Представљамо: Дајте му ексере и даску и направиће тим - Унај Емери!

"Остао сам без кокица гледајући снимке утакмица са њим. Човек је практично болестан. Један од најбољих тренера са којима сам радио. Три године. Четврту не бих издржао..."!

Фудбал 19.05.2016 | 22:40
Представљамо: Дајте му ексере и даску и направиће тим - Унај Емери!

Коке је то лепо рекао: "Сваке године почињемо из почетка". Најбољи одлазе, медији хвале финансијске способности "Вука из Андалузије", спортског директора Монкија. Човека који је успео да Ливерпулу за 20.000.000 евра ували Алберта Морена, малициозни ће рећи: најбољег играча Севиље у овогодишњем финалу Лиге шампиона. Унаја Емерија неће дизати у небеса. Андалужани су нас толико навикли на трофеје у Лиги Европе да се то ваљда подразумева, а то једноставно не може бити.

Уосталом, још од Бајерна 70-их година прошлог века није било клуба који је освајао европске титуле три пута узастопце. Само је још Ђовани Трапатони, 1977. и 1993. са Јувентусом, а 1991. са Интером, три пута освајао Лигу Европе, односно бивши Куп УЕФА.

Али Унај Емери се не помиње када највећи крену у потрагу за тренерима. До ове победе над Ливерпулом најчешће су га медији селили у - Евертон?! Као да су сви резултати 44-годишњег стратега плод нечијег другог рада. Као да му Монки сваког лета остави нашпамовану екипу коју би и слеп човек могао да води.

Реалност - сасвим супротна. Без обзира на то што су редовни успеси на међународној сцени дозволили клубу са стадиона “Санчез Писхуан“ да некад завуче руку у џеп. Опет је то тим који се сваког лета изнова уиграва. Прошлог лета Емери је остао без Карлоса Баке, Алеша Видала, Стефана Мбије, Јага Аспаса... Ето Маријана, Адила Рамија, Серхија Ескудера, Стивена Н’Зонзија.

Ето и голмана Давида Сорије, некада Реаловог чуда пројектованог у новог Икера Касиљаса и касније момка који није пролазио на пробама у Лестеру, Стоуку, Хартсу, момка коме је пропао трансфер у Бирмингем због тога што је Никола Жигић одлучио да остане, момка који се потом вратио у полупрофесионални Каниљас у коме је тренирао у 21.30 сваке вечери све док, само због разних повреда, није стигао позив из трећег тима Севиље. Прошле сезоне Сорија је бранио за Б тим у трећој лиги Шпаније. Данијела Кариса Енглези су прецртали после испадања из Премијер лиге са Редингом, играо је тада задњег везног, Емери га је померио на штопера, Адил Рами је 2013. морао сам да доплати Милану 500.000 евра како би га Росонери довели из Валенсије, Кевин Гамеиро је био Француз кога је ПСЖ, у вечитој потрази за квалитетним домаћим фудбалерима, отписао као нападача без шампионског материјала.

Али кад Емери подели задужења сви изгледају као класа. Сам анализира мечеве, сече, копира клипове. Само на то потроши до 12 сати. То је само за цео тим. А ту си и појединачне анализе за сваког играча. Када сумња да неко не "уради домаћи задатак" да му празан диск како би се уверио да ли је преварен. Унај Емери је патолошки заљубљен у фудбалу.

Хоакин, његов некадашњи фудбалер у Валенсији, својевремено је рекао: "Остао сам без кокица гледајући снимке утакмица са њим. Човек је практично болестан. Један од најбољих тренера са којима сам радио. Три године. Четврту не бих издржао".

Зато Емери увек зна шта ради. Па и кад крене по злу као у првом полувремену судара са Ливерпулом. Шта им је рекао на паузи не знамо, али Витоло је сигурно добио инструкције да помогне Ескудеру на левом боку, на десном је остао при одлуци да упари два десна бека - Маријана и Кокеа. И гле чуда Коке у улози крила постиже други, изједначујући, па трећи, одлучујући.

Не, не подразумева се.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

x

19.05.2016 20:51

Једини који може Милан дигнути из пепела

ОДГОВОРИТЕ