Tigrasti komarac u pet gradova Srpske!

Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" pronašao je tigraste komarce na pet lokacija u Republici Srpskoj i to na području Banjaluke, Laktaša, Bijeljine, Gradiške i Broda.

Republika Srpska 20.05.2016 | 12:18
Tigrasti komarac u pet gradova Srpske!

Kako pokazuju dokumenta, koja su u posjedu "Glasa Srpske", ovaj izuzetno opasan insekt i prenosnik mnogih zaraznih bolesti otkriven je čak i u jednom stanu u ulici Jovana Dučića u Banjaluci.

Larve i odrasli tigrasti komarci u Bijeljini nađeni su kod vulkanizerske radnje u naselju Ljeljenča, a vulkanizerska radnja bila je njihovo stanište i u Laktašima, i to u naselju Boškovići. Kada su u pitanju Gradiška i Brod, tigrasti komarci otkriveni su kod samih graničnih prelaza.

Direktor Instituta "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić potvrdio je da su na svim ovim lokacijama pronašli tigraste komarce, i to još krajem prošle godine. O njihovom prisustvu odmah su obavijestili Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, koji je naložio ove godine sve neophodne mjere kako bi ih uništili.

"Naše preporuke su da se u idućem periodu ozbiljno razmatra uništavanje ovih komaraca kako bismo spriječili njihovo razmnožavanje", istakao je Nedić.

Prema njegovim riječima, najbolji metod uništavanja jeste dok su komarci još u razvoju, a najslabiji efekat imaju prskanje i zaprašivanje kada već postanu odrasli komarci.

Da je situacija ozbiljna, svjesni su u lokalnim zajednicama, koje su spremne da preduzmu sve neophodne mjere dezinsekcije.

Načelnik Odjeljenja za privredne i društvene djelatnosti u Laktašima Aleksandar Jerković kaže da su dobili detaljna uputstva za uništavanje tigrastih komaraca.

"Po proceduri javne nabavke izabraćemo preduzeće koje ima stručne reference kako bismo mogli efikasno da uništimo sve larvicide tigrastih komaraca", naglasio je Jerković.

Direktor Doma zdravlja Gradiška Milan Švraka kaže da će preduzeti sve neophodne mjere dezinsekcije čim dobiju preporuke nadležnih.

Ipak, ono što službe i firme koje obavljaju dezinsekciju treba da imaju na umu, jesu procjene svjetskih zdravstvenih organizacija da svako povećanje temperatura za 0,1 stepen Celzijusa širi stanište komaraca i do 150 kilometara.

Tigrasti komarci najpoznatiji su prenosnici virusa, odnosno, groznice "zapadnog Nila". Oni koji obole imaju simptome slične gripu i prehladi.

"Najčešće je to povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, a ponekad virus može izazvati i osip na koži, natečene limfne čvorove i bol u očima", objašnjavaju epidemiolozi.

U jedan odsto slučajeva virus "zapadnog Nila" izaziva tešku neurološku infekciju koja može izazvati upalu moždane ovojnice, odnosno meningitis i encefalitis, a upala se može proširiti i na kičmenu moždinu.

Tigrasti komarac je jedan od onih koji prenose i "zika" virus, a koji se dovodi u vezu sa poremećajem u razvoju beba. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi ovaj virus mogao da se proširi na Evropu sa dolaskom toplijeg vremena.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS dr Radovan Bratić kaže da su naložene pooštrene mjere dezinsekcije.

"Institut će pooštriti kriterijume za davanje saglasnosti izvođačima na programe i operativne planove sprovođenja sistematske dezinsekcije. Bez te saglasnosti izvođači ne bi smjeli krenuti sa dezinsekcijom", istakao je Bratić.

Osim toga, neophodno je intenzivirati terensku kontrolu u toku samog izvođenja dezinsekcije, kao i ocjenu efikasnosti.

Šta je tigrasti komarac?

Tigrasti komarac (Aedes albopictus) je tropska i suptropska vrsta jugoistočne Azije. Naziv je dobio po bijelim prugicama koje ima po tijelu i nogama, a rasprostranjen je na svim kontinentima.

Najčešći način prenosa u nova područja je u automobilskim gumama u koje komarac polaže jajašca.

U Evropi prvi put je zabilježen 1979. godine u Albaniji. Za razliku od običnog komarca, koji je aktivan noću, tigrasti komarac je vrlo agresivna, dnevno aktivna vrsta koja napada tokom cijelog dana.

Lokacije na kojima su krajem prošle godine pronađeni tigrasti komarci

BANjALUKA

- U jednom stanu u ulici Jovana Dučića

LAKTAŠI

- Kod vulkanizerske radnje u naselju Boškovići

BIJELjINA

- U vulkanizerskoj radnji u naselju Ljeljenča

GRADIŠKA

- Granični prelaz

BROD

- Granični prelaz

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

nn

20.05.2016 10:30

Pod hitno izvršiti zaprašivanje, može komarac izujedati političare.

ODGOVORITE
Name

de

20.05.2016 10:51

Samo "BAJU"da ne gricne ,za druge je lako ?

Name

taksirat

20.05.2016 10:59

Nema za njih 'zime' - ti termiti su ofarbani svim anti-sredstvima.

Name

DEGOTIA

20.05.2016 11:09

ČUVAJMO SVE NAŠE POLITIČARE KAO ZJENICU OKA SVOG, JER OVAKVIH POLITIČARA NEMA NIGDJE NA SVIJETU... SVAKI GUBITAK BILO KOJEG POLITIČARA JE NEPRIHVATLJIV I DIREKTNO UGROŽAVA OPSTANAK REPUBLIKE SRPSKE... OVO ĆE VEROVATNO BITI TEMA SUTRAŠNJE PRESSICE NAŠEG PREDSJEDNIKA. SREĆA PA IMA FIRMA U LAKTAŠIMA KOJA TAMANI SVE VRSTE KOMARACA... PROBLEM JE AKO OVA UGLEDNA FIRMA KUPI RUDNIKE LJUBIJA KAKO SU NAJAVILI, E ONDA SMO U PROBLEMU - KO ĆE ONDA TROVATI I TAMANITI SRPSKE TIGRASTE KOMARCE!!!

Name

Bajo

20.05.2016 11:54

Federalci ih prebaci li preko entitetske linije!!

Name

zlaja

20.05.2016 10:48

Eto bas nam jos on treba dazarazi i onako siromasno zarazena drzava,,,,

ODGOVORITE
Name

Kiki

20.05.2016 13:40

Pa kad nema para za spricanje. Onaj trabant prodje i vise ih ubije njegov auspuf nego ono sredstvo. A iz aviona, proleti onaj pajper i pilot sprica sa dva spreja ,ljevo i desno. Oni ce na kraju mutirat i biti ko helikoptei.

Name

Miro

20.05.2016 10:57

Odma Referendum. Ovako nemoze. To su nam strane sluzbe i Sarajevski politicari podvalili

ODGOVORITE
Name

Botaničar

20.05.2016 11:03

Ima jedan gori i opasniji komarac iz Laktasa koji isisava krv dok ne crknete.

ODGOVORITE
Name

aco

20.05.2016 11:21

Lat.(Anopheles bajapenis)

Name

BOTANICKA BASTA

20.05.2016 11:23

Ti si orginal,nema dalje.

Name

JANKO

20.05.2016 11:06

Eh, da, sve je više krvopija različitih šara, a najviše onih crvene boje.

ODGOVORITE
Name

Refa

20.05.2016 11:16

Da se odmah najavi referendum o nepriznavanju ujeda tigrastih komaraca!

ODGOVORITE
Name

Milorad

20.05.2016 11:39

Da nisu dosli po mene?

ODGOVORITE
Name

Gogic g

20.05.2016 12:08

To su HRVATI spremili.......

Name

Zzzzz

20.05.2016 12:04

Vidi jest aerodinamican :D

ODGOVORITE
Name

Bijeljinka

20.05.2016 13:34

Sumnjam da ce gradske vlasti u Bijeljini obaviti kvalitetno zaprasivanje komaraca.Od poplava se nije ucinilo nista ozbiljnije po ovom pitanju. Djeca nam hodaju kao zombiji,izgrizeni i nateceni od ujeda.Sramota! I sramota je sto je i u komentarisanju ove vijesti ljudi bave politikom i politisanjem umjesto da traze pod hitno zaprasivanje povrsina.

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

20.05.2016 14:56

Slazem se potpuno.Da vise delamo a manje mlatimo praznu slamu bilo bi nam svima bolje!

Name

Selo

21.05.2016 07:49

Bogati kad ce biti raspisan tender(pre ili posle 40 dana.

ODGOVORITE
Name

Eh

21.05.2016 11:44

To je Bozja Kazna

ODGOVORITE