Свијет без слуха за најстрашнији злочин!

На гробном мјесту 12 беба на Новом гробљу у Бањалуци данас је служен парастос и положено цвијеће поводом 24 године од смрти бањалучких беба због недостатка кисеоника 1992. године.

Република Српска 20.05.2016 | 12:30
Свијет без слуха за најстрашнији злочин!

Парастос су служили свештеници бањалучке епархије, а цвијеће су положили делегације Удружења "12 беба", Народне скупштине Републике Српске, Миладин Драгичевић као изасланик предсједника Српске, те делегација Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да смрт 12 беба представља најстрашнији и највећи намјерни злочин јер су сви који су спречавали допрему кисеоника знали шта ће се десити.

"То је као осуда за гасну комору. Свјетски моћници као и обично када је ријеч о Србима нису имали ни слуха, ни извињења, ни саучешћа, па тако и за тај случај", рекао је Митровић новинарима, након парастоса.

Он је навео да ова организација, заједно са Републичким центром за истраживање рата и ратних злочина, ради на објављивању публикације о страдању дјеце у протеклом рату, те да се првим анализама већ дошло до бројке од више од хиљаду страдале дјеце.

Митровић је додао да ће до краја ове године бити сачињен прелиминарни списак страдале дјеце.

Секретар Удружења "12 беба" Жељка Тубић рекла је да би данас страдале бебе били људи, неки са завршеним факултетом, славили би рођендане.

"Умјесто тога, окупљени смо на парастосу са поруком да не смијемо заборавити, и да се тако нешто никада не понови. Овај злочин није осуђен и за њега још нико није одговарао, вјероватно због тога што је ријеч о Савјету безбједности УН који није дозволио лет, да се достави пријеко потребан кисеоник", навела је Тубићева.

Бањалучка регија се у прољеће 1992. године нашла у окружењу тадашњих муслиманско-хрватских снага, а Савјет безбједности није дозволио прелет авиона са неопходним кисеоником. Прва беба умрла је 22. маја.

Тринаеста беба умрла је 13 година послије, а четрнаеста беба је преживјела и данас сноси тешке физичке и менталне посљедице.

Извор: Срна

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Кики

20.05.2016 10:32

но цомент

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

20.05.2016 10:48

Мени колико је познато 14-та бебу када је она порасла на лечење од рака од којег је она боловала у Калифорнију је био довео познати СРБин и хуманитарни радник Г. Милош Шупица. Међутим, прије пар година сам незванично обавештен да је и она умрла. Зато бањалучком Бебама као најмлађи жртвама рата нека је вјечни спомен међу нама а породицама наше искрено саучешће са жељом да се овај злочин МЗ над најмлађи СРБима у КОЛИЈЕВЦИ никада не заборави и никада не понови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Михајла

20.05.2016 11:48

Нису само СРПСКЕ бебе умирале. Немој бити нецовјек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

20.05.2016 13:28

Свако нека води бригу о својим бебама, а мене као СРБина боле све ране СРБског рода мог. Овакав злочин МЗ није познат у историји ратова. Зато је овај злочин над СРБСКИМ НАРОДОМ И ЊЕГОВИМ ТЕК РОЂЕНИМ БЕБАМА за сваку осуду. Дошло је вријеме да СРБи већ једном сваки догађај назову његовим правим именом!

Name

Мислим

20.05.2016 11:59

Да сам видио Цовица и Бакира ал ово из ХДЗа првенствено јел они су дрзали коридор смрти и нису дозволили да тек родјена деца презиве само зато сто су срби ово је морбидно да, видео сам и Фрању Комарца пардон Комарицу на парастосу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

20.05.2016 13:34

Смрт фасизму слобода Посавини и истоцној Босни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мрсиц

20.05.2016 13:55

Посавина је слободна него Хрватска није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.05.2016 14:16

Многи Срби још не виде и не разумију шта су им њиови политичари приредили 92.

Name

Богољуб

20.05.2016 16:59

Не заборавило и не поновило се.

ОДГОВОРИТЕ