Svijet bez sluha za najstrašniji zločin!

Na grobnom mjestu 12 beba na Novom groblju u Banjaluci danas je služen parastos i položeno cvijeće povodom 24 godine od smrti banjalučkih beba zbog nedostatka kiseonika 1992. godine.

Republika Srpska 20.05.2016 | 12:30
Svijet bez sluha za najstrašniji zločin!

Parastos su služili sveštenici banjalučke eparhije, a cvijeće su položili delegacije Udruženja "12 beba", Narodne skupštine Republike Srpske, Miladin Dragičević kao izaslanik predsjednika Srpske, te delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da smrt 12 beba predstavlja najstrašniji i najveći namjerni zločin jer su svi koji su sprečavali dopremu kiseonika znali šta će se desiti.

"To je kao osuda za gasnu komoru. Svjetski moćnici kao i obično kada je riječ o Srbima nisu imali ni sluha, ni izvinjenja, ni saučešća, pa tako i za taj slučaj", rekao je Mitrović novinarima, nakon parastosa.

On je naveo da ova organizacija, zajedno sa Republičkim centrom za istraživanje rata i ratnih zločina, radi na objavljivanju publikacije o stradanju djece u proteklom ratu, te da se prvim analizama već došlo do brojke od više od hiljadu stradale djece.

Mitrović je dodao da će do kraja ove godine biti sačinjen preliminarni spisak stradale djece.

Sekretar Udruženja "12 beba" Željka Tubić rekla je da bi danas stradale bebe bili ljudi, neki sa završenim fakultetom, slavili bi rođendane.

"Umjesto toga, okupljeni smo na parastosu sa porukom da ne smijemo zaboraviti, i da se tako nešto nikada ne ponovi. Ovaj zločin nije osuđen i za njega još niko nije odgovarao, vjerovatno zbog toga što je riječ o Savjetu bezbjednosti UN koji nije dozvolio let, da se dostavi prijeko potreban kiseonik", navela je Tubićeva.

Banjalučka regija se u proljeće 1992. godine našla u okruženju tadašnjih muslimansko-hrvatskih snaga, a Savjet bezbjednosti nije dozvolio prelet aviona sa neophodnim kiseonikom. Prva beba umrla je 22. maja.

Trinaesta beba umrla je 13 godina poslije, a četrnaesta beba je preživjela i danas snosi teške fizičke i mentalne posljedice.

Izvor: Srna

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Kiki

20.05.2016 10:32

no coment

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

20.05.2016 10:48

Мени колико је познато 14-та бебу када је она порасла на лечење од рака од којег је она боловала у Калифорнију је био довео познати СРБин и хуманитарни радник Г. Милош Шупица. Међутим, прије пар година сам незванично обавештен да је и она умрла. Зато бањалучком Бебама као најмлађи жртвама рата нека је вјечни спомен међу нама а породицама наше искрено саучешће са жељом да се овај злочин МЗ над најмлађи СРБима у КОЛИЈЕВЦИ никада не заборави и никада не понови!

ODGOVORITE
Name

za Mihajla

20.05.2016 11:48

Nisu samo SRPSKE bebe umirale. Nemoj biti necovjek

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

20.05.2016 13:28

Свако нека води бригу о својим бебама, а мене као СРБина боле све ране СРБског рода мог. Овакав злочин МЗ није познат у историји ратова. Зато је овај злочин над СРБСКИМ НАРОДОМ И ЊЕГОВИМ ТЕК РОЂЕНИМ БЕБАМА за сваку осуду. Дошло је вријеме да СРБи већ једном сваки догађај назову његовим правим именом!

Name

Mislim

20.05.2016 11:59

Da sam vidio Covica i Bakira al ovo iz HDZa prvenstveno jel oni su drzali koridor smrti i nisu dozvolili da tek rodjena deca prezive samo zato sto su srbi ovo je morbidno da, video sam i Franju Komarca pardon Komaricu na parastosu.

ODGOVORITE
Name

mrsic

20.05.2016 13:34

Smrt fasizmu sloboda Posavini i istocnoj Bosni!

ODGOVORITE
Name

Re mrsic

20.05.2016 13:55

Posavina je slobodna nego Hrvatska nije

ODGOVORITE
Name

Ре

20.05.2016 14:16

Многи Срби још не виде и не разумију шта су им њиови политичари приредили 92.

Name

Bogoljub

20.05.2016 16:59

Ne zaboravilo i ne ponovilo se.

ODGOVORITE