Грци: Авион је нагло "вертикално" пропао

Авион на лету МС804 изгубио је нагло на висини и направио је "оштре заокрете", пре него што је нестао с радара, потврдили су грчки званичници.

Свијет 19.05.2016 | 14:38
Грци: Авион је нагло "вертикално" пропао

Француски председник Франсоа Оланд је нешто раније рекао да све указује на то да се авион срушио, али је рекао да је рано говорити о узроцима.

Према последњим информацијама, летелица је нестала с радара неколико секунди након оштрог, "скоро вертикалног пада" с висине од 11.000м на 2.700м, а током пада је забележено и "ротирајуће кретање авиона".

Авион се занео за 90 степени улево, а затим је ротирајући се надесно направио пун круг, навели су из грчког Министарства одбране.

Медији су објавили да су нове податке забележили радарски системи САД, који су регистровали "оштар пад, који је личио на то као да је неко нагло повукао авион надоле". Сигнал је потпуно нестао с радара неколико секунди касније.

Како наводи грчки "Лифо", летелица се највероватније срушила у близини острва Карпатос у Егејском мору, али још нема званичне потврде локације.

Информација о узроцима наглог пада засад нема, а компанија "Ербас" је објавила само да је "лет изгубљен изнад Медитерана", што је конструкција која се користила и у претходним случајевима авионских несрећа када није било познато шта се тачно догодило с летелицом.

Египатски премијер је рекао да "ништа није искључено", чак ни тероризам, а све је више аналитичара који тврде да је напад највероватнији сценарио.

Бивши директор француског Бироа за истраживање авионских несрећа Жан-Пол Троадек рекао је да је авион био релативно нов, редовно сервисиран и да су услови лета били стабилни, а истакао је и да компанија има лиценцу за летове у Европи и да није ни на једној од "црних листа".

"Технички проблем, отказивање мотора, пожар, ништа од тога не изазива тренутну несрећу и посада има времена да реагује. Овог пута то није био случај, није било никаквог сигнала", рекао је он.

У медијима се појавило више информација о наводном сигналу за узбуну, али је египатска војска демантовала да је такав сигнал упућен. Спекулише се да су радари "покупили" или сигнал неког брода, или да је у питању аутоматски сигнал који авион шаље након судара с водом или тлом.

ЦНН истиче да је тај сигнал стигао тек два сата након нестанка авиона с радара и наводи да би се очекивало да сателити региструју узбуну непосредно по нестанку лета МС804 с радара.

Грчке власти су саопштиле да је последњи контакт с летелицом, пре него што је ушла у египатски ваздушни простор, прошао нормално и да посада није пријавила никакав проблем.

Контрола лета је покушала да успостави контакт с авионом када је летелица била десет миља ван ваздушног простора Грчке, али да пилот није одговарао. Покушаји су се наставили и у наредном сату, без успеха.

Авион компаније "Иџиптер" на лету МС804 из Париза ка Каиру нестао је јутрос с радара и до сада, упркос спекулацијама, нема званичне информације шта се збило.

У несталом авиону се налазило 56 путника и 10 чланова посаде, од којих и три безбедносна агента, што је уобичајена пракса.

Извор:Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

пилот

19.05.2016 13:20

Само ићи пјешке, какви су ово авиони??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Путник

19.05.2016 13:30

Знаци овако.На аеродромима су мизерно плацене фирмице за цисцење авиона или контролу пртљага или контролу путника.Ту се запосли ко хоце и врсља по аеродрому али и у Авиону.И онда кад цисте убаце у кабину кутију малу ,тј.сакрију је а она програмирана да испусти гас у одредјено време.Пилоти заспу ући се не мозе у кабину и ајд Цао.Тако ја мислим.Мене највисе нервира јефтина радна снага скоро без икакве школе а врсљају по аеродрому,око пртљага и сл.Незнам дали их ико контролише ?

ОДГОВОРИТЕ