Кокос - еликсир живота

Поспешује излучивање инсулина и искоришћавање глукозе у крви, што смањује ризик од дијабетеса. Помаже у лечењу бубрега, јетре, штитне жлезде...

Здравље 20.05.2016 | 10:20
Кокос - еликсир живота

ИАКО расте у тропским пределима, кокосова палма и њен плод кокосов орах (Цоцос нуцифера) користе се свуда на планети. Легенда каже да се кокосова палма јавила на тлу Полинезије, из семена у које се претворио сиромашни младић Ал, неостварена љубав лепе поглавичине кћи Хине, пошто је неутешан умро. Његов лик толико је упечатљив да се и данас види када се кокос ољушти, тврде Полинежани.

Као "напитак живота" дарован је људима вољом божанских сила, сматрају Филипинци. Занимљиво је да кокос не упија морску воду, може да плута и 4.500 км, а уколико се поново нађе на тлу - исклија. После седам година рађа први плод, а дрво старо 15 до 60 година рађа 60 до 80 ораха.

Кокосова палма има много намена, плод је храна, пиће, лек, користи се у козметици, а дрво је грађевински материјал и сировина за многе производе савремене индустрије. Орах је изузетно богат хранљивим састојцима и лако се вари.

У традиционалној медицини у земљама где рађа, кокос се користи од памтивека за најразличитије болести. Делотворан је код грипа и прехладе, бронхитиса и астме, упале плућа, сметњи код органа за варење, гојазности. Препоручује се за херпес, хепатитис Ц, болести изазваних бактеријама (упале грла, болести десни, инфекције уринарног тракта). Помаже и у лечењу бубрега јер доприноси разградњи каменчића, као и јетре и бешике.

Спортисти га користе као извор енергије јер побољшава издржљивост. Изузетно је здрав за срце и користан за нормалан рад штитасте жлезде. Помаже у излучивању инсулина и бољем искоришћавању глукозе у крви. На тај начин смањује ризик за настанак дијабетеса. Због велике количине калцијума и магнезијума, помаже развоју здравих зуба и снажних костију, успорава појаву остеопорозе. Ублажава упална стања, подстиче регенерацију и брже зарастање повређених ткива.

Кокосово уље садржи чак 66 одсто корисних, углавном засићених масних киселина, које се лако метаболишу у организму. Истраживања показују да су нарочито делотворне код неуродегенеративних болести попут Паркинсонове, Алцхајмерове и епилепсије. Снижава и ниво холестерола у крви, редукује телесну тежину. Уље поседује снажна антиоксидантна својства, па се препоручује за негу суве коже и против старења, као и за здравље косе.

 "ВОДИЦА" ПРОТИВ КАРИЈЕСА

ТИМ научника из Даблина у Ирској тестирао је како кокосово уље делује на Стрептоцоцус мутанс, бактерију која се таложи на зубима и доводи до пропадања. Резултати су показали да када се помеша са пљувачком, ефикасно уништава бактерије. На основу тога истраживачи предлажу да се кокосово уље обавезно додаје пастама за зубе и водицама за испирање уста, ради боље заштите зуба и десни.

- С обзиром на то да се каријес јавља у огромном проценту код деце и одраслих и на то се не обраћа довољно пажње, чак ни у развијеним земљама, производи за хигијену уста и зуба са кокосовим уљем могу да буду право решење - нагласио је др Демијен Брејди, вођа истраживачког тима.

Новости

фото:цоцонутоил

Коментари / 0

Оставите коментар