Патријарх владикама забранио хотеле

Неки епископи незадовољни што уместо у луксузним хотелима, на које су навикли, морају да спавају у скромним одајама.

Србија 19.05.2016 | 09:30
Патријарх владикама забранио хотеле

Владике Српске православне цркве љуте су што ове године за време трајања Сабора морају да бораве у собама у Патријаршијском двору у Београду, док су прошлих година уживали у скупим престоничким хотелима.

Наиме, на Свети архијерејски Сабор СПЦ сваке године долази свештенство из свих крајева света, а досад је устаљена пракса била да одседају по луксузним београдским хотелима. Међутим, ове године то им је строго забрањено, што је изазвало лавину незадовољства међу свештенством.

"Црквени великодостојници већ дуго су на удару јавности због непоштовања завета сиромаштва, као и због раскалашног живота. Због тога је владикама ове године строго забрањено да спавају по хотелима, па им је свима дата соба у Патријаршијском двору. Међутим, неки се љуте јер су услови у Патријаршији за њих прескромни", испричао нам је јуче добро обавештени извор у СПЦ.

Сваки дан вози кола

Према његовим речима, у СПЦ се нису надали баш толикој буни.

"Неки су чак хтели да оду, као што се и десило пре неколико година, али су на крају схватили да им је боље да остану. Има владика који већ годинама за време Сабора бораве у „својим“ собама. Рецимо, митрополит загребачко-љубљански Порфирије једини је који спава у манастиру Ковиљ и не мрзи га да вози сваки дан до Београда" објашњава наш саговорник.

Владика средњоевропски Сергије, који се претходних дана нашао на удару патријарха Иринеја због утаје пореза, али и медија због луксузног аутомобила са иницијалима и годином рођена на регистарским таблицама, опет је показао своју бахатост.

Вређање

"Дајте те слике што сте направили, то скупо кошта!  Знам ја ко сте ви! Запамтићу ја вас!" одбрусио је епископ средњоевропски.

Још дрчније се понео и епископ крушевачки Давид:

"Ово је без благослова, срамота! Јадници! Срам вас било! Ви сте Турци! Ви сте део нечисте седме силе!" оригинално је завршио низ увреда епископ Давид.

Ипак, нису све владике јуче биле лоше расположене. Тако је епископ захумско-херцеговачки Григорије упитао:

„Јесам ли леп?“, митрополит црногорско-приморски Амфилохије распитивао се за објектив фото-апарата, а Јован шумадијски је назвао Бога и поручио: „Ма, само ви радите!“

Чешљају финансије

Црквена комисија, коју ће предводити митрополит црногорско-приморски Амфилохије, посетиће данас Академију црквене уметности како би проверила њихово вођење финансија. На челу Академије се 12 година налазио протојереј-ставрофор Радомир Поповић, кога је недавно Иринеј сменио због несталог злата у Цркви Ружица и капели Свете Петке у Београду.

Јуче се расправљало о финансијским извештајима епархија.

Митрополит Порфирије: Сликајте мој скромни "поло"

После медијских написа о баснословним ценама аутомобила појединих владика, јуче испред Патријаршије одједном више није било скупих кола. За време трајања ручка у Патријаршији већина владика се пешке упућивала у непознатом правцу, док је епископ Сергије покушао да завара новинаре, па га је возач у „аудију А6“ с краљевачким таблицама сачекао изнад Саборне цркве.

Митрополит Порфирије се нашалио са окупљеним новинарима и сам их позвао да сликају његов бели „поло“.

"Ето, што нико неће ово да објави? Погледајте шта вози митрополит загребачко-љубљански? Ни возача немам", кроз смех је рекао је Порфирије, који се упутио на предавање на Теолошки факултет.

Извор: Курир

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

кум

19.05.2016 07:42

Епископ Сергије је монах којег су сви волили и који је пуно урадио за Цркву у сиромашним повратницким мјестима Крајине. Подршка ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

19.05.2016 07:52

Сви су они обична лоповска банда. Боли их она ствар за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЛО

19.05.2016 09:05

Стигао НЛО, а у њему РадикалНО.

Name

инсајдер

19.05.2016 08:00

Ма не воле они то ово светковно богаство. Они возе скупа кола због народа. Иначе неби то они ради себе. За паре и злато свештеници кажу да су ђавољи производи и да их треба уништавати. Засад им добро иде. Што им више пара народ да, они се труде да то што више униште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херман младји

19.05.2016 08:11

Владика Сергије је један од најбољих људи то знају људи из Босанске Крајине он је мајка нас крајисника зато га овако и нападају али не вриједи им неце га оцрнити код нас попови из њемацке којима је он стао у крај и који не могу висе да краду

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

19.05.2016 08:35

ГОСПОДИНЕ ИРИНЕЈУ, НЕЋЕШ ДА ДОЂЕШ МЕНИ ЗА СЛАВУ А ДОДИКУ МОЖЕШ ЈЕР ЈЕ ОН ПУН ПАРА КАО БРОД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

19.05.2016 08:46

Нака нам је драги Бог на помоћи,али...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јован

19.05.2016 08:52

Нека он себи забрани да дијели народ, да се сврстава под барјаке режимске странке у Српско. Све док је под барјаком иједне странке, камо ли режимскотиранијске, он није мој патријарх.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Хермана младјег

19.05.2016 10:26

Браво брате.. То је то док је био Владика Константин многи готово сви попови у сред.евр.су били као да су имали своје приватне цркве навикли на самовољу и да нико им не вири у паре.а паре народне . Тако исто као и Еп.Сергију сместају и Еп.Андреју Драско папа из Цириха и остали који су стварали тзв.удрузење приватних верника као наводно изгубила црква правни статус..па то су попови одрадили да би се заститили тј.остали у својим приватним црквама без Епископа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ганди

19.05.2016 11:28

Ово је класично пишање по јадном народу...возе аута од 50 хиљада €...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

19.05.2016 12:33

Умјесто да они уче народ скромности,народ учи њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

19.05.2016 14:40

Попови и мантијаси, стручњаци за млаћење празне сламе...

ОДГОВОРИТЕ