Majke padobranaca suze liju i u snovima

Svaki dan mi je sve bolniji. Fotografija, na kojoj je moj Nikola sa svojim drugom Srđanom Kosićem, stalno je uz mene, čak i kada spavam, brišući suze priča Marica Stević iz Banjaluke čije je sin poginuo u avionskoj nesreći u Zalužanima prije četiri godine.

Republika Srpska 19.05.2016 | 13:07
Majke padobranaca suze liju i u snovima

Ova hrabra majka smogla je snage da ispriča kako nikad neće zaboraviti pad sportskog aviona "cesne" u kojoj su se osim njenog sina i Srđana nalazili Stefan Karanović (24), pilot Alen Crnalić (24), te instruktor padobranstva Nemanja Goronja (32). Mlade živote prekinuo je pad "cesne" neposredno nakon polijetanja, koju je potom progutao plamen, 20. maja 2012. godine. Sve se to odigralo pred očima njihovih roditelja, koji su zauvijek zavijeni u crno i koji se i danas, četiri godine nakon tragedije, pitaju ko je kriv za smrt njihove djece. Nikoli i Srđanu, najmlađim herojima neba, to je trebalo da bude prvi skok padobranom.

"Moj sin je o padobranstvu maštao još kao dijete. Stalno je govorio da će kad poraste skakati padobranom. Uvijek smo ga, njegov otac i ja, sprečavali u tome, govoreći mu 'Neka sine, još si mlad"'"prisjeća se Stevićeva, dodajući da ju je sin za svoj 18. rođendan molio da skoči padobranom, ali ga je uspjela spriječiti. Međutim, došao je i taj 19. rođendan.

"Bio je presrećan, a ja nisam mogla sjedjeti kod kuće i otišla sam da gledam njegov prvi skok. Dok je ulazio u avion, bio je veseo, šalio se. I ja sam se našalila i pitala ga da uđem u avion. Mahnuo mi je i ušao. Ni slutila nisam šta će se desiti za nekoliko trenutaka" kaže Stevićeva.

Tuga je skrhala i njenog supruga Živka koji se već četiri godine svakog dana pita ko je kriv zbog tragedije.

"Svako pitanje koje sebi postavim iznova nanosi bol. Ni dan-danas nemamo nikakve podatke o istrazi. Nadležni samo prebacuju loptu sa jednih na druge i niko ništa ozbiljno ne istražuje šta se i kako dogodilo", govori Živko Stević.

Neutješan je i Mišo Kosić, Srđanov otac, koji kaže da tuga ne jenjava. Naprotiv, roditeljsko srce sve više pati.

"Rane su sve dublje, kako godine prolaze, sve mi je teže! Moj Srđan je sanjao o svom prvom samostalnom skoku. Kamo sreće da je uspio", drhtavim glasom prošaputao je Kosić.

On je dodao da sve što zna o istrazi uzroka avionske nesreće je iz medija ili je riječ o nezvaničnim informacijama.

"Niko od nadležnih nam se nikada nije obratio, a valjda su naši sinovi bar toliko zaslužili. Borimo se svakog dana, šta nam drugo preostaje", rekao je Kosić, dodajući da svjedoka ima mnogo, ali niko od njih nije pozvan.

Banjaluka je prije četiri godine ostala i bez najboljeg instruktora padobranstva Nemanje Goronje. Bio je rekorder Balkana po broju skokova, a samo petnaestak dana prije tragedije je postao otac. On je na aerodromu u Zalužanima 2008. godine skočio 60 puta u jednom danu. Predsjednik RS odlikovao ga je ordenom Njegoša trećeg reda, a dobio je i niz priznanja za izuzetne uspjehe u oblasti padobranstva.

Alen Crnalić je sa 18 godina dobio jedriličarsku dozvolu, a od 21. je imao dozvolu sportskog pilota. Bio je student druge godine mašinstva. I za studenta informatike, instruktora padobranstva Stefana Karanovića, svi su imali samo riječi hvale. Mnogima je bio omiljeni drug.

U Tužilaštvu BiH, koje sprovodi istragu o tragediji u Zalužanima, samo su kratko poručili da je istraga u toku i da ne mogu davati dodatne informacije niti komentare.

Sport kojim su se bavila petorica nastradalih mladića, članova Padobranskog kluba Banjaluka, je samo za hrabre i velikog srca, zbog čega su ih njihovi sugrađani nazvali "kraljevi neba". Hrabrost i podrška sutra će biti potrebna i porodicama i prijateljima koji će posjetiti njihove vječne kuće kako bi im upalili svijeće i prisjetili se te nedjelje, kad se crni oblak nadvio nad Banjalukom.

Sjećanje

U znak sjećanja na svoje članove Padobranski klub Banjaluka 3. i 4. juna organizuje Memorijalni kup "Pet zvijezda", koji će biti održan na sportskom aerodromu Zalužani.

"Na taj način želimo vječno da čuvamo uspomene na njih", poručio je nastavnik padobranstva u ovom klubu Rade Čajić.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

DE GOTHIA

19.05.2016 11:36

MNOGO ČINJENICA UKAZUJE DA OVAJ SLUČAJ NIJE RASVJETLJEN ZBOG POGRESNOG RADA U BANJALUČKOM TUŽILAŠTVU... SVI SU ZNALI DA JE ZA ZVANIČNU ISTRAGU OVAKVIH NESREĆA NADLEŽNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO... ZAŠTO SE LOKALNI TUŽILAC NEOSNOVANO I NEKOMPETENTNO UPETLJAO U OVAJ SLUČAJ I ZAŠTO JE ODREDIO POTPUNO NEKOMPETETNU I NEKVALIFIKOVANU LOKALNU ORGANIZACIJU - AVIO RADIONICU DA UTVRDI ČINJENICE O ISPRAVNOSTI AVIONA, JE KLJUČNO PITANJE ZA ZATVARANJE OVOG SLUČAJA. UPRAVO NA OSNOVU NALOGA BANJALUČKOG TUŽILAŠTVA, POTPUNO NEKOMPETENTNE OSOBE IZ NAVEDENE ORGANIZACIJE SU BUKVALNO "RASTURILE" SVE OSTATKE AVIONA I MOTORA, NA KOJI NAČIN SU UNIŠTILI I EVENTUALNE TRAGOVE DA BI STRUČNE I OVLAŠTENE ORGANIZACIJE UTVRDILE STVARNE ČINJENICE O OVOJ NESREĆI I DA BI SE UTVRDILA I EVENTUALNA NEČIJA KRIVIČNA ODGOVORNOST. MOŽDA JE SAMO POSTOJANJE VELIKE ŽELJE KOD NEKIH "UTICAJNIH" KOJI SU UPETLJANI U NEKI NAVODNI AVIO BISNIS, DA SE EKSPRESNO OPTUŽI I UKLONI UNAPRIJED PRIPREMLJENI KRIVAC, KOJI JE NEKOM ZBOG NEČEGA SMETAO, - ZAPRAVO PRAVI RAZLOG ZBOG KOJIH OVAJ UDES VJEROJATNO NIKAD NEĆE BITI RASVJETLJEN....

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

19.05.2016 12:55

Падобранство је само за храбре а несреће се увијек дешавају највише због пропуста самих људи. Зато нека ова авионска несрећа буде велика поука за све нас да се доследно придржавамо донесени прописа, а мртвима вјечни спомен међу нама!

Name

Cezar

20.05.2016 01:11

Tih pet mladića su žrtve korumpirane političke kamarile i svega ovog što se već više od 20 godina dešava u RSu. Korupcija je zaslužna da su na svakom koraku, na svim nivoima, isplivali pokvarenjaci bez ikakvih kompetencija. Tužilaštvo radi po nalogu za odstrel. Ako treba zataškati, onda zataškavaju. Jad i bijeda. Šteta momaka.

ODGOVORITE