Жреб квалификација за ЛШ: Познат је списак Звездиних ривала!

Чека се још само дерби Молдавије! Српски шампион практично зна све екипе са којима може и не може да игра у другом колу квалификација за Лигу шампиона.

Фудбал 20.05.2016 | 00:00
Жреб квалификација за ЛШ: Познат је списак Звездиних ривала!

Одавно је Црвена звезда решила питање шампиона у Србији и знала да креће у Европу из другог кола квалификација за Лигу шампиона, а када је Ференцварош поечтком априла освојио титулу у Мађарској, било је јасно и да ће црвено-бели бити носиоци на старту у Европи.

Црвена звезда ће на старту квалификација заједно са још 16 клубова имати повлашћен статус у жребу и самим тиме је избегла неке много теже ривале. После расплета у већини европских првенстава, црвено-бели неће моћи да играју против следећих 16 тимова.

Сигурни: Ред Бул Салцбург (Аустрија), Селтик (Шкотска), БАТЕ Борисов (Белорусија), АПОЕЛ (Кипар), Динамо Загреб (Хрватска), Лудогорец (Бугарска), Легија (Пољска), Копенхаген (Данска), Карабаг (Азербејџан), Скендербег (Албанија), Розенборг (Норвешка), Астана (Казахстан), Динамо Тбилиси (Грузија), Хафнарфјордур (Исланд), Тренчин (Словачка).

Ако прође прво коло квалификација: ТНС (Велс)

Ово је под претпоставком да Бер Шева у последњем колу израелског првенства не дозволи сензацију на свом терену и буде поражена у последњем колу од растерећеног и слабог Бнеи Шакина. Бер Шеви је довољан и бод у последњем колу да прође циљ пре Макабија. Или да клуб из Тел Авива не победи.

Списак може да се промени још само због последњег кола у Молдавији. Тамо је права драма. У последњем колу Дачија дочекује Шериф, а ривали су бодовно поравнати на врху. Међутим, ако не буде победника у дербију, играће се плеј-оф између два кандидата за титулу. У случају да Шериф буде шампион, он иде међу носиоце уместо ТНС (ако Велшани прођу прво коло). У случају да Дачија буде шампион, онда иде међу неносиоице.

Док се чека расплет у Молдавији и могући пласман Дачије међу неносиоце, Звезда већ сигурно зна 10 имена потенцијалних ривала. То су:

Сигруни шампиони: Лиепаја (Молдавија), СЈК (Финска), Младост (Црна Гора), Зрињски (БиХ), Дандалк (Република Ирска), Крусејдерс (Северна Ирска), Ференцварош (Мађарска), Норчепинг (Шведска), Олимпија (Словенија), Вардар (Македонија), Жалгирис (Литванија).

Да овере титулу: Диделанж (Луксембург), Бер Шева (Израел), Дачија (Молдавија).

Потенцијални ривали из првог кола: Флора (Естонија), Валета (Малта), Санта Колома (Андора).

Кога год да извуче у другом колу, Црвена звезда ће бити фаворит и све осим пласмана у наредну рунду би био велики неуспех и могао би фатално да се одрази на будућност клуба. Наравно, постоје ту екипе које би на отварању сезоне ваљало избећи попут Норчепинга, односно Олимпије, Ференцвароша или Бер Шеве. Сви остали су далеко испод Звездиног квалитета, а из добро познатих разлога можда би ваљало да жреб раздвоји црвено-беле и Зринсјки из Мостара.

Много тежи посао чека Звезду ако прође у друго коло. Тамо неће бити носилац и већина тимова су јачи од ње. У тој фази се као носиоци укључују Олимпијакос и Викторија Плзењ, који су уједно најтежи могући ривали. Гледајући коефецијенте, ако прођу друго коло, осталих осам потенцијалних противника су Ред Бул Салцбург, АПОЕЛ, Селтик, Динамо Загреб, Лудогорец, Легија и Копенхаген.

Наравно, постоји и опција да неки од поменутих осам клубова испадне у другом колу и онај који их елиминише би преузео њихову улогу носиоца у жребу за треће коло који је на програму између првог и реванш меча другог кола квалификација. Дакле, ако неки слабији тим елиминише носиоца, он би био Звездин џек-пот у трећем колу и директна улазница за Лигу Европе.

А ако Звезда прође и треће коло и дође до плеј-офа за Лигу шампиона, по коефицијентима би најјачи ривали били: Олимпијакос, Ред Бул Салцург, Викторија Плзењ, АПОЕЛ и Селтик. За разлику од трећег кола, преузимање позиције носиоца у плеј-офу није могуће јер се жреб одржава када се заврши трећа рунда.

Извор: моззартспорт

 

Коментари / 0

Оставите коментар