Анализа: Јирген Клоп постаје Јирген Флоп...!

Немачки стручњак никако да разбије проклетство...

Фудбал 19.05.2016 | 22:00
Анализа: Јирген Клоп постаје Јирген Флоп...!

Пет утакмица, пет узастопних финала, пет пораза.

Таква је статистика којом Јирген Клоп може само делимично да буде задовољан. Пре свега зато што се често налазио у прилици да се бори за трофеј, али у последње време Немац је тај који главне награде може да гледа само са дистанце. А после неуспеха у финалу Лиге Европе против Севиље, чини се да се код Клопа ствара проклетство које би могло да обележи његову тренерску каријеру. Није имао спортске среће.

Све је почело са чувеним финалом Лиге шампиона 2013. године, играном на Вемблију. Тада је Дортмунд пао на колена под налетом моћног Бајерна којим је тада командовао Јуп Хајнкес. Резултат је био 2:1 у корист баварске машинерије. Наставило се са битком за пехар у немачком Купу наредне сезоне. Поново Бајерн и опет - пораз. И то након тесне борбе, пошто је Бајерн славио у продужетку головима Робена и Милера.

Ту није био крај. Наредна година, ново финале Купа и опет - пораз. Овог пута Дортмунду се на путу до славе испречио - Волфзбург. Луиз Густаво, Кевин Де Брујне и Бас Дост испресецали су Милионере са 3:1 и дошли до трофеја. Било је то треће узастопно финале које је Клоп изгубио.

А да несрећа никада не долази сама показало се и пошто је ангажман добио у Ливерпулу. Тако мало делило је Редсе од првог пехара, и то у финалу Лига купа. Али, Манчестер Сити је славио захваљујући бољем извођењу једанаестераца и невероватној вечери голмана Вилија Кабаљера.

Ево и сада - Лига Европе. Но, не треба заборавити да је 2013. и 2014. године узео трофеј у Суперкупу Немачке, ако се то уопште рачуна у овом тренутку.

Било како, Јирген Клоп је постао предмет подсмеха фудбалске Европе, па је тако његово презиме промењено у "Флоп", што у буквалном преводу значи - неуспех.

Добро, треба узети у обзир да је Клоп направио велику ствар са тимом који је наследио од Брендана Роџерса и скуп изгубљених играча направио састав достојан два велика финала, без потрошеног евра у зимском прелазном року.

Немац је, ако ништа друго, бар вратио наду да би на Енфилду могле поново да се певају победничке песме. О његовом (не)успеху би, зато, требало судити тек када буде довео играче по својој мери и скројио тим какав он жели.

Али и даље остаје питање - да ли ће и када срушити ово проклетство?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар