Grci: Avion je naglo "vertikalno" propao

Avion na letu MS804 izgubio je naglo na visini i napravio je "oštre zaokrete", pre nego što je nestao s radara, potvrdili su grčki zvaničnici.

Svijet 19.05.2016 | 14:38
Grci: Avion je naglo "vertikalno" propao

Francuski predsednik Fransoa Oland je nešto ranije rekao da sve ukazuje na to da se avion srušio, ali je rekao da je rano govoriti o uzrocima.

Prema poslednjim informacijama, letelica je nestala s radara nekoliko sekundi nakon oštrog, "skoro vertikalnog pada" s visine od 11.000m na 2.700m, a tokom pada je zabeleženo i "rotirajuće kretanje aviona".

Avion se zaneo za 90 stepeni ulevo, a zatim je rotirajući se nadesno napravio pun krug, naveli su iz grčkog Ministarstva odbrane.

Mediji su objavili da su nove podatke zabeležili radarski sistemi SAD, koji su registrovali "oštar pad, koji je ličio na to kao da je neko naglo povukao avion nadole". Signal je potpuno nestao s radara nekoliko sekundi kasnije.

Kako navodi grčki "Lifo", letelica se najverovatnije srušila u blizini ostrva Karpatos u Egejskom moru, ali još nema zvanične potvrde lokacije.

Informacija o uzrocima naglog pada zasad nema, a kompanija "Erbas" je objavila samo da je "let izgubljen iznad Mediterana", što je konstrukcija koja se koristila i u prethodnim slučajevima avionskih nesreća kada nije bilo poznato šta se tačno dogodilo s letelicom.

Egipatski premijer je rekao da "ništa nije isključeno", čak ni terorizam, a sve je više analitičara koji tvrde da je napad najverovatniji scenario.

Bivši direktor francuskog Biroa za istraživanje avionskih nesreća Žan-Pol Troadek rekao je da je avion bio relativno nov, redovno servisiran i da su uslovi leta bili stabilni, a istakao je i da kompanija ima licencu za letove u Evropi i da nije ni na jednoj od "crnih lista".

"Tehnički problem, otkazivanje motora, požar, ništa od toga ne izaziva trenutnu nesreću i posada ima vremena da reaguje. Ovog puta to nije bio slučaj, nije bilo nikakvog signala", rekao je on.

U medijima se pojavilo više informacija o navodnom signalu za uzbunu, ali je egipatska vojska demantovala da je takav signal upućen. Spekuliše se da su radari "pokupili" ili signal nekog broda, ili da je u pitanju automatski signal koji avion šalje nakon sudara s vodom ili tlom.

CNN ističe da je taj signal stigao tek dva sata nakon nestanka aviona s radara i navodi da bi se očekivalo da sateliti registruju uzbunu neposredno po nestanku leta MS804 s radara.

Grčke vlasti su saopštile da je poslednji kontakt s letelicom, pre nego što je ušla u egipatski vazdušni prostor, prošao normalno i da posada nije prijavila nikakav problem.

Kontrola leta je pokušala da uspostavi kontakt s avionom kada je letelica bila deset milja van vazdušnog prostora Grčke, ali da pilot nije odgovarao. Pokušaji su se nastavili i u narednom satu, bez uspeha.

Avion kompanije "Idžipter" na letu MS804 iz Pariza ka Kairu nestao je jutros s radara i do sada, uprkos spekulacijama, nema zvanične informacije šta se zbilo.

U nestalom avionu se nalazilo 56 putnika i 10 članova posade, od kojih i tri bezbednosna agenta, što je uobičajena praksa.

Izvor:B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

pilot

19.05.2016 15:20

Samo ići pješke, kakvi su ovo avioni??????

ODGOVORITE
Name

Ja Putnik

19.05.2016 15:30

Znaci ovako.Na aerodromima su mizerno placene firmice za ciscenje aviona ili kontrolu prtljaga ili kontrolu putnika.Tu se zaposli ko hoce i vrslja po aerodromu ali i u Avionu.I onda kad ciste ubace u kabinu kutiju malu ,tj.sakriju je a ona programirana da ispusti gas u odredjeno vreme.Piloti zaspu ući se ne moze u kabinu i ajd Cao.Tako ja mislim.Mene najvise nervira jeftina radna snaga skoro bez ikakve škole a vrsljaju po aerodromu,oko prtljaga i sl.Neznam dali ih iko kontroliše ?

ODGOVORITE