Analiza: Jirgen Klop postaje Jirgen Flop...!

Nemački stručnjak nikako da razbije prokletstvo...

Fudbal 19.05.2016 | 22:00
Analiza: Jirgen Klop postaje Jirgen Flop...!

Pet utakmica, pet uzastopnih finala, pet poraza.

Takva je statistika kojom Jirgen Klop može samo delimično da bude zadovoljan. Pre svega zato što se često nalazio u prilici da se bori za trofej, ali u poslednje vreme Nemac je taj koji glavne nagrade može da gleda samo sa distance. A posle neuspeha u finalu Lige Evrope protiv Sevilje, čini se da se kod Klopa stvara prokletstvo koje bi moglo da obeleži njegovu trenersku karijeru. Nije imao sportske sreće.

Sve je počelo sa čuvenim finalom Lige šampiona 2013. godine, igranom na Vembliju. Tada je Dortmund pao na kolena pod naletom moćnog Bajerna kojim je tada komandovao Jup Hajnkes. Rezultat je bio 2:1 u korist bavarske mašinerije. Nastavilo se sa bitkom za pehar u nemačkom Kupu naredne sezone. Ponovo Bajern i opet - poraz. I to nakon tesne borbe, pošto je Bajern slavio u produžetku golovima Robena i Milera.

Tu nije bio kraj. Naredna godina, novo finale Kupa i opet - poraz. Ovog puta Dortmundu se na putu do slave isprečio - Volfzburg. Luiz Gustavo, Kevin De Brujne i Bas Dost ispresecali su Milionere sa 3:1 i došli do trofeja. Bilo je to treće uzastopno finale koje je Klop izgubio.

A da nesreća nikada ne dolazi sama pokazalo se i pošto je angažman dobio u Liverpulu. Tako malo delilo je Redse od prvog pehara, i to u finalu Liga kupa. Ali, Mančester Siti je slavio zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca i neverovatnoj večeri golmana Vilija Kabaljera.

Evo i sada - Liga Evrope. No, ne treba zaboraviti da je 2013. i 2014. godine uzeo trofej u Superkupu Nemačke, ako se to uopšte računa u ovom trenutku.

Bilo kako, Jirgen Klop je postao predmet podsmeha fudbalske Evrope, pa je tako njegovo prezime promenjeno u "Flop", što u bukvalnom prevodu znači - neuspeh.

Dobro, treba uzeti u obzir da je Klop napravio veliku stvar sa timom koji je nasledio od Brendana Rodžersa i skup izgubljenih igrača napravio sastav dostojan dva velika finala, bez potrošenog evra u zimskom prelaznom roku.

Nemac je, ako ništa drugo, bar vratio nadu da bi na Enfildu mogle ponovo da se pevaju pobedničke pesme. O njegovom (ne)uspehu bi, zato, trebalo suditi tek kada bude doveo igrače po svojoj meri i skrojio tim kakav on želi.

Ali i dalje ostaje pitanje - da li će i kada srušiti ovo prokletstvo?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar