Žreb kvalifikacija za LŠ: Poznat je spisak Zvezdinih rivala!

Čeka se još samo derbi Moldavije! Srpski šampion praktično zna sve ekipe sa kojima može i ne može da igra u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Fudbal 20.05.2016 | 00:00
Žreb kvalifikacija za LŠ: Poznat je spisak Zvezdinih rivala!

Odavno je Crvena zvezda rešila pitanje šampiona u Srbiji i znala da kreće u Evropu iz drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, a kada je Ferencvaroš poečtkom aprila osvojio titulu u Mađarskoj, bilo je jasno i da će crveno-beli biti nosioci na startu u Evropi.

Crvena zvezda će na startu kvalifikacija zajedno sa još 16 klubova imati povlašćen status u žrebu i samim time je izbegla neke mnogo teže rivale. Posle raspleta u većini evropskih prvenstava, crveno-beli neće moći da igraju protiv sledećih 16 timova.

Sigurni: Red Bul Salcburg (Austrija), Seltik (Škotska), BATE Borisov (Belorusija), APOEL (Kipar), Dinamo Zagreb (Hrvatska), Ludogorec (Bugarska), Legija (Poljska), Kopenhagen (Danska), Karabag (Azerbejdžan), Skenderbeg (Albanija), Rozenborg (Norveška), Astana (Kazahstan), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Hafnarfjordur (Island), Trenčin (Slovačka).

Ako prođe prvo kolo kvalifikacija: TNS (Vels)

Ovo je pod pretpostavkom da Ber Ševa u poslednjem kolu izraelskog prvenstva ne dozvoli senzaciju na svom terenu i bude poražena u poslednjem kolu od rasterećenog i slabog Bnei Šakina. Ber Ševi je dovoljan i bod u poslednjem kolu da prođe cilj pre Makabija. Ili da klub iz Tel Aviva ne pobedi.

Spisak može da se promeni još samo zbog poslednjeg kola u Moldaviji. Tamo je prava drama. U poslednjem kolu Dačija dočekuje Šerif, a rivali su bodovno poravnati na vrhu. Međutim, ako ne bude pobednika u derbiju, igraće se plej-of između dva kandidata za titulu. U slučaju da Šerif bude šampion, on ide među nosioce umesto TNS (ako Velšani prođu prvo kolo). U slučaju da Dačija bude šampion, onda ide među nenosioice.

Dok se čeka rasplet u Moldaviji i mogući plasman Dačije među nenosioce, Zvezda već sigurno zna 10 imena potencijalnih rivala. To su:

Sigruni šampioni: Liepaja (Moldavija), SJK (Finska), Mladost (Crna Gora), Zrinjski (BiH), Dandalk (Republika Irska), Krusejders (Severna Irska), Ferencvaroš (Mađarska), Norčeping (Švedska), Olimpija (Slovenija), Vardar (Makedonija), Žalgiris (Litvanija).

Da overe titulu: Didelanž (Luksemburg), Ber Ševa (Izrael), Dačija (Moldavija).

Potencijalni rivali iz prvog kola: Flora (Estonija), Valeta (Malta), Santa Koloma (Andora).

Koga god da izvuče u drugom kolu, Crvena zvezda će biti favorit i sve osim plasmana u narednu rundu bi bio veliki neuspeh i mogao bi fatalno da se odrazi na budućnost kluba. Naravno, postoje tu ekipe koje bi na otvaranju sezone valjalo izbeći poput Norčepinga, odnosno Olimpije, Ferencvaroša ili Ber Ševe. Svi ostali su daleko ispod Zvezdinog kvaliteta, a iz dobro poznatih razloga možda bi valjalo da žreb razdvoji crveno-bele i Zrinsjki iz Mostara.

Mnogo teži posao čeka Zvezdu ako prođe u drugo kolo. Tamo neće biti nosilac i većina timova su jači od nje. U toj fazi se kao nosioci uključuju Olimpijakos i Viktorija Plzenj, koji su ujedno najteži mogući rivali. Gledajući koefecijente, ako prođu drugo kolo, ostalih osam potencijalnih protivnika su Red Bul Salcburg, APOEL, Seltik, Dinamo Zagreb, Ludogorec, Legija i Kopenhagen.

Naravno, postoji i opcija da neki od pomenutih osam klubova ispadne u drugom kolu i onaj koji ih eliminiše bi preuzeo njihovu ulogu nosioca u žrebu za treće kolo koji je na programu između prvog i revanš meča drugog kola kvalifikacija. Dakle, ako neki slabiji tim eliminiše nosioca, on bi bio Zvezdin džek-pot u trećem kolu i direktna ulaznica za Ligu Evrope.

A ako Zvezda prođe i treće kolo i dođe do plej-ofa za Ligu šampiona, po koeficijentima bi najjači rivali bili: Olimpijakos, Red Bul Salcurg, Viktorija Plzenj, APOEL i Seltik. Za razliku od trećeg kola, preuzimanje pozicije nosioca u plej-ofu nije moguće jer se žreb održava kada se završi treća runda.

Izvor: mozzartsport

 

Komentari / 0

Ostavite komentar