Најмоћнија сила свијета 'у минусу' 19 билиона $

Ако се Саудијци наједном ријеше великог износа америчких обвезница то би знатно могло да смањи њихову вриједност и да потенцијално дестабилизује глобални финансијски систем. Наводно је таква пријетња већ била упућена САД-у током априла.

Свијет 19.05.2016 | 14:13
Најмоћнија сила свијета 'у минусу' 19 билиона $

Сједињене Америчке државе још увијек су прва економска сила свијета, уколико се Европска унија не гледа као један ентитет. Прошле године, укупни амерички БДП достигао је историјски рекорд од 17 билиона и 419 милијарди долара, што је за преко 7 билиона више од друге земље на листи, Кине. Ипак, и поред обог економског рекорда, не може се рећи да је све сјајно с друге стране Атлантика. Наиме, укупни национални дуг Америке износи 19,1 билион долара, што је готово 109 одсто годишњег БДП-а.

Америка, с друге стране, има ту срећу да је већина повјерилаца унутар граница државе - чак 67,5 одсто енормног дуга држе америчка физичка и правна особе, попут државних и локалних власти, пензионих фондова, заједничких фондова и Федералних резерви.

Осталих 32,5 одсто је пак у власништву међународних субјеката, на првом мјесту других држава. Прва међу њима је Кина, која држи нимало занемаривих 6,9 одсто америчког дуга или готово 1,3 билиона долара. На другом мјесту је Јапан који држи 1,13билиона, док су далеко на трећем мјесту Кајманска острва с 265милијарди долара.

Мала карипска државица с популацијом од 60.000 људи очито је популарни порески рај за америчке доларе. Кајманска острва, наиме, не опорезују компаније, што мултинационалним фирмама омогућава да тамо чувају огромне своте новаца.

Оно што је најзанимљивије код свих ових бројки је износ америчког дуга који у својим рукама држи Саудијска Арабија. На темељу Акта о слободи информација Блумберг се "дочепао" и тог податка и објавио да да Саудијци држе немалих 116,8 милијарди долара америчког дуга, што их чини 13. највећим "повјериоцем" САД-а.

Америчко министарство финансија је податке о износу дуга који држе Саудијци држало тајним још од 1970. године, будући да су те бројке спајали с дуговањима другим државама извозницаманафте, попут Ирана и Венецуеле. Та пракса чувања тајне се завршила у понедјељак, што је објашњено жељом да се јавности пруже "детаљнији и транспарентнији" подаци.

Могуће је да Саудијска Арабија посједује и већи дио америчког дуга него што је то откривено у понедјељак, пише ЦНН. Централна банка ове државе у марту је објавила да има 587 милијарди у страним резревама, а будући да се већина тих резерви обично држи у америчким обвезницама, бројка од "тек" 116.8 милијарди долара америчког дуга у саудијском власништву звучи премало. То би могло да се објасни ако Саудијска Арабија део америчких обвезница држи преко рачуна у другим државама, што је пракса коју користе Кинези.

Такође, не треба заборавити проблеме у којима се због пада цијена нафте нашла Саудијска Арабија - од 2014. године Саудијци су потрошили готово 130 милијарди долара својих спољних резерви, а велики део тога је сигурно био и амерички дуг.

Зашто је све ово битно? У виду недавних тензија између САД-а и Саудијске Арабије - поготово питања објаве извјештаја независне Комисије о нападима 11. септембра а који наводно имплицирају уплетеност чланова саудијске владе у напад - износ америчког дуга који држи та држава претвара се у потенцијално оружје.

Наиме, ако се Саудијци наједном ријеше великог износа америчких обвезница то би знатно могло да смањи њихову вриједност и да потенцијално дестабилизује глобални финансијски систем. Наводно је таква пријетња већ била упућена САД-у током априла, у случају да амерички Конгрес донесе закон по којем би породице жртава11. септембра могле да туже стране владе. Међутим, будући да би тај потез могао тешко да оштети и Саудијску Арабију, чини се да је то ипак пуста пријетња, закључује ЦНН.

Извор: Недељник

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПиПа

19.05.2016 14:14

Сад ми је лаксе. Ста је насих 1,5 милијаред насправ оцих 19'000 милијарди. Има Баја Златар простора да се задузује до миле воље. само ако це му неко дати кредит илио купити његове супље обвезнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

трилион

19.05.2016 16:23

19 трилиона, биллион је милијарда.

ОДГОВОРИТЕ