Црна Гора последња чланица НАТО?

У тренутку великих тензија у Европи, НАТО слави учлањење најновијег члана – Црне Горе.

Регион 19.05.2016 | 22:00
Црна Гора последња чланица НАТО?

Одлуку да се Црна Гора прими у НАТО треба да потврде све чланице савеза, али основни предлог је усвојен, пише британски ББЦ.

НАТО наводи да је Црна Гора обезбедила трупе за обуку у Авганистану и финансијску помоћ за безбедносне снаге, али с обзиром да њена војска броји нешто више од 2.000 чланова, њен допринос савезу биће ограничен.

Укључујући Црну Гору, НАТО данас броји 29 чланица. Македонија и Босна и Херцеговина су на листи чекања.

Одлука о уласку Босне и Херцеговине у савез је и даље није потврђена, док не реши проблеме са војном имовином, док Македонија, како се наводи у саопштењу НАТО-а, чека да цео назив државе буде Македонија.

Да ли ће се број чланица НАТО-а зауставити на броју 29?

НАТО је раније истакао да ће Украјина и Грузија једног дана бити чланице. Али подељена Украјина, за сада не захтева учлањење, а Грузија, како се наводи, има превише проблема са Русијом, па њено учлањење делује скоро немогуће.

Неке од чланица НАТО-а раде доста да допринесу овој организацији, али пред њима је, како се наводи, много посла.

НАТО је међународна организација, основана 1949. године потписивањем Северноатланског уговора између 12 држава тадашњег западног блока. Политичко седиште организације је у Бриселу.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

владо борац врс

19.05.2016 21:23

ова два су у београду пуно појела и најеласе фуцк

ОДГОВОРИТЕ
Name

нажалост

20.05.2016 11:02

Гледај браће Црногораца, изгубише чојство и част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

20.05.2016 17:48

Срецно црногорци.Једном сам на ТВ видео и цуо једног сиротог, назови, политицара где казе несто као:" ...ех кад би се народ питао,битно је ста казе елита". У то "елита" је вероватно убројио и себе.

ОДГОВОРИТЕ