Енглези мијењају систем - имаће пет лига са 100 клубова?!

Енглези би могли да направе највећу промену у систему такмичења од оснивања Премијер лиге 1992. године.

Фудбал 06.06.2016 | 21:00
Енглези мијењају систем - имаће пет лига са 100 клубова?!

Фудбалска лига (ФЛ) планира да дода још један ранг такмичења, па би тако у професионалној конкуренцији било пет лига са укупно 100 клубова.

Тренутно се лигашки систем састоји од четири ранга такмичења у којима ПЛ има 20, а Чемпионшип, Лига 1 и Лига 2 по 24 клуб.

Према новом систему свих пет лига би имало 100 клубова, од сезоне 2019/2020, а главни циљ је побољшање клупских финансија, уз раст квалитета на терену.

Како преноси ББЦ, Премијер лига и Фудбалски савез Енглеске (ФА) су дали вербалну подршку предлогу Лиге.

Чека се одлука 72 члана три лигашка ранга члана ФЛ, а одлука би могла бити позната на годишњем састанку у јуну 2017. године.

"Јасне су предности које очекују све. Желимо да урадимо нешто што је најбоље за енглески фудбал. Надам се да ће овај корак ФЛ бити покретач будућих промена", рекао је извршни директор Лиге Шон Харви.

Лига сматра да су предности новог система већи број утакмица викендом, смањење "гужве" због преклапања мечева, већа финансијска добит за клубове нижих рангова, као и одигравање финала плеј-офа за виши ранг током последњег викенда сезоне ПЛ.

Да би предлог био прихваћен потребна је подршка 65 клубова из три лиге испод ПЛ на поменутом годишњем састанку, након чега би званична промена система била потврђена у новембру 2017.

Регулација екипа у лигама би била извршена у сезони 2018/2019, а тек треба да буде одлучено како ће се одређивати пласман и испадање клубова.

С обзиром да из Лиге 2 тренутно испадају два клуба, они би опстали у поменутој сезони, а додатних шест би стигло из Националне лиге (полуаматерски ранг).

"Неки од тих клубова су већ професионални па би им улазак у лигашки систем одговарао", истакао је Харви.

Нови систем би највећу промену донео у три ранга испод ПЛ, јер би уместо додасашњих 46 играли 38 мечева по сезони, па се сматра да би им то умањило приходе због мањег броја утакмица.

"Морамо осигурати да ниједан клуб не буде у финансијски слабијој позицији. Клубови не смеју да осете терет промена. Не желимо да буду принуђени на уштеду како би подржали ову промену. Верујемо да ће порасти квалитет игре, те да ће већи број утакмица током викенда привући и више гледалаца. Дуга путовања током седмице ће нестати, мислим да ће прави навијачи бити срећни што ће моћи лакше да путују по земљи (викендо). А мањи број утакмица ће суботњи дан учинити посебним и важним. Биће интересантно видети како ће навијачи ово прихватити. Надамо се да ће бити позитивно", закључио је Харви.

Нема сумње да је Енглеска "зрела" за промену фудбалског система, премијерлигаши зарађују и троше све више, али резултати у Европи су већ годинама катастрофални.

Појединци који загоравају укључивање шкотских великана Ренџерса и Селтика у енглески фудбалски систем спекулишу и да би глазговски клубови могли да "профитирају" од ове промене система такмичења. Премијерлигашки клубови су 2009. одбили предлог да они буду укључени у то такмичење.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар