Тиграсти комарац у пет градова Српске!

Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан" пронашао је тиграсте комарце на пет локација у Републици Српској и то на подручју Бањалуке, Лакташа, Бијељине, Градишке и Брода.

Република Српска 20.05.2016 | 12:18
Тиграсти комарац у пет градова Српске!

Како показују документа, која су у посједу "Гласа Српске", овај изузетно опасан инсект и преносник многих заразних болести откривен је чак и у једном стану у улици Јована Дучића у Бањалуци.

Ларве и одрасли тиграсти комарци у Бијељини нађени су код вулканизерске радње у насељу Љељенча, а вулканизерска радња била је њихово станиште и у Лакташима, и то у насељу Бошковићи. Када су у питању Градишка и Брод, тиграсти комарци откривени су код самих граничних прелаза.

Директор Института "Др Васо Бутозан" Драго Недић потврдио је да су на свим овим локацијама пронашли тиграсте комарце, и то још крајем прошле године. О њиховом присуству одмах су обавијестили Институт за јавно здравство Републике Српске, који је наложио ове године све неопходне мјере како би их уништили.

"Наше препоруке су да се у идућем периоду озбиљно разматра уништавање ових комараца како бисмо спријечили њихово размножавање", истакао је Недић.

Према његовим ријечима, најбољи метод уништавања јесте док су комарци још у развоју, а најслабији ефекат имају прскање и запрашивање када већ постану одрасли комарци.

Да је ситуација озбиљна, свјесни су у локалним заједницама, које су спремне да предузму све неопходне мјере дезинсекције.

Начелник Одјељења за привредне и друштвене дјелатности у Лакташима Александар Јерковић каже да су добили детаљна упутства за уништавање тиграстих комараца.

"По процедури јавне набавке изабраћемо предузеће које има стручне референце како бисмо могли ефикасно да уништимо све ларвициде тиграстих комараца", нагласио је Јерковић.

Директор Дома здравља Градишка Милан Шврака каже да ће предузети све неопходне мјере дезинсекције чим добију препоруке надлежних.

Ипак, оно што службе и фирме које обављају дезинсекцију треба да имају на уму, јесу процјене свјетских здравствених организација да свако повећање температура за 0,1 степен Целзијуса шири станиште комараца и до 150 километара.

Тиграсти комарци најпознатији су преносници вируса, односно, грознице "западног Нила". Они који оболе имају симптоме сличне грипу и прехлади.

"Најчешће је то повишена тјелесна температура, главобоља, умор, бол у зглобовима, а понекад вирус може изазвати и осип на кожи, натечене лимфне чворове и бол у очима", објашњавају епидемиолози.

У један одсто случајева вирус "западног Нила" изазива тешку неуролошку инфекцију која може изазвати упалу мождане овојнице, односно менингитис и енцефалитис, а упала се може проширити и на кичмену мождину.

Тиграсти комарац је један од оних који преносе и "зика" вирус, а који се доводи у везу са поремећајем у развоју беба. Свјетска здравствена организација упозорила је да би овај вирус могао да се прошири на Европу са доласком топлијег времена.

Епидемиолог у Институту за јавно здравство РС др Радован Братић каже да су наложене пооштрене мјере дезинсекције.

"Институт ће пооштрити критеријуме за давање сагласности извођачима на програме и оперативне планове спровођења систематске дезинсекције. Без те сагласности извођачи не би смјели кренути са дезинсекцијом", истакао је Братић.

Осим тога, неопходно је интензивирати теренску контролу у току самог извођења дезинсекције, као и оцјену ефикасности.

Шта је тиграсти комарац?

Тиграсти комарац (Аедес албопицтус) је тропска и суптропска врста југоисточне Азије. Назив је добио по бијелим пругицама које има по тијелу и ногама, а распрострањен је на свим континентима.

Најчешћи начин преноса у нова подручја је у аутомобилским гумама у које комарац полаже јајашца.

У Европи први пут је забиљежен 1979. године у Албанији. За разлику од обичног комарца, који је активан ноћу, тиграсти комарац је врло агресивна, дневно активна врста која напада током цијелог дана.

Локације на којима су крајем прошле године пронађени тиграсти комарци

БАЊАЛУКА

- У једном стану у улици Јована Дучића

ЛАКТАШИ

- Код вулканизерске радње у насељу Бошковићи

БИЈЕЉИНА

- У вулканизерској радњи у насељу Љељенча

ГРАДИШКА

- Гранични прелаз

БРОД

- Гранични прелаз

Извор: Глас Српске

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

нн

20.05.2016 10:30

Под хитно извршити запрашивање, може комарац изуједати политичаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

де

20.05.2016 10:51

Само "БАЈУ"да не грицне ,за друге је лако ?

Name

таксират

20.05.2016 10:59

Нема за њих 'зиме' - ти термити су офарбани свим анти-средствима.

Name

ДЕГОТИА

20.05.2016 11:09

ЧУВАЈМО СВЕ НАШЕ ПОЛИТИЧАРЕ КАО ЗЈЕНИЦУ ОКА СВОГ, ЈЕР ОВАКВИХ ПОЛИТИЧАРА НЕМА НИГДЈЕ НА СВИЈЕТУ... СВАКИ ГУБИТАК БИЛО КОЈЕГ ПОЛИТИЧАРА ЈЕ НЕПРИХВАТЉИВ И ДИРЕКТНО УГРОЖАВА ОПСТАНАК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ... ОВО ЋЕ ВЕРОВАТНО БИТИ ТЕМА СУТРАШЊЕ ПРЕССИЦЕ НАШЕГ ПРЕДСЈЕДНИКА. СРЕЋА ПА ИМА ФИРМА У ЛАКТАШИМА КОЈА ТАМАНИ СВЕ ВРСТЕ КОМАРАЦА... ПРОБЛЕМ ЈЕ АКО ОВА УГЛЕДНА ФИРМА КУПИ РУДНИКЕ ЉУБИЈА КАКО СУ НАЈАВИЛИ, Е ОНДА СМО У ПРОБЛЕМУ - КО ЋЕ ОНДА ТРОВАТИ И ТАМАНИТИ СРПСКЕ ТИГРАСТЕ КОМАРЦЕ!!!

Name

Бајо

20.05.2016 11:54

Федералци их пребаци ли преко ентитетске линије!!

Name

злаја

20.05.2016 10:48

Ето бас нам јос он треба дазарази и онако сиромасно заразена дрзава,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

20.05.2016 13:40

Па кад нема пара за сприцање. Онај трабант продје и висе их убије његов ауспуф него оно средство. А из авиона, пролети онај пајпер и пилот сприца са два спреја ,љево и десно. Они це на крају мутират и бити ко хеликоптеи.

Name

Миро

20.05.2016 10:57

Одма Референдум. Овако немозе. То су нам стране слузбе и Сарајевски политицари подвалили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ботаничар

20.05.2016 11:03

Има један гори и опаснији комарац из Лактаса који исисава крв док не цркнете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

20.05.2016 11:21

Лат.(Анопхелес бајапенис)

Name

БОТАНИЦКА БАСТА

20.05.2016 11:23

Ти си оргинал,нема даље.

Name

ЈАНКО

20.05.2016 11:06

Ех, да, све је више крвопија различитих шара, а највише оних црвене боје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

20.05.2016 11:16

Да се одмах најави референдум о непризнавању уједа тиграстих комараца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

20.05.2016 11:39

Да нису досли по мене?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гогиц г

20.05.2016 12:08

То су ХРВАТИ спремили.......

Name

Ззззз

20.05.2016 12:04

Види јест аеродинамицан :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинка

20.05.2016 13:34

Сумњам да це градске власти у Бијељини обавити квалитетно запрасивање комараца.Од поплава се није уцинило ниста озбиљније по овом питању. Дјеца нам ходају као зомбији,изгризени и натецени од уједа.Срамота! И срамота је сто је и у коментарисању ове вијести људи баве политиком и политисањем умјесто да тразе под хитно запрасивање поврсина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

20.05.2016 14:56

Слазем се потпуно.Да висе деламо а мање млатимо празну сламу било би нам свима боље!

Name

Село

21.05.2016 07:49

Богати кад це бити расписан тендер(пре или после 40 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

21.05.2016 11:44

То је Бозја Казна

ОДГОВОРИТЕ