najljepše…

"Nismo se toliko družili kada sam bio tamo. ako ćemo iskreno. Međutim, Kari je mnogo posvećen porodici, Crkvi. On je MVP i na terenu i van njega".

Kada su Kuzmić i Nemanja Nedović stigli u Golden Stejt imali su tradicionalni ritual dobrodošlice, na kojem su morali nešto da otpjevaju. Nedović je pjevao pjesmu "Bila mi je k'o gitara" od Šabana Šaulića, dok se Kuzmić odlučio za zvezdašku navijačku pjesmu "Dobro znaj".

"Ne mogu da se sjetim šta je Nemanja pjevao, ja sam pjevao «Dobro znaj». Imali smo sreće da smo te godine pjevali samo pred porodicama, u dvorani gdje treniramo, a ne u velikoj kao što je to bilo npr. sljedeće godine. Tad je bio otvoreni trening i bilo je mnogo navijača. Mi smo dobro prošli, a nisam baš pjevač… A izbor pjesme je logičan (osmijeh)", prokomentarisao je Kuzmić.

On se prisjetio i početaka karijere kada je jedno vrijeme bio i u banjalučkom Borcu. Prema jednoj priči koja kruži nije ostao u Banjaluci, jer na treningu nije mogao da zakuca na zahtjev trenera, međutim sam Kuzmić kaže da to ipak nije bilo tako.


"Ne sjećam se najbolje toga, ali da budem iskren, zakucavao sam ja tada, tako da ta priča nije baš tačna. Imao sam dobro iskustvo, trenirao sam sa Đerom, Bojanom, koji je sad u Borcu, igrao sam tu mislim neku drugu ligu RS, ne mogu se sjetiti tačno. Nisam potpisao ugovor, u međuvremenu sam dobio pozivnicu za probu u Olimpiju i otišao sam", navodi Kuzmić.

Iz Banjaluke je ipak otišao u Finsku, netipično mjesto kada je razvojni put košarkaša u pitanju. I dan danas, priznaje, prati košarkaše rezultate u ovoj zemlji.

"U tom trenutku finska liga je za mene bila ozbiljna liga. To je bila jedna stepenica u životu koju sam morao preći. Pratim finsku ligu i dalje, imam prijatelja koji je trener tamo, kao i prijatelja iz Doboja koji je tamo još pa pratim rezultate", rekao je Kuzmić.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar