Црна Гора формирала прелазну владу

Скупштина Црне Горе усвојила је предлог о реконструкцији Владе Црне Горе и леx специјалис којим се правно регулише формирање прелазне владе изборног повјерења. Уз то, парламентарна већина предвођена Демократском партијом социјалиста смијенила је Ранка Кривокапића са мјеста предсједника парламента.

Регион 19.05.2016 | 09:50
Црна Гора формирала прелазну владу

Мјесто потпредсједника Владе, министарства-финансија, унутрашњих послова, рада и социјалног старања и пољопривреде, преузели су представници три опозиционе странке, одлуком Скупштине Црне Горе о реконструкцији извршне власти.

Око два сата иза поноћи нови министри су положили заклетву да ће дужност вршити по Уставу и закону. Тиме је започела имплементација Споразума о условима за одржавање слободних и фер избора у Црној Гори.

Након тешких преговора између Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића и тројке коју чине Демос Миодрага Лекића, СДП Ранка Кривокапића и Грађнског покрета УРА Жарка Ракчевића - Скупштина Црне Горе је усвојила леx специјалис, посебан закон којим се правно регулише улазак опозиције у Владу и већи број институција.

Одлуком о реконструкцији, у Владу улазе опозициони представници Милорад Вујовић (потпредсједник), Рашко Коњевић (финансије), Горан Даниловић (МУП), Борис Марић (рад и социјала) и Миленко Поповић (пољопривреда). Досадашњи министар Петар Ивановић је изабран за потпредсједника Владе.

Вишедневни рад парламента обиљежила су два инцидента на ивици физичког сукоба, присуство појачаног скупштинског обезбјеђења, изостанак Ђукановићевог предлога о реконструкцији Владе и бојкот расправе од стране Владе и Ђукановићеве странке, Социјалистичке народне партије и Позитивне Црне Горе.

Борис Марић и Горан Даниловић

Улазак опозиције у Владу представља преседан у политичком животу Црне Горе и региона. И поред почетног оштрог противљења премијера Ђукановића да опозиционе странке партиципирају у Влади, након петомјесечних преговора које је пратила Европска унија и међународна заједница, он је прихватио готово све захтјеве опозиције.

Опозиционе странке ће покушати да учешћем у Влади и великом броју институција спријече потенцијалне злоупотребе у изборне сврхе.

Повод за стварање услова за фер изборе су раније снажне сумње опозиције и најутицајнијег дијела невладиног сектора, да је Ђукановићева партија у претходним изборним циклусима долазила до доминантне подршке на изборима, злоупотребама државних ресурса и притисцима на грађане, посебно запослене у јавним предузећима и социјално угрожени дио становништва.

Демократска партија социјалиста је одбацивала ове тврдње опозиције и објашњавала, да је пристала на улазак опозиције у Владу и контролу институција, да би се отклонила свака сумња у регуларност изборног процеса.

Споразуму дијела опозиције и власти се оштро успротивио Демократски фронт, који је читав политички аранжман назвао политичком корупцијом, издајом опозиције и спашавањем уздрмане власти Мила Ђукановића.

Поред тога, натполовична већина је смијенила Ранка Кривокапића са чела парламента, који је ту функцију обављао претходних 13 година. О Кривокапићевој смјени се расправљао скоро 11 сати у континуитету.

У овом тренутку није изабран нови предсједник Скупштине већ ће ту позицију обављати досадашњи потпредсједник парламента Милутин Симовић који припада Ђукановићевој партији.

Извор: РСЕ

фото: Саво Прелевић

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЈАНКО

19.05.2016 08:40

Пада Мило пада Миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало сутра

19.05.2016 10:16

Нит' је пао Мило нит' ће пасти Миле

Name

брзи

19.05.2016 10:22

Сто су на улици добили тоце на изборима изгубит.На силу ниста дуго не траје.

Name

Аха,

19.05.2016 09:04

Није им требало дуго. Само двадесет година диктатуре. Знаци, и нас цека јос десет година истих породјалних мука радјања демократије

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

19.05.2016 09:05

Парламентарна већина је појам везан за догадјања која су нас уништила. Посланици су власници својих мандата и требали би гласати по својој савјести а не по директиви! На начин како се ради, шеф странке је тај који одлучује о свему. То води у корупцију и организовани криминал а од демократије ни трага ни гласа. Чему уопште скуштина и ово све ако ће један човјек или пар њих одлучивати о свему! Ово све показује колико су ови људи ментално болесни, жељни политичке и сваке друге моћи а у бити су потпуно безвриједни ликови. Нити знају ексера закуцати нити знају два разломка сабрати. Оно што знају је просипање тежине и лов у мутном. Смрад балкански.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

20.05.2016 21:31

Све је то тачно, али треба шефовима странака Народна Скупштина да скину одговорност са себе.Тако када се нешто изгласа у Народној Скупштини (са наређењем шефа) ако се упрска онда шеф каже нисам то ја, него Народна Скупштина изгласала (а изгласали само они потчињени великом шефу који имају са папцима већину у Парламенту).То је та демократија гдје народ мисли да се као фол нешто пита.Ти посланици су само климоглавци који по своју памет, на нашу велику жалост, а због свог личног благостања иду код шефа режима на "консултације" а у ствари иду по наређењу. Зато се то и зове жаргонски демонократија