Crna Gora poslednja članica NATO?

U trenutku velikih tenzija u Evropi, NATO slavi učlanjenje najnovijeg člana – Crne Gore.

Region 19.05.2016 | 22:00
Crna Gora poslednja članica NATO?

Odluku da se Crna Gora primi u NATO treba da potvrde sve članice saveza, ali osnovni predlog je usvojen, piše britanski BBC.

NATO navodi da je Crna Gora obezbedila trupe za obuku u Avganistanu i finansijsku pomoć za bezbednosne snage, ali s obzirom da njena vojska broji nešto više od 2.000 članova, njen doprinos savezu biće ograničen.

Uključujući Crnu Goru, NATO danas broji 29 članica. Makedonija i Bosna i Hercegovina su na listi čekanja.

Odluka o ulasku Bosne i Hercegovine u savez je i dalje nije potvrđena, dok ne reši probleme sa vojnom imovinom, dok Makedonija, kako se navodi u saopštenju NATO-a, čeka da ceo naziv države bude Makedonija.

Da li će se broj članica NATO-a zaustaviti na broju 29?

NATO je ranije istakao da će Ukrajina i Gruzija jednog dana biti članice. Ali podeljena Ukrajina, za sada ne zahteva učlanjenje, a Gruzija, kako se navodi, ima previše problema sa Rusijom, pa njeno učlanjenje deluje skoro nemoguće.

Neke od članica NATO-a rade dosta da doprinesu ovoj organizaciji, ali pred njima je, kako se navodi, mnogo posla.

NATO je međunarodna organizacija, osnovana 1949. godine potpisivanjem Severnoatlanskog ugovora između 12 država tadašnjeg zapadnog bloka. Političko sedište organizacije je u Briselu.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vlado borac vrs

19.05.2016 21:23

ova dva su u beogradu puno pojela i najelase fuck

ODGOVORITE
Name

nažalost

20.05.2016 11:02

Gledaj braće Crnogoraca, izgubiše čojstvo i čast.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

20.05.2016 17:48

Srecno crnogorci.Jednom sam na TV video i cuo jednog sirotog, nazovi, politicara gde kaze nesto kao:" ...eh kad bi se narod pitao,bitno je sta kaze elita". U to "elita" je verovatno ubrojio i sebe.

ODGOVORITE