Englezi mijenjaju sistem - imaće pet liga sa 100 klubova?!

Englezi bi mogli da naprave najveću promenu u sistemu takmičenja od osnivanja Premijer lige 1992. godine.

Fudbal 06.06.2016 | 21:00
Englezi mijenjaju sistem - imaće pet liga sa 100 klubova?!

Fudbalska liga (FL) planira da doda još jedan rang takmičenja, pa bi tako u profesionalnoj konkurenciji bilo pet liga sa ukupno 100 klubova.

Trenutno se ligaški sistem sastoji od četiri ranga takmičenja u kojima PL ima 20, a Čempionšip, Liga 1 i Liga 2 po 24 klub.

Prema novom sistemu svih pet liga bi imalo 100 klubova, od sezone 2019/2020, a glavni cilj je poboljšanje klupskih finansija, uz rast kvaliteta na terenu.

Kako prenosi BBC, Premijer liga i Fudbalski savez Engleske (FA) su dali verbalnu podršku predlogu Lige.

Čeka se odluka 72 člana tri ligaška ranga člana FL, a odluka bi mogla biti poznata na godišnjem sastanku u junu 2017. godine.

"Jasne su prednosti koje očekuju sve. Želimo da uradimo nešto što je najbolje za engleski fudbal. Nadam se da će ovaj korak FL biti pokretač budućih promena", rekao je izvršni direktor Lige Šon Harvi.

Liga smatra da su prednosti novog sistema veći broj utakmica vikendom, smanjenje "gužve" zbog preklapanja mečeva, veća finansijska dobit za klubove nižih rangova, kao i odigravanje finala plej-ofa za viši rang tokom poslednjeg vikenda sezone PL.

Da bi predlog bio prihvaćen potrebna je podrška 65 klubova iz tri lige ispod PL na pomenutom godišnjem sastanku, nakon čega bi zvanična promena sistema bila potvrđena u novembru 2017.

Regulacija ekipa u ligama bi bila izvršena u sezoni 2018/2019, a tek treba da bude odlučeno kako će se određivati plasman i ispadanje klubova.

S obzirom da iz Lige 2 trenutno ispadaju dva kluba, oni bi opstali u pomenutoj sezoni, a dodatnih šest bi stiglo iz Nacionalne lige (poluamaterski rang).

"Neki od tih klubova su već profesionalni pa bi im ulazak u ligaški sistem odgovarao", istakao je Harvi.

Novi sistem bi najveću promenu doneo u tri ranga ispod PL, jer bi umesto dodasašnjih 46 igrali 38 mečeva po sezoni, pa se smatra da bi im to umanjilo prihode zbog manjeg broja utakmica.

"Moramo osigurati da nijedan klub ne bude u finansijski slabijoj poziciji. Klubovi ne smeju da osete teret promena. Ne želimo da budu prinuđeni na uštedu kako bi podržali ovu promenu. Verujemo da će porasti kvalitet igre, te da će veći broj utakmica tokom vikenda privući i više gledalaca. Duga putovanja tokom sedmice će nestati, mislim da će pravi navijači biti srećni što će moći lakše da putuju po zemlji (vikendo). A manji broj utakmica će subotnji dan učiniti posebnim i važnim. Biće interesantno videti kako će navijači ovo prihvatiti. Nadamo se da će biti pozitivno", zaključio je Harvi.

Nema sumnje da je Engleska "zrela" za promenu fudbalskog sistema, premijerligaši zarađuju i troše sve više, ali rezultati u Evropi su već godinama katastrofalni.

Pojedinci koji zagoravaju uključivanje škotskih velikana Rendžersa i Seltika u engleski fudbalski sistem spekulišu i da bi glazgovski klubovi mogli da "profitiraju" od ove promene sistema takmičenja. Premijerligaški klubovi su 2009. odbili predlog da oni budu uključeni u to takmičenje.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar