Predstavljamo: Dajte mu eksere i dasku i napraviće tim - Unaj Emeri!

"Ostao sam bez kokica gledajući snimke utakmica sa njim. Čovek je praktično bolestan. Jedan od najboljih trenera sa kojima sam radio. Tri godine. Četvrtu ne bih izdržao..."!

Fudbal 19.05.2016 | 22:40
Predstavljamo: Dajte mu eksere i dasku i napraviće tim - Unaj Emeri!

Koke je to lepo rekao: "Svake godine počinjemo iz početka". Najbolji odlaze, mediji hvale finansijske sposobnosti "Vuka iz Andaluzije", sportskog direktora Monkija. Čoveka koji je uspeo da Liverpulu za 20.000.000 evra uvali Alberta Morena, maliciozni će reći: najboljeg igrača Sevilje u ovogodišnjem finalu Lige šampiona. Unaja Emerija neće dizati u nebesa. Andalužani su nas toliko navikli na trofeje u Ligi Evrope da se to valjda podrazumeva, a to jednostavno ne može biti.

Uostalom, još od Bajerna 70-ih godina prošlog veka nije bilo kluba koji je osvajao evropske titule tri puta uzastopce. Samo je još Đovani Trapatoni, 1977. i 1993. sa Juventusom, a 1991. sa Interom, tri puta osvajao Ligu Evrope, odnosno bivši Kup UEFA.

Ali Unaj Emeri se ne pominje kada najveći krenu u potragu za trenerima. Do ove pobede nad Liverpulom najčešće su ga mediji selili u - Everton?! Kao da su svi rezultati 44-godišnjeg stratega plod nečijeg drugog rada. Kao da mu Monki svakog leta ostavi našpamovanu ekipu koju bi i slep čovek mogao da vodi.

Realnost - sasvim suprotna. Bez obzira na to što su redovni uspesi na međunarodnoj sceni dozvolili klubu sa stadiona “Sančez Pishuan“ da nekad zavuče ruku u džep. Opet je to tim koji se svakog leta iznova uigrava. Prošlog leta Emeri je ostao bez Karlosa Bake, Aleša Vidala, Stefana Mbije, Jaga Aspasa... Eto Marijana, Adila Ramija, Serhija Eskudera, Stivena N’Zonzija.

Eto i golmana Davida Sorije, nekada Realovog čuda projektovanog u novog Ikera Kasiljasa i kasnije momka koji nije prolazio na probama u Lesteru, Stouku, Hartsu, momka kome je propao transfer u Birmingem zbog toga što je Nikola Žigić odlučio da ostane, momka koji se potom vratio u poluprofesionalni Kaniljas u kome je trenirao u 21.30 svake večeri sve dok, samo zbog raznih povreda, nije stigao poziv iz trećeg tima Sevilje. Prošle sezone Sorija je branio za B tim u trećoj ligi Španije. Danijela Karisa Englezi su precrtali posle ispadanja iz Premijer lige sa Redingom, igrao je tada zadnjeg veznog, Emeri ga je pomerio na štopera, Adil Rami je 2013. morao sam da doplati Milanu 500.000 evra kako bi ga Rosoneri doveli iz Valensije, Kevin Gameiro je bio Francuz koga je PSŽ, u večitoj potrazi za kvalitetnim domaćim fudbalerima, otpisao kao napadača bez šampionskog materijala.

Ali kad Emeri podeli zaduženja svi izgledaju kao klasa. Sam analizira mečeve, seče, kopira klipove. Samo na to potroši do 12 sati. To je samo za ceo tim. A tu si i pojedinačne analize za svakog igrača. Kada sumnja da neko ne "uradi domaći zadatak" da mu prazan disk kako bi se uverio da li je prevaren. Unaj Emeri je patološki zaljubljen u fudbalu.

Hoakin, njegov nekadašnji fudbaler u Valensiji, svojevremeno je rekao: "Ostao sam bez kokica gledajući snimke utakmica sa njim. Čovek je praktično bolestan. Jedan od najboljih trenera sa kojima sam radio. Tri godine. Četvrtu ne bih izdržao".

Zato Emeri uvek zna šta radi. Pa i kad krene po zlu kao u prvom poluvremenu sudara sa Liverpulom. Šta im je rekao na pauzi ne znamo, ali Vitolo je sigurno dobio instrukcije da pomogne Eskuderu na levom boku, na desnom je ostao pri odluci da upari dva desna beka - Marijana i Kokea. I gle čuda Koke u ulozi krila postiže drugi, izjednačujući, pa treći, odlučujući.

Ne, ne podrazumeva se.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

x

19.05.2016 20:51

Jedini koji može Milan dignuti iz pepela

ODGOVORITE