Crna Gora formirala prelaznu vladu

Skupština Crne Gore usvojila je predlog o rekonstrukciji Vlade Crne Gore i lex specijalis kojim se pravno reguliše formiranje prelazne vlade izbornog povjerenja. Uz to, parlamentarna većina predvođena Demokratskom partijom socijalista smijenila je Ranka Krivokapića sa mjesta predsjednika parlamenta.

Region 19.05.2016 | 09:50
Crna Gora formirala prelaznu vladu

Mjesto potpredsjednika Vlade, ministarstva-finansija, unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja i poljoprivrede, preuzeli su predstavnici tri opozicione stranke, odlukom Skupštine Crne Gore o rekonstrukciji izvršne vlasti.

Oko dva sata iza ponoći novi ministri su položili zakletvu da će dužnost vršiti po Ustavu i zakonu. Time je započela implementacija Sporazuma o uslovima za održavanje slobodnih i fer izbora u Crnoj Gori.

Nakon teških pregovora između Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i trojke koju čine Demos Miodraga Lekića, SDP Ranka Krivokapića i Građnskog pokreta URA Žarka Rakčevića - Skupština Crne Gore je usvojila lex specijalis, poseban zakon kojim se pravno reguliše ulazak opozicije u Vladu i veći broj institucija.

Odlukom o rekonstrukciji, u Vladu ulaze opozicioni predstavnici Milorad Vujović (potpredsjednik), Raško Konjević (finansije), Goran Danilović (MUP), Boris Marić (rad i socijala) i Milenko Popović (poljoprivreda). Dosadašnji ministar Petar Ivanović je izabran za potpredsjednika Vlade.

Višednevni rad parlamenta obilježila su dva incidenta na ivici fizičkog sukoba, prisustvo pojačanog skupštinskog obezbjeđenja, izostanak Đukanovićevog predloga o rekonstrukciji Vlade i bojkot rasprave od strane Vlade i Đukanovićeve stranke, Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore.

Boris Marić i Goran Danilović

Ulazak opozicije u Vladu predstavlja presedan u političkom životu Crne Gore i regiona. I pored početnog oštrog protivljenja premijera Đukanovića da opozicione stranke participiraju u Vladi, nakon petomjesečnih pregovora koje je pratila Evropska unija i međunarodna zajednica, on je prihvatio gotovo sve zahtjeve opozicije.

Opozicione stranke će pokušati da učešćem u Vladi i velikom broju institucija spriječe potencijalne zloupotrebe u izborne svrhe.

Povod za stvaranje uslova za fer izbore su ranije snažne sumnje opozicije i najuticajnijeg dijela nevladinog sektora, da je Đukanovićeva partija u prethodnim izbornim ciklusima dolazila do dominantne podrške na izborima, zloupotrebama državnih resursa i pritiscima na građane, posebno zaposlene u javnim preduzećima i socijalno ugroženi dio stanovništva.

Demokratska partija socijalista je odbacivala ove tvrdnje opozicije i objašnjavala, da je pristala na ulazak opozicije u Vladu i kontrolu institucija, da bi se otklonila svaka sumnja u regularnost izbornog procesa.

Sporazumu dijela opozicije i vlasti se oštro usprotivio Demokratski front, koji je čitav politički aranžman nazvao političkom korupcijom, izdajom opozicije i spašavanjem uzdrmane vlasti Mila Đukanovića.

Pored toga, natpolovična većina je smijenila Ranka Krivokapića sa čela parlamenta, koji je tu funkciju obavljao prethodnih 13 godina. O Krivokapićevoj smjeni se raspravljao skoro 11 sati u kontinuitetu.

U ovom trenutku nije izabran novi predsjednik Skupštine već će tu poziciju obavljati dosadašnji potpredsjednik parlamenta Milutin Simović koji pripada Đukanovićevoj partiji.

Izvor: RSE

foto: Savo Prelević

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

JANKO

19.05.2016 08:40

Pada Milo pada Mile.

ODGOVORITE
Name

malo sutra

19.05.2016 10:16

Nit' je pao Milo nit' će pasti Mile

Name

brzi

19.05.2016 10:22

Sto su na ulici dobili toce na izborima izgubit.Na silu nista dugo ne traje.

Name

Aha,

19.05.2016 09:04

Nije im trebalo dugo. Samo dvadeset godina diktature. Znaci, i nas ceka jos deset godina istih porodjalnih muka radjanja demokratije

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

19.05.2016 09:05

Parlamentarna većina je pojam vezan za dogadjanja koja su nas uništila. Poslanici su vlasnici svojih mandata i trebali bi glasati po svojoj savjesti a ne po direktivi! Na način kako se radi, šef stranke je taj koji odlučuje o svemu. To vodi u korupciju i organizovani kriminal a od demokratije ni traga ni glasa. Čemu uopšte skuština i ovo sve ako će jedan čovjek ili par njih odlučivati o svemu! Ovo sve pokazuje koliko su ovi ljudi mentalno bolesni, željni političke i svake druge moći a u biti su potpuno bezvrijedni likovi. Niti znaju eksera zakucati niti znaju dva razlomka sabrati. Ono što znaju je prosipanje težine i lov u mutnom. Smrad balkanski.

ODGOVORITE
Name

Ранко75

20.05.2016 21:31

Све је то тачно, али треба шефовима странака Народна Скупштина да скину одговорност са себе.Тако када се нешто изгласа у Народној Скупштини (са наређењем шефа) ако се упрска онда шеф каже нисам то ја, него Народна Скупштина изгласала (а изгласали само они потчињени великом шефу који имају са папцима већину у Парламенту).То је та демократија гдје народ мисли да се као фол нешто пита.Ти посланици су само климоглавци који по своју памет, на нашу велику жалост, а због свог личног благостања иду код шефа режима на "консултације" а у ствари иду по наређењу. Зато се то и зове жаргонски демонократија