Јефтина забава зарад што мање размишљања

Босна и Херцеговина налази се на својој прекретници када су у питању европске интеграције и улазак у Европску унију, али још постоје одређена отворена питања.

Босна и Херцеговина 20.05.2016 | 08:17
Јефтина забава зарад што мање размишљања

Поражавајућа статистика је да годишње од 40-70 хиљада младих људи напусти БиХ.

"Док год се задовољавају да им се сервира јефтина музика и јефтина забава, а не интересују их шта се дешава око њих, онда ми не можемо причати гдје су млади на европском путу. Онда су они изабрали нешто сасвим друго, пут линијом мањег отпора", сматра Светлана Ценић.

Како ријешити питање одласка младих из Босне и Херцеговине била је тема сајма у Тешњу на којем су учествовали представници домаћих и страних институција, економисти, дипломате и политичари.

Извор: Н1

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

сова

20.05.2016 06:28

Млади су већ одавно на Европском путу. И не само на Европском него и на Америчком и Аустралијском.За 10-ак година бићемо прави небосанци. Јер све витално становништво које се декларише као Срби бит ће изван Босне. Па ће се коначно остварити и та идеја великог вође да нисмо Босанци.А онда се можда оствари и идеја да влада деспотовином без приговора било кога, са клоновима који осташе...Е Дучићу гдје нестаде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сретан ко оде

20.05.2016 07:46

Данасње власти супер запосљавају младу рају,исељавају сваке године око сто хиљада у Европу изапосљава се та омладина.Јос коју годину ако ови владали становниства висе неце бити а они це питати један другога па коме цемо сада бити власт јаране.Онда би могли само керови луталице да за њих гласају,а боље и незаслузују.

Name

ОВА...

20.05.2016 13:32

...МУ ГА ДОЂЕ НЕШТО К'О ЖЕНСКИ ГАЛИЈАШЕВИЋ!НЕМОЈТЕ ВИШЕ ЊЕ К'О БОГА ВАС МОЛИМ...

Name

блука

20.05.2016 06:47

Наси млади људи су вец пар година уназад на европском путу. Сваке године на десетине хиљада младих напусти БиХ и надје посао и будуцност у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јелена

20.05.2016 07:13

Ја и муз зивимо од рада на црно ,церка нам студира и цим заврси иде одавде. овде зивота нема бице јос горе.

Name

ре Јелена

20.05.2016 09:05

Ала ће се усрећити у иностранству...Био сам,живио,радио и вјеруј да је боље овде без посла него тамо бити роб.

Name

дијаспора

20.05.2016 06:55

Небрига о перспективи младих траје вец уназад 26 година. Један сам од оних који су 90тих година напустио БиХ након заврсених студија. Политицке прилике у БиХ су такве да струцан кадар нема ста ту да трази, јер они који одлуцују о томе су сами (недовољно) образовани. БиХ није за ових протеклих 26 година, а неце ни за мог зивотног вијека, постици веце помаке по том питању. Зато је на залост истина, да је перспектива народа у БиХ под великим упитником! Пад нивоа морала, образовног нивоа и схватање Зивота уопсте подупиру ову прогнозу. Нама су потребне темељне реформе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора 2

20.05.2016 08:40

Тацно. И ту има логике ткз. савременог робовања и даљег презивљавања система пропасти: сви ти млади доносе/саљу цисту лову јос годинама. Зато сам раније предлозио: једна година без дознака и систем пада као круска.

Name

ДНК

20.05.2016 07:13

Јели бољи др.Србин, др.Хрват или др. Босњак? Кад се то ријеси онда цемо бити интересантни за бизнис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ДНК

20.05.2016 07:29

А др. Сејдиц и др. Финци? Јос смо ми на терапији уклањања пестицида из насег тијела. Ал лијекови су слаби

Name

Последњи кинески цар

20.05.2016 07:37

Млади људи немогу доци до изразаја у политицким партијама. Сви целници политицких партија не дозољавају младим и сколованим људима који мисле својом главом да им се приблизе на километар. Они тразе послуснике и полтроне да би са њима манипулисали. Млади људи су изгубили наду и вољу за зивотом. Заврсе факултете и не могу наци посао. Могу под условом да буду фукаре и полтрони и да цијели зивот сагињу главу пред великим водјама и партијским сефофима.Да лазу за њих ,да се напрасно смију када оци исприцају неки глупи вис и сл. Имам двојицу који на то не пристају, сједе код куце и гризу нокте, падају у депресију. Сколовани ,правилно размисљају али ста то вриједе, пролазе неки други. Немају посла ,будуцности ,како да заснују породицу? Исли би вани,али гдје ,како?! Ово је тунел ,али нема свјетла на његовом крају. Овдје је давно угасено свјетло...

ОДГОВОРИТЕ
Name

поздрав из ЕУ

20.05.2016 08:34

Нема то везе факултет или не. Нека вуку за рукав људе које и не познају, нека купују легалне папире, купују људе, буду активни 24х у нацину одласка. Ја сам дигао кредит да би средио одлазак преко познатихи непознатих. Интернет је цудо, ко хоце мозе наци нацин за одлазак. Сада отплацујем паре улозене у куповину одласка, али сам од љета слободан цовјек са платом у дзепу, слободним актвностима викендом, нормалном исхраном, итд.

Name

царе

20.05.2016 08:47

То је најпрецизнија дијагноза све сто си навео, али потребни су хитни приједлози за терапију!

Name

Последњи кинески цар

20.05.2016 10:27

За "Поздрав из ЕУ" .Хвала на савјету и драго ми је да си успио рјесити свој проблем. Факултет сам поменуо у контексту посла јер овдје сви казу да је са факултетом лаксе доци до посла сто уопсте није тацно. Како се долази до посла знамо сви. Инаце уопсте не раздвајам људе по било цему па тако ни по степену образовања. Поздрав друзе из Тунгузије.

Name

пикси

20.05.2016 08:29

Власт је у заблуди када размисља по систему "нека иду млади ко их сиса, нека зараде, па це донети оепт нама назад паре". Млади људи се неце вратити, а ко је формирао породицу, одвесце је са собом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сисоје

20.05.2016 10:14

Мало ‘црног’ хумора везано за недостајуце квацице на насим словима. Прије су млади сисали а сада је обрнуто и то мало слозеније - гледајуци у ланцу(како то само ироницни звуци). Садасњи дивљи систем сиса преко родитеља (и фамлије) младе.

Name

економиста

20.05.2016 08:53

А шта тек рећи за економске стручњаке попут Светлане Ценић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

славица

20.05.2016 09:18

Срећна сам зато сто моја деца нису полтрони нити улизице. Знам да има пуно тако добрих момака и девојака само сто они не зиве у РС! Хвала богу да децу зелим а не залим! Родитељи би се требали много висе позабавити васпитавањем своје деце! Не виде их по цитав дан а увеце: Шоу овај, шоу онај, Цеца, Јеца, Маца, Даца...Не науце децу да раде и да постују себе да стекну знање и самопоуздање, све је мито корупција непотизам. Дно дна. Само шминка!

ОДГОВОРИТЕ