Мајке падобранаца сузе лију и у сновима

Сваки дан ми је све болнији. Фотографија, на којој је мој Никола са својим другом Срђаном Косићем, стално је уз мене, чак и када спавам, бришући сузе прича Марица Стевић из Бањалуке чије је син погинуо у авионској несрећи у Залужанима прије четири године.

Република Српска 19.05.2016 | 13:07
Мајке падобранаца сузе лију и у сновима

Ова храбра мајка смогла је снаге да исприча како никад неће заборавити пад спортског авиона "цесне" у којој су се осим њеног сина и Срђана налазили Стефан Карановић (24), пилот Ален Црналић (24), те инструктор падобранства Немања Гороња (32). Младе животе прекинуо је пад "цесне" непосредно након полијетања, коју је потом прогутао пламен, 20. маја 2012. године. Све се то одиграло пред очима њихових родитеља, који су заувијек завијени у црно и који се и данас, четири године након трагедије, питају ко је крив за смрт њихове дјеце. Николи и Срђану, најмлађим херојима неба, то је требало да буде први скок падобраном.

"Мој син је о падобранству маштао још као дијете. Стално је говорио да ће кад порасте скакати падобраном. Увијек смо га, његов отац и ја, спречавали у томе, говорећи му 'Нека сине, још си млад"'"присјећа се Стевићева, додајући да ју је син за свој 18. рођендан молио да скочи падобраном, али га је успјела спријечити. Међутим, дошао је и тај 19. рођендан.

"Био је пресрећан, а ја нисам могла сједјети код куће и отишла сам да гледам његов први скок. Док је улазио у авион, био је весео, шалио се. И ја сам се нашалила и питала га да уђем у авион. Махнуо ми је и ушао. Ни слутила нисам шта ће се десити за неколико тренутака" каже Стевићева.

Туга је скрхала и њеног супруга Живка који се већ четири године сваког дана пита ко је крив због трагедије.

"Свако питање које себи поставим изнова наноси бол. Ни дан-данас немамо никакве податке о истрази. Надлежни само пребацују лопту са једних на друге и нико ништа озбиљно не истражује шта се и како догодило", говори Живко Стевић.

Неутјешан је и Мишо Косић, Срђанов отац, који каже да туга не јењава. Напротив, родитељско срце све више пати.

"Ране су све дубље, како године пролазе, све ми је теже! Мој Срђан је сањао о свом првом самосталном скоку. Камо среће да је успио", дрхтавим гласом прошапутао је Косић.

Он је додао да све што зна о истрази узрока авионске несреће је из медија или је ријеч о незваничним информацијама.

"Нико од надлежних нам се никада није обратио, а ваљда су наши синови бар толико заслужили. Боримо се сваког дана, шта нам друго преостаје", рекао је Косић, додајући да свједока има много, али нико од њих није позван.

Бањалука је прије четири године остала и без најбољег инструктора падобранства Немање Гороње. Био је рекордер Балкана по броју скокова, а само петнаестак дана прије трагедије је постао отац. Он је на аеродрому у Залужанима 2008. године скочио 60 пута у једном дану. Предсједник РС одликовао га је орденом Његоша трећег реда, а добио је и низ признања за изузетне успјехе у области падобранства.

Ален Црналић је са 18 година добио једриличарску дозволу, а од 21. је имао дозволу спортског пилота. Био је студент друге године машинства. И за студента информатике, инструктора падобранства Стефана Карановића, сви су имали само ријечи хвале. Многима је био омиљени друг.

У Тужилаштву БиХ, које спроводи истрагу о трагедији у Залужанима, само су кратко поручили да је истрага у току и да не могу давати додатне информације нити коментаре.

Спорт којим су се бавила петорица настрадалих младића, чланова Падобранског клуба Бањалука, је само за храбре и великог срца, због чега су их њихови суграђани назвали "краљеви неба". Храброст и подршка сутра ће бити потребна и породицама и пријатељима који ће посјетити њихове вјечне куће како би им упалили свијеће и присјетили се те недјеље, кад се црни облак надвио над Бањалуком.

Сјећање

У знак сјећања на своје чланове Падобрански клуб Бањалука 3. и 4. јуна организује Меморијални куп "Пет звијезда", који ће бити одржан на спортском аеродрому Залужани.

"На тај начин желимо вјечно да чувамо успомене на њих", поручио је наставник падобранства у овом клубу Раде Чајић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ДЕ ГОТХИА

19.05.2016 11:36

МНОГО ЧИЊЕНИЦА УКАЗУЈЕ ДА ОВАЈ СЛУЧАЈ НИЈЕ РАСВЈЕТЉЕН ЗБОГ ПОГРЕСНОГ РАДА У БАЊАЛУЧКОМ ТУЖИЛАШТВУ... СВИ СУ ЗНАЛИ ДА ЈЕ ЗА ЗВАНИЧНУ ИСТРАГУ ОВАКВИХ НЕСРЕЋА НАДЛЕЖНО ДРЖАВНО ТУЖИЛАШТВО... ЗАШТО СЕ ЛОКАЛНИ ТУЖИЛАЦ НЕОСНОВАНО И НЕКОМПЕТЕНТНО УПЕТЉАО У ОВАЈ СЛУЧАЈ И ЗАШТО ЈЕ ОДРЕДИО ПОТПУНО НЕКОМПЕТЕТНУ И НЕКВАЛИФИКОВАНУ ЛОКАЛНУ ОРГАНИЗАЦИЈУ - АВИО РАДИОНИЦУ ДА УТВРДИ ЧИЊЕНИЦЕ О ИСПРАВНОСТИ АВИОНА, ЈЕ КЉУЧНО ПИТАЊЕ ЗА ЗАТВАРАЊЕ ОВОГ СЛУЧАЈА. УПРАВО НА ОСНОВУ НАЛОГА БАЊАЛУЧКОГ ТУЖИЛАШТВА, ПОТПУНО НЕКОМПЕТЕНТНЕ ОСОБЕ ИЗ НАВЕДЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СУ БУКВАЛНО "РАСТУРИЛЕ" СВЕ ОСТАТКЕ АВИОНА И МОТОРА, НА КОЈИ НАЧИН СУ УНИШТИЛИ И ЕВЕНТУАЛНЕ ТРАГОВЕ ДА БИ СТРУЧНЕ И ОВЛАШТЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ УТВРДИЛЕ СТВАРНЕ ЧИЊЕНИЦЕ О ОВОЈ НЕСРЕЋИ И ДА БИ СЕ УТВРДИЛА И ЕВЕНТУАЛНА НЕЧИЈА КРИВИЧНА ОДГОВОРНОСТ. МОЖДА ЈЕ САМО ПОСТОЈАЊЕ ВЕЛИКЕ ЖЕЉЕ КОД НЕКИХ "УТИЦАЈНИХ" КОЈИ СУ УПЕТЉАНИ У НЕКИ НАВОДНИ АВИО БИСНИС, ДА СЕ ЕКСПРЕСНО ОПТУЖИ И УКЛОНИ УНАПРИЈЕД ПРИПРЕМЉЕНИ КРИВАЦ, КОЈИ ЈЕ НЕКОМ ЗБОГ НЕЧЕГА СМЕТАО, - ЗАПРАВО ПРАВИ РАЗЛОГ ЗБОГ КОЈИХ ОВАЈ УДЕС ВЈЕРОЈАТНО НИКАД НЕЋЕ БИТИ РАСВЈЕТЉЕН....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

19.05.2016 12:55

Падобранство је само за храбре а несреће се увијек дешавају највише због пропуста самих људи. Зато нека ова авионска несрећа буде велика поука за све нас да се доследно придржавамо донесени прописа, а мртвима вјечни спомен међу нама!

Name

Цезар

20.05.2016 01:11

Тих пет младића су жртве корумпиране политичке камариле и свега овог што се већ више од 20 година дешава у РСу. Корупција је заслужна да су на сваком кораку, на свим нивоима, испливали покварењаци без икаквих компетенција. Тужилаштво ради по налогу за одстрел. Ако треба заташкати, онда заташкавају. Јад и биједа. Штета момака.

ОДГОВОРИТЕ